- La xerrada educativa “A la natura, no hi deixis rastre” ha arribat a més de 130 aules de Catalunya
- Els tallers impartits per Agents Rurals amb la col·laboració via telemàtica de Kilian Jornet volen sensibilitzar el públic infantil i les seves famílies de la necessitat de preservar l’entorn que ens envolta.
- La iniciativa també ha comptat amb una campanya divulgativa a les xarxes socials on s’han superat el mig milió de visites.
Balanç exitós de la iniciativa de sensibilització i xerrada educativa "A la natura, no hi deixis rastre" que promou el Cos d'Agents Rurals (Departament d’Interior i Seguretat Pública), la Fundació Kilian Jornet i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per fomentar el respecte pel medi natural.
La xerrada educativa ha arribat a més de 130 aules de Catalunya i a un total de 3.000 alumnes (majoritàriament de primària però també d’infantil i de secundària) amb l’objectiu de conscienciar el públic infantil i les seves famílies de la necessitat de tenir cura de la natura quan anem a gaudir-la. Aquest curs està previst que se segueixi fent xerrades a les escoles del Principat.
Les dades per àrees regionals són les següents pel que fa a nombre de xerrades impartides:

I pel que fa a alumnat al qual ha arribat la xerrada:

La iniciativa “A la natura, no hi deixis rastre” va néixer el curs 2023-24 amb una doble vessant: una xerrada educativa que s’ofereix a les escoles de Catalunya que hi estiguin interessades, així com una sèrie d’accions comunicatives a través de les xarxes socials, per fer arribar el missatge de sensibilització pel qual s’han unit Agents Rurals, la Fundació Kilian Jornet i la FEEC.
La xerrada planteja a l'alumnat un joc per aprendre a conèixer els rastres d’animals, així com els rastres que deixen els humans quan no respecten el medi natural i que caldrà esbrinar activament fent grups: el grup dels campistes, d’excursionistes, de boletaires, de ciclistes, de reporters i dels banyistes. Els infants fan aquesta descoberta de la mà dels Agents Rurals i a través d’uns vídeos de l’esportista Kilian Jornet, en què exposa la importància de les nostres accions per garantir la vida en el planeta i detalla els rastres que pot deixar la gent quan va a gaudir del medi fent aquestes activitats.

En paral·lel, Kilian Jornet protagonitza un vídeo que s’ha estat difonent a través dels canals oficials tant del Cos d’Agents Rurals, com del Departament d’Interior i Seguretat Pública, així com també a través de les xarxes socials de la Fundació Kilian Jornet i la FEEC. Al compte oficial d’instagram d’Agents Rurals, el vídeo ha aconseguit més de 150.000 reproduccions. Al compte d’instagram de la FEECi la Fundació Kilian Jornet, ha superat les 300.000 reproduccions, respectivament.
Freqüentació als espais naturals
La sensibilització sobre el respecte al medi natural és més rellevant que mai davant l’increment de la freqüentació dels espais naturals a Catalunya. Cada vegada més la ciutadania vol gaudir del medi natural sigui per practicar esports, per salut o bé per gaudir dels paisatges i la biodiversitat. Davant l’increment d’ús dels espais naturals cal conscienciació i fomentar la responsabilitat entre la població.
La vigilància i el control
licaEl Departament d’Interior i Seguretat Púbi, a través del Cos d’Agents Rurals i també de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra, exerceix la vigilància i el control del compliment de la normativa en el medi natural. El Cos d’Agents Rurals duu a terme operatius especials de vigilància en determinades èpoques de l’any en zones on s’ha detectat una altra freqüentació de visitants, especialment en els espais naturals protegits.Els Agents Rurals fan vigilància preventiva per facilitar l’accés a aquests espais de forma controlada i segura per a les persones, i vetllen per la prevenció dels incendis, i per a què les activitats esportives, extractives, d’acampada i la circulació motoritzada es desenvolupin adequadament.
La xerrada “A la natura, no hi deixis rastre” s’emmarca en el programa de sensibilització i educació ambiental "eduCAR" del Cos d’Agents Rurals, que compta amb xerrades i activitats per a conscienciar, a diferents col·lectius, de la importància d’aprendre a estimar i a conservar el medi natural.