●La creació d’aquesta Comissió Interdepartamental, impulsada pel Parlament de Catalunya, pretén impulsar mesures concretes per a la millora en la gestió i prevenció de les desaparicions
●La Comissió comptarà amb la participació de representants dels departaments d’Interior i Seguretat Pública, Justícia i Qualitat Democràtica, Drets Socials i Inclusió, Educació i Formació Professional, Salut, Empresa i Treball i Igualtat i Feminisme
●La Taula de Treball de la Comissióes reunirà un mínim de dues vegades l’any
La consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, ha presidit aquest matí la constitució oficial de la Comissió Interdepartamental de Persones Desaparegudes sense Causa Aparent, un òrgan estratègic i decisori destinat a coordinar les accions del Govern de la Generalitat de Catalunya en relació amb aquesta problemàtica. La trobada ha comptat amb la participació de representants dels diversos departaments implicats.
Un abordatge integral i transversal
Cada any, a Catalunya, es registren milers de desaparicions sense causa aparent. L'any 2023, els Mossos d'Esquadra van gestionar un total de 3.748 desaparicions, amb una mitjana diària de 10 casos. Tot i que el 80% de les desaparicions es resolen en els tres primers dies, un de cada cinc casos requereix una intervenció coordinada més enllà d'aquest termini, prolongant la incertesa per a les famílies.
Aquests resultats són possibles, en gran part, gràcies a la feina queda des de més de 10 anys realitza la Unitat Central de Persones Desaparegudes i Suïcidis (en els seus orígens com a Oficina d'atenció a les famílies de persones desaparegudes). Malgrat aquesta tasca essencial en l’esclariment i l’atenció a les famílies és imprescindible abordar aquesta realitat de manera transversal, incidint en aspectes de seguretat, justícia, salut i suport a les famílies, entre d’altres.
La creació d’aquesta Comissió Interdepartamental respon a les mocions aprovades pel Parlament de Catalunya, que insten el Govern a impulsar mesures concretes per a la millora en la gestió i prevenció de les desaparicions.
La Comissió Interdepartamental comptarà amb la participació de representants dels departaments d’Interior i Seguretat Pública, Justícia i Qualitat Democràtica, Drets Socials i Inclusió, Educació i Formació Professional, Salut, Empresa i Treball i Igualtat i Feminisme.
Principals acords i nomenaments
Durant la sessió de constitució s’ha aprovat el reglament intern de la Comissió, que regularà el seu funcionament, i s’ha validat la composició de la Taula de Treball de Persones Desaparegudes, un espai tècnic que comptarà amb la participació d’entitats de suport a les famílies, grups parlamentaris, representants del tercer sector, el món local i experts en la matèria.
A més, la Comissió ha acordat impulsar un seguit d'eines com ara l’optimització de les bases de dades compartides entre els diferents cossos policials i institucions implicades o l'establiment d'una xarxa de coordinació amb entitats especialitzades per oferir suport psicològic i legal a les famílies afectades durant tot el procés de recerca.
Un altre eix que es fomentarà des de la Comissió és la sensibilització dirigida a la ciutadania per fomentar la prevenció i la detecció precoç de possibles desaparicions. Aquestes iniciatives inclouran, per exemple, la difusió de materials informatius i l'organització de sessions formatives per a professionals de diferents àmbits, com l'educació, la salut i els serveis socials, amb l'objectiu de reforçar la capacitat de resposta davant aquesta problemàtica.
Finalment, s'ha procedit a l'elecció dels principals càrrecs de la Comissió amb l’elecció de la cap del Gabinet de Seguretat i Polítiques Transversals del Departament d’Interior i Seguretat Pública, Alba Alfageme, com a responsable del Pla d’actuació i com a secretària de la Comissió.
Compromís institucional i properes accions
La Comissió ha establert que la Taula de Treball es reunirà un mínim de dues vegades l’any per garantir el seguiment de les accions impulsades. Entre les pròximes activitats destacades, es preveu la celebració de dos esdeveniments clau:
●Acte institucional del 9 de març, Dia de les Persones Desaparegudes sense Causa Aparent, en reconeixement de les famílies afectades i amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania.
●Jornada del 25 de març, organitzada pel Departament d’Interior i Seguretat Pública, dedicada a l’anàlisi del tractament mediàtic de les desaparicions, amb una reflexió sobre l'ètica periodística i la necessitat d'una comunicació respectuosa amb les famílies.
Una estratègia de llarg recorregut
Amb la posada en marxa d'aquesta Comissió, el Govern de la Generalitat reafirma el seu compromís amb la prevenció i abordatge integral de les desaparicions sense causa aparent. A partir d’aquesta primera sessió, s'iniciarà un treball coordinat per desenvolupar un Pla d'Actuació que inclogui mesures de prevenció, sensibilització, formació, recerca i suport a les famílies afectades.