- L’Hospital de Sant Pau incorpora el primer robot da Vinci uniport, únic a la xarxa de salut pública de l’Estat
- El nou equip permet incrementar les cirurgies mínimament invasives d’alta complexitat, amb petites incisions, o emprant els orificis naturals del cos, amb cirurgies sense incisions
- Millora l’experiència del pacient i redueix el potencial risc de complicacions, derivant en una recuperació més ràpida dels candidats
- El Programa de Cirurgia Robòtica inclou 6 equips quirúrgics de 4 Serveis: Cirurgia General, Ginecologia i Obstetrícia, Cirurgia Toràcica i Otorrinolaringologia

L’Hospital de Sant Pau es posiciona com a líder en cirurgia robòtica avançada amb la incorporació del nou robot da Vinci SP (Single Port o uniport), el primer d’aquest tipus a la xarxa de sanitat pública espanyola, gràcies a la col·laboració iniciada el 2022 amb la companyia nord-americana Intuitive Surgical, distribuïda a Espanya per ABEX Excelencia Robótica. Amb la capacitació de 6 equips especialitzats, que han adquirit les competències per integrar aquesta tecnologia, l’Hospital reafirma la seva aposta per la cirurgia robòtica i es consolida com a un dels principals centres formatius en aquest àmbit a Europa. Pròximament, amb la incorporació d’un segon da Vinci Xi, Sant Pau comptarà amb un total de 3 robots quirúrgics.
Aquesta fita forma part del compromís de l’Hospital amb la innovació i les millores en tecnologia, infraestructures i procediments del procés quirúrgic, per a pacients i per a professionals.La incorporació d’aquest nou robot ha sigut possible gràcies al finançament de la Fundació Privada de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
Sant Pau, líder en el desenvolupament de l’uniport i la formació de professionals
“L’aliança estratègica de l’Hospital de Sant Pau amb Intuitive Surgical amb la incorporació del da Vinci SP consolida el nostre Programa de Cirurgia Robòtica iniciat el 2022 amb el da Vinci Xi més avançat del mercat”, afirma el Dr. José Manuel Francos, director del Procés Quirúrgic de Sant Pau. “Des de l’inici, l’objectiu prioritari del Programa ha estat ser de caràctermultidisciplinari, integrant diferents especialitats quirúrgiques. I és la prova que es pot aplicar un programa com aquest i eficient sense disposar d’un Servei d’Urologia; aquest fet ens permet destinar molt més temps d’ús del robot quirúrgic a altres especialitats, optimitzant els recursos disponibles i ampliant les oportunitats d’accés a la cirurgia robòtica”. A Europa el da Vinci SP està aprovat per a totes les especialitats quirúrgiques permetent més indicacions i aplicacions, mentre que als EUA només ho està per a Urologia i Otorrinolaringologia.
El Programa inclou 6 equips quirúrgics: Cirurgia Hepatobiliar i Pancreàtica (HBP), Cirurgia Bariàtrica i Esofagogàstrica, Cirurgia de Còlon i Recte, Cirurgia Ginecològica, Cirurgia Toràcica, i Cirurgia d’Otorrinolaringologia. Tots ells amb experiència en aquest àmbit i formats i acreditats a les instal·lacions d’Intuitive Surgical, distribuïda a Espanya per ABEX Excelencia Robótica, a Estrasburg.
“Gràcies a les bones corbes d’adquisició d’habilitats que han mostrat els diferents equips quirúrgics, Intuitive Surgical confia en Sant Pau per introduir i desenvolupar la tècnica uniport a Europa i, per tant, ser el centre de referència per a la formació d’altres especialistes”, explica el Dr. Francos. A més, “estem compromesos per analitzar el valor que aquest sistema aporta respecte a la cirurgia oberta i la laparoscòpia mitjançant la generació d’evidència científica”.
En el marc del Pla Estratègic: un pas més en l’optimització del procés quirúrgic
Aquest pas endavant del Programa de Cirurgia Robòtica s’emmarca dins els objectius del Pla Estratègic Més Sant Pau i de millorar i optimitzar el rendiment del procés quirúrgic.
