bilateral infraestructures rodalies {"name":"2025/02/17/19/38/3dfd0413-3f8e-4474-9d78-f70121974208.jpg","author":"DTER","type":"0","location":"0","weight":256683}
  1. La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque i Sureda, i el secretari d’Estat de Transports i Mobilitat Sostenible, José Antonio Santano Clavero, han presidit la Comissió Bilateral d’Infraestructures que s’ha celebrat avui a la seu del Departament


  1. Infraestructures ferroviàries i viàries, amb una especial atenció a la xarxa de Rodalies, eixos principals dels Acords que s’han pres durant la Comissió

La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque i Sureda, i el secretari d’Estat de Transports i Mobilitat Sostenible, José Antonio Santano Clavero, han presidit la Comissió Bilateral d’Infraestructures Generalitat-Estat que s’ha celebrat aquesta tarda a la seu del Departament. Infraestructures ferroviàries, amb una especial atenció a la xarxa de Rodalies, i infraestructures viàries, han estat els dos principals eixos dels Acords que s’han pres durant la reunió.


Paneque ha remarcat que amb els acords d’avui “tirem endavant una reivindicació històrica del país que té com objectiu millorar el servei de Rodalies per al conjunt de catalans i catalanes”. La ciutadania de Catalunya “mereixem una bona gestió dels nostres trens i, en determinats moments, la gestió de l’Estat ha pogut ser molt millor. Aquest principi d’acord fa que un dia Catalunya tingui una gestió des de Catalunya i amb el temps, això millorarà el funcionament del transport públic al nostre país”, ha exposat.


D’aquesta manera, el Govern “dissenya el futur de la mobilitat al país”, amb “una aposta clara i decidida per a la descarbonització de la mobilitat”, la millora de les infraestructures de Catalunya i la “gestió des de la proximitat”, ha manifestat la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica. I “ho fem defensant els interessos del país, amb responsabilitat, amb lleialtat i fermesa”, ha posat en valor.


Així, la consellera Paneque ha afirmat que “el que estem dissenyant avui serà el futur de Rodalies del país i serà un model a seguir. Partim de zero i val la pena fer-ho amb seguretat jurídica, laboral i social”.


La nova operadora de Rodalies


En el marc del traspàs de Rodalies de l’Estat a la Generalitat i dels avanços que hi estan duent a terme les diverses comissions de treball, la Bilateral d’Infraestructures ha acordat el desplegament de la constitució de la nova empresa Rodalies de Catalunya, que haurà de gestionar el servei ferroviari, amb participació majoritària de la Generalitat i que presidirà la mateixa.


“Aquesta nova empresa mixta, amb una participació majoritària catalana, suposarà una gestió més eficient i propera del servei ferroviari, adaptada a les necessitats reals del territori i les persones usuàries”, ha assegurat la consellera. “La gestió des de Catalunya facilitarà la planificació de millores ajustades a la realitat del país, prioritzant les inversions allà on més calguin”, ha afegit. S’ha acordat “el treball colze a colze per a l’actualització sobre inversions, com també els canvis més immediats per a la millora de la gestió del dia a dia”, que permetin “reduir les incidències i incrementar la fiabilitat del servei”.


El Grup de Treball per al traspàs de l’operadora tancarà un text d’estatuts en la primera quinzena del mes que ve, per a permetre la constitució de la nova societat mercantil mixta amb participació majoritària de la Generalitat al més aviat possible.


Un cop constituïda la nova societat, el seu Consell d’Administració analitzarà els elements normatius, administratius, laborals o de gestió necessaris per a la prestació dels serveis. En tot moment, es respectaran els drets sociolaborals i de permeabilitat de tots els treballadors i treballadores, donant compliment als acords de desembre de 2023.


Traspàs de l’R1


D’altra banda, la Comissió Bilateral d’Infraestructures ha abordat el traspàs de vies entre Bifurcació Sagrera (no inclosa) i Maçanet Massanes, que dona servei a la línia de Rodalies R1, la primera que es va acordar transferir a la Generalitat. La Comissió ha acordat concloure en un termini màxim de tres mesos l’inventari de les instal·lacions, béns i altres elements a traspassar, juntament amb una valoració econòmica dels costos vinculats al servei a transferir. Un cop completats els treballs tècnics corresponents, es procedirà al seu traspàs, prèvia exclusió de la Xarxa ferroviària d’interès general.


El gener passat, el Govern de la Generalitat va iniciar el procediment amb la sol·licitud a l’Estat de descatalogar aquest tram de la R1, atès que s’utilitza de manera exclusiva per a la prestació de serveis ferroviaris de titularitat i competència exclusiva de Catalunya, amb origen i destinació dins del territori català. La bifurcació de Sagrera, en canvi, romandrà inclosa a la xarxa ferroviària d’interès general perquè dona servei a altres infraestructures de competència estatal.


