L’índex d’igualtat de gènere és de 76,7 punts sobre 100 a Catalunya, quasi sis punts per sobre de la mitjana dels països de la Unió Europea
Catalunya es manté per segon any consecutiu com a quarta zona a Europa segons l’índex d’igualtat de gènere, un instrument que permet mesurar el grau d’igualtat entre dones i homes en els països de la Unió Europea amb una metodologia impulsada per l’European Institute for Gender Equality (EIGE).
Amb 76,7 punts, Catalunya és la quarta zona en igualtat de gènere per sota de Suècia (82), Holanda (78,8) i Dinamarca (78,8). Enguany obté, la mateixa puntuació que el conjunt d’Espanya, mentre que l’any passat la comunitat catalana es va situar una dècima per davant que la resta de l’Estat. Catalunya se situa també quasi sis punts per sobre de la mitjana de la Unió Europea, que és de 71 punts.
Les dades que permeten avaluar el compliment dels objectius d’igualtat es basen en 31 indicadors distribuïts en sis dimensions: treball, diners, coneixement, temps, poder i salut. Estan elaborats per l’Idescat i l’Observatori de la Igualtat de Gènere, adscrit a l’Institut Català de les Dones, amb dades del 2022, tal com estableix l’EIGE.
La salut, l’àmbit amb més igualtat de gènere
Entre tots els temes analitzats destaca la salut, l’àmbit on hi ha més igualtat de gènere tant a Catalunya (88,1 punts), com a Espanya (91,0) i la mitjana de la UE (88,6). Dels tres indicadors de salut analitzats, el més ben valorat és l’accés a la sanitat (98,3). El segueix l’estat de salut (92,6), que comprèn la percepció de la pròpia salut, els anys d’esperança de vida i l’esperança de vida saludable. Cal destacar que l’esperança de vida a Catalunya és una de les més elevades de la UE, amb 86,06 anys per a les dones i 80,6 per als homes.
Després de la salut, els àmbits amb una major puntuació són els diners i el poder, amb 83,3 i 81,3 respectivament. Aquest últim, el poder, és un dels quals Catalunya té millor posició en relació amb els països de la UE, ocupant el quart lloc al rànquing. Catalunya es col·loca en aquesta dimensió per sobre de la puntuació d’Europa (61,4) i mostra només 4,3 punts de distància en comparació amb el país europeu que més igualtat mostra en aquesta dimensió: Suècia (85,8).
Un dels factors que ha propiciat l’augment de la puntuació en la dimensió del poder a Catalunya ha estat la millora de la igualtat en la representació política gràcies a l’establiment de quotes obligatòries de presència de les dones en les llistes electorals. Més del 50% dels membres del Govern i del Parlament de Catalunya són dones. En canvi, en el sector econòmic (77,6) i social (74,2) la presència de les dones en els òrgans de direcció és encara inferior.
Temps, només per sota d’Holanda
En la dimensió del temps, la puntuació en igualtat de gènere de Catalunya és de 75,7 punts, superior al de la mitjana de la UE (68,5). La comunitat catalana se situa només per sota d’Holanda (76,9). En els dos apartats que s’analitzen s’obté una millor puntuació (85,2 punts) en la igualtat en les activitats de cura, mentre que en les activitats socials la puntuació és de 67,3 punts. Aquests indicadors mostren una càrrega desigual en la distribució del treball de cures i domèstic, que segueix recaient majoritàriament sobre les dones.
L’àmbit amb la puntuació més baixa és el del coneixement, tot i que ha pujat tres dècimes respecte a l’any passat (66,4) i també queda per sobre de la mitjana europea (64,2). Desglossant per indicadors, Catalunya obté 78,1 punts en els estudis que fan dones i homes, però baixa a un 56,6 quan s’analitza el biaix de gènere a l’hora de triar quins estudis es cursen.
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Sònia Guerra López, ha valorat positivament que Catalunya es mantingui en una posició alta dintre de la Unió Europea, tot i que ha subratllat que “en un any només s’ha avançat una dècima, el que mostra que el ritme de millora en igualtat és molt lent”.
“Les dades ens serveixen per posar sobre la taula tot el camí que encara ens queda per recórrer com a societat i saber on cal que les institucions prioritzem esforços per aconseguir els canvis necessaris”, ha afegit.