Actualment, Sant Pau compta amb 22 quiròfans. Un total de 18 estan ubicats a la Planta -1: d’ells, 2 dedicats a les Urgències i 16 a les cirurgies programades. Uns altres 3 estan a la Planta 0 d’Oftalmologia. I un altre ubicat a la Planta 0 i dedicat a l’Oncologia. Tanmateix, en els dos darrers anys s’han fet diverses obres i millores en tecnologia, infraestructura i processos que contribueixen a la funcionalitat, l’optimització dels recursos disponibles i l’excel·lència assistencial, tant per als usuaris com per als professionals. Són aquestes:
Octubre de 2022: Posada en marxa del Programa de Cirurgia Robòtica incorporant el model més avançat del robot da Vinci Xi del mercat (Xi IS4000) i incloent 5 equips quirúrgics. I inauguració de 6 espais nous a l’àrea de reanimació postoperatòria que se sumen als 20 de reanimació i 6 d'URPA dels que ja disposava Sant Pau. Això suposa una millora en els circuits assistencials del Procés Quirúrgic en quant a l’increment dels llocs disponibles per a la reanimació i recuperació postoperatòria dels pacients intervinguts de forma programada a l’Hospital.
Octubre de 2023: Entrada en funcionament d’una nova Unitat de Reanimació Post-Quirúrgica Intervencionista (RPQI) programada dotada amb 12 boxs i ubicada a la Planta -1. L’objectiu és dotar el pacient de cirurgia programada d’un circuit assistencial que li proporcioni una elevada intensitat de cures en el període postoperatori immediat i garanteixi el drenatge des de quiròfan, millorant en un sol espai el flux de pacients.
Actualment, el Bloc Quirúrgic de Sant Pau està ampliant la seva capacitat quirúrgica. Amb la construcció de 3 nous quiròfans i 2 boxs a la REA, Sant Pau ampliarà la seva capacitat per a realitzar cirurgies d’alta complexitat. Les obres també comportaran augmentar un 50% la superfície d’esterilització i millores pel que fa als magatzems i vestidors de professionals, guanyant en seguretat i funcionalitat, tant per als usuaris com per als professionals.
“El nostre compromís amb l’excel·lència i l’atenció sanitària de primer nivell es reflecteix en l’excel·lència i la qualitat assistencial en l’àmbit quirúrgic, on destaca la importància d’una organització basada en la gestió per processos i la tasca diària de tots els equips quirúrgics d’anestesiologia i d’infermeria en el nou projecte”, afirma el Dr. Francos. “Amb aquestes millores hem pogut augmentar el nombre de cirurgies amb els mateixos llits d’hospitalització. I passar de les 17.350 intervencions majors del 2022 a les 19.300 del 2024”.
Dos aspectes diferencials: una sola incisió i instrumental articulat per a una precisió sense precedents
Igual que la resta dels da Vinci, el SP compta amb una Torre de Visió que conté la unitat central de processament de la imatge per obtenir una visió real en 3D d’alta definició i una Consola Quirúrgica que és el centre de control des d’on el cirurgià controla l’òptica i els instruments mitjançant dos comandaments i diversos pedals. De fet, aquest nou equip permet als cirurgians realitzar intervencions amb una precisió sense precedents.
Les dues grans diferències que el da Vinci SP aporta respecte a les versions anteriors són:
- Només cal 1 incisió d’entre 3 i 5 centímetres i no 4 incisions per introduir, a través d’un únic braç o single port, tot l’instrumental i la càmera de visió. Fins i tot, en alguns casos no cal fer cap incisió, podent accedir a la zona quirúrgica pels orificis naturals del cos. Per als pacients intervinguts això es tradueix en una millor experiència, en menys dolor postoperatori, en una recuperació més ràpida i, a nivell més estètic, en una cicatriu menor.
- L’instrumental no és rígid, sinó que està completament articulat, amb 3 colzes que permeten un accés anatòmic de 360º i que, per tant, faciliten als cirurgians una major visibilitat i poder arribar més còmodament a àrees quirúrgiques més estretes i profundes o fins ara inaccessibles. “No necessites tant espai dins el pacient”, diu el Dr. Francos. “Amplia el ventall de possibilitats de cirurgies complexes en algunes especialitats”. A més, tots els instruments funcionen de manera completament independent.
Primers casos d’èxit
Durant l’inici de 2025, els diferents equips quirúrgics han dut a terme la formació corresponent a les instal·lacions acreditades per Intuitive Surgical a Estrasburg. I també s’han dut a terme les primeres intervencions amb el da Vinci SP al nostre centre. “Aquest robot permet ampliar el ventall de possibilitats de cirurgies complexes en algunes especialitats”, afirma el Dr. Francos. “Les sensacionsdels professionals han estat molt bones i han pogut aplicar in situ els avantatges que aporta aquest nou robot, el més avançat del mercat”.
Moltes d’ells destaquen com a un dels principals avantatges la possibilitat de poder accedir a zones fins ara inaccessibles o de treballar de manera molt més còmoda en cavitats que de per si són molt estretes anatòmicament.
