1. El lema d’enguany és “Reduïm junts la bretxa en els sistemes d’alerta primerenca”
  2. L’SMC presentarà la nova xarxa LLAMPEC per a la detecció de llamps i els avenços en l’estudi dels episodis de pedra gegant


La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque i Sureda, i la directora del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Sarai Sarroca i Cervelló, presidiran l’acte institucional de celebració del Dia Meteorològic Mundial (que és el 23 de març) el proper dilluns, 24 de març, a les 17 hores, al Palau de Pedralbes de Barcelona.

Els avisos primerencs

Cada 23 de març, l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) commemora la seva fundació l’any 1950, destacant el paper essencial dels serveis meteorològics en la protecció de la societat davant fenòmens extrems i en la lluita contra el canvi climàtic.

Enguany, sota el lema “Reduïm junts la bretxa en els sistemes d’alerta primerenca”, la jornada posa el focus en la necessitat d’avançar en tecnologies i estratègies per garantir que la població rebi informació a temps davant riscos meteorològics creixents. En aquest marc, el Servei Meteorològic de Catalunya presentarà les darreres millores en la detecció de temps violent per oferir avisos més precisos i eficients.

L’acte del 24 de març, presentat pel meteoròleg Marcos Amores, comptarà amb la participació dels tècnics de l’SMC Nicolau Pineda, Tomeu Rigo i Carme Farnell, que exposaran les innovacions més recents per millorar la detecció de tempestes i pedregades. Els dos grans projectes que es donaran a conèixer són la nova xarxa LLAMPEC, una eina avançada per monitoritzar llamps en 3D, i els avenços en l’anàlisi dels episodis de pedra gegant, un fenomen cada cop més freqüent a Catalunya.

La xarxa LLAMPEC i el projecte “Pedra”

La Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques atmosfèriques (XDDE) del Servei Meteorològic de Catalunya ha superat els vint anys de funcionament. Aprofitant que el sistema requeria una renovació tecnològica, l’SMC s’ha embarcat en un ambiciós projecte de renovació, instal·lant una vintena d’estacions de la nova xarxa LLAMPEC. La tecnologia de LLAMPEC, anomenada “Lightning Mapping Array” permet la detecció, en 3 dimensions, dels llamps que tenen lloc a l’interior dels núvols. La detecció d’aquests llamps, fins a deu vegades més freqüents que els que cauen a terra, suposa un salt qualitatiu en el seguiment de l’evolució i la intensitat de les tempestes, fet que ben aviat també es traduirà en una millora en els avisos de temps violent que emet el Servei Meteorològic de Catalunya.

Figura 1: Imatge d’un dels vint detectors de la xarxa LLAMPEC que hi ha repartits per diferents punts del territori català.
Figura 1: Imatge d’un dels vint detectors de la xarxa LLAMPEC que hi ha repartits per diferents punts del territori català.
{"name":"2025/03/21/13/23/a47466e0-872e-4e0d-a576-c38b91db57e7.jpg","author":"SMC","type":"0","location":"0","weight":240356}

Aquest projecte, realitzat en estreta col·laboració amb el Grup de Recerca del Llamp de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), situa Catalunya a l’avantguarda de la recerca en la física del llamp i la meteorologia de les tempestes. De fet, aquestes dades ja s’estan fent servir en un projecte amb EUMETSAT per la validació del nou detector de llamps del Meteosat de Tercera Generació.

Les dades de LLAMPEC també seran molt útils per anàlisi dels episodis de temps violent. Cal tenir present que, en els darrers anys, els episodis de pedra gegant a Catalunya són cada vegada més freqüents. Aquest fet, sumat a la dificultat de predir la mida màxima de la pedra, fa necessari avançar en eines que millorin el coneixement de la seva diagnosi i detecció a curt termini. En aquest sentit, l'SMC està treballant en l'anàlisi de l'estructura interna de les pedres i en l’adaptació de l'eina d'avisos de temps violent a la nova xarxa LLAMPEC, dos camps en què és pioner a escala mundial. En aquesta presentació s'exposaran els resultats actuals i les línies de futur del projecte en els pròxims anys.

Figura 2: Escaneig d'una de les pedres més representatives dels diferents episodis de pedra gegant (> 10 cm) a La Sènia (2023) i La Bisbal l'Empordà (2022), així com de pedra molt grossa (> 5 cm) a Sant Pere de Torelló (2024).
Figura 2: Escaneig d'una de les pedres més representatives dels diferents episodis de pedra gegant (> 10 cm) a La Sènia (2023) i La Bisbal l'Empordà (2022), així com de pedra molt grossa (> 5 cm) a Sant Pere de Torelló (2024).
{"name":"2025/03/21/13/25/ec086a1c-f909-4032-9e35-03915b5d7ed3.png","author":"SMC","type":"0","location":"0","weight":239319}