Nou Pla de Rodalies 2026-2030


Pel que fa al Pla de Rodalies, en la reunió d’avui s’ha tractat sobre el full de ruta que ha de culminar amb la validació d’un nou pla de Rodalies per al període 2026 -2030, el juliol vinent. Entre les actuacions en què es vol avançar, cal remarcar, entre d’altres que es considerin necessàries per a la reposició d’actius i la millora de les infraestructures:


  1. Estació intermodal en l’àmbit de Tarragona,
  2. Millora de la capacitat i intermodalitat de l’estació de Martorell
  3. Duplicació de la línia Montcada Bifurcació-Puigcerdà (tram Montcada - Parets);
  4. Millora de la connexió Tarragona-València al nus de Vila-seca
  5. Viabilitat de la nova estació Torelló-la Garrotxa;
  6. Remodelació de l’estació de Vila-seca
  7. Remodelació i integració urbana de l’estació de Mataró
  8. Remodelació de la platja de vies de l’Hospitalet de Llobregat
  9. Remodelació de la platja de vies de Sant Vicenç de Calders


Transport de mercaderies i variant ferroviària de Figueres


Finalment, en matèria ferroviària, durant la trobada s’ha impulsat la formació d’un grup d’anàlisi de les necessitats del sector empresarial i logístic de Girona quant al transport ferroviari de mercaderies i s’ha acordat la signatura d’un protocol per a desenvolupar les obres de la segona fase de la variant de Figueres de la línia ferroviària Barcelona-Portbou i les actuacions a dur a terme a l’estació d’alta velocitat Figueres Vilafant perquè aculli serveis d’ample convencional.


Conveni per a la transformació de l’N-II


En matèria d’infraestructures viàries, la Comissió Bilateral ha acordat culminar la tramitació, per a la seva formalització, del Conveni entre la Generalitat i el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible per a l’execució de millores en infraestructures al Maresme, que tenen com a principals eixos la pacificació de l’N-II i la millora connectivitat de la C-32 i el seu entorn. “L’alliberament dels peatges a la C-32 ha desviat el trànsit cap aquesta via, però falten les obres per a pacificar els trams urbans de l’N-II i per a millorar les connexions amb la C-32”, ha assenyalat la consellera.


Aquest acord permet, així, avançar cap a un nou model de mobilitat a la comarca, que transformarà l’N-II en una via més local i integrada i afavorir l’accessibilitat C-32 per a captar el trànsit de pas que utilitzava l’N-II i altres carreteres o vials urbans. El pla d’actuacions, que comportarà una inversió de 384 MEUR, permetrà, així mateix, potenciar la mobilitat descarbonitzada i el transport públic.


Les actuacions en infraestructures de la mobilitat al Maresme previstes tenen el seu antecedent en un acord signat entre el Govern i l’Estat l’any 2009 per al traspàs a la Generalitat de l’N-II entre Montgat i Tordera i per portar a terme obres de millora del corredor.


Desplegament de la xarxa de fibra òptica


Finalment, la Comissió ha impulsat els tràmits per a l’autorització del desplegament de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat en diversos trams de carreteres de titularitat de l’Estat al seu pas per Catalunya; en concret, a l’N-260, l’N-230, l’N-II, l’N-152 i N-154, l’N-420 i l’N-340. Abasten més de 500 quilòmetres de carreteres i inclouen principalment àmbits al llarg del Pirineu i també de les Terres de l’Ebre.


Diàleg institucional


Amb la d’Infraestructures que s’ha celebrat avui, la Generalitat i el Govern d’Espanya recuperen el diàleg institucional previst per l’Estatut, que preveu la convocatòria de 4 comissions mixtes, i, per tant la recuperació dels espais de diàleg i d’acords entre els dos governs.


El dia 24 se celebrarà al Palau de la Generalitat la Comissió Bilateral i la Comissió Mixta de Transferències. Aquestes dues comissions estan liderades pel conseller de la Presidència, Albert Dalmau, i el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres. La Comissió Bilateral es va reunir per últim cop fa dos anys, el 18 de febrer del 2022, tot i que segons l’Estatut s’hauria de convocar dos cops l’any. La de Transferències no es reunia des de l’1 de novembre del 2010.


Per últim, el dia 28 de febrer tindrà lloc la Comissió d’Afers Econòmics i Fiscals, liderada per la consellera d’Economia Finances, Alícia Romero, i el secretari d’Estat d’Hisenda, Jesús Gascón. Aquesta comissió es va reunir més recentment, el passat 22 de juliol.


3  

Imatges

Fotografia

Fotografia 256683

Fotografia

Fotografia 6323222

Fotografia

Fotografia 4200124