Segons el Dr. Santiago Sánchez Cabús, cap clínic de la Unitat de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica (HBP), “la nova plataforma permet una mínima invasivitat amb més precisió i control gràcies a la flexibilitat dels instruments i una millor ergonomia per al cirurgià”. Destaca la possibilitat de realitzar la cirurgia amb una sola incisió lleugerament més gran que la utilitzada en un punt d'accés laparoscòpic o robòtic convencional, mantenint els avantatges de la cirurgia robòtica i reduint l'impacte en el pacient. Afegeix que “els procediments previstos en patologia HBP i la seva àrea d'influència inclouen colecistectomies, cirurgies de la via biliar i, en el futur, reseccions pancreàtiques i hepàtiques en sectors favorables i pacients seleccionats, així com extirpació de glàndula suprarenal. Les primeres intervencions han estat exitoses, sense complicacions postoperatòries i amb altes ràpides, incloent-hi casos relativament més complexos com l'abordatge robòtic de la via biliar principal”.
En el cas de la Dra. Cristina Valero, cirurgiana de cap i coll del Servei d’Otorrinolaringologia, afirma que “el sistema uniport ens permet, en determinades patologies de la faringe i la laringe, operar més malalts a través d'un orifici natural, en el nostre cas la boca. D'aquesta manera podem evitar cirurgies extenses per via externa, cosa que permet una reducció del temps quirúrgic i l'estada hospitalària, amb una recuperació més ràpida i favorable. A més, la cirurgia es realitza sota una excel·lent visualització i maniobrabilitat, augmentant la precisió d'aquesta".
En la mateixa línia, el Dr. Juan Carlos Trujillo, director del Servei de Cirurgia Toràcica, explica que, en la seva especialitat, “el tòrax és un espai més reduït que l’abdomen i treballem entre costelles que no podem dilatar. La major mobilitat de l’instrumental i de la càmera ens ajuda molt a treballar de manera més còmoda en un espai molt estret, especialment en les timectomies -reseccions del tumor tímic-, per exemple. I també aquestes cirurgies mínimament invasives i amb mínima incisió permeten reduir la morbiditat dels pacients”.
El Servei de Ginecologia i Obstetrícia afirma que la plataforma robòtica SP aporta diferents avantatges respecte a la plataforma multiport Xi. Segons el Dr. Ramon Rovira, cirurgià del Servei de Ginecologia i Obstetrícia, “des del benefici estètic, tenint present que redueix les cicatrius abdominals requerides i una probable millora del dolor respecte al robot multiport”, passant per “la possibilitat d’accés multicompartimental. Amb una sola incisió, i gràcies a la possibilitat de rotació sobre l'eix del tròcar d'entrada, es pot accedir, sense augmentar el nombre d'incisions, a diferents localitzacions intraabdominals, podent accedir tant a l'hemiabdomen inferior com amb l'hemiabdomen superior”. I també “la versatilitat de disposició d'instruments i flexibilitat de mobilitat de l'òptica que facilita l'accés visual en diferents angles”. També assenyalen que, “quant als procediments d'elecció per aquesta plataforma, estem explorant possibles indicacions específiques, però les nostres primeres impressions és que pot ser una eina adient tant per procediments oncològics com per a procediments de patologia benigna complexa”.
Pel que fa a la cirurgia bariàtrica, la Dra. Sonia Fernández Ananin, de la Unitat de Cirurgia Esofago-Gàstrica del Servei de Cirurgia General, explica que “la plataforma da Vinci Single Port marca un avenç significatiu en la cirurgia esofagogàstrica i bariàtrica, ja que permet la realització de procediments complexos mitjançant una única incisió. Aquesta tecnologia ofereix una recuperació més ràpida, menys dolor, menys cicatrius i una major precisió, reduint el risc de complicacions. Els cirurgians es beneficien d’una visió 3D i un control més precís durant la cirurgia, la qual cosa millora la seguretat i l’eficiència”.
Finalment, la Dra. M. Carmen Martínez Sánchez, de la Unitat Cirurgia Colo-rectal del Servei de Cirurgia General, afirma que “esperem que el da Vinci SP ens aporti encara més avantatges a l’hora d’accedir a espais molt profunds i estrets com els que hi ha en la patologia colorectal, i crec que també en l’abordatge transanal. La visibilitat i la maniobrabilitat que ens aporta la càmera del da Vinci uniport ens seran de molta utilitat. I a més, també serà més mínimament invasiu que el da Vinci Xi”.
Vídeos de recurs: https://we.tl/t-LlUfl6YO6p
Declaracions dels cirurgians: https://www.flickr.com/gp/189982226@N04/6fSW8sFK82
Per a més informació:
Karla Islas Pieck, Cap de premsa, kislas@santpau.cat, M. 616 39 16 09, www.santpau.cat
Mercè Mascarell. Premsa, mmascarell@santpau.cat, M. 616 42 262 76, www.santpau.cat