·La iniciativa s’emmarca en el Pla Brussel·les, del Departament d’Unió Europea i Acció Exterior, que preveu estades del personal de la Generalitat a la Delegació del Govern davant de la Unió Europea
·Aquest grup de treball fix a Brussel·les també compta amb representants dels pescadors i científics de l’ICATMAR
·D’aquesta manera, es dona compliment a la proposta que va fer el conseller d’Agricultura al Parlament, durant els dies de la crisi derivada per l’aprovació del pla pesquer europeu
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació reforça les capacitats d’incidència de la Generalitat de Catalunya davant de les institucions europees activant una oficina permanent a Brussel·les. La iniciativa s’ha dut a terme en el marc del Pla Brussel·les, del Departament d’Unió Europea i Acció Exterior, que preveu estades del personal de la Generalitat a la Delegació del Govern davant de la Unió Europea. Ho explicat avui el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, durant la seva estada a la capital belga per participar al Consell de Ministres d’Agricultura i Pesca de la Unió Europea.
El conseller Ordeig ha afirmat que “el 2025 és un any molt important per tal de reorientar d’una manera adequada la política pesquera del Mediterrani. Venim amb un dossier, amb les idees clares de quina ha de ser l’estratègia de pesca mediterrània, que li farem arribar al comissari de Pesca, amb una carta i convidant-lo a venir a Catalunya, però també amb aquesta oficina permanent, que compta amb representats de l’ICATMAR, dels pescadors i dues persones del Departament d’Agricultura”.
L’objectiu d’aquesta oficina serà principalment reforçar la presència de l’Administració pesquera catalana a Brussel·les durant el primer semestre de 2025 –període en el qual Catalunya té la representació de les comunitats autònomes en el Consell d’Agricultura i Pesca de la Unió–, per participar en la presa de decisions.
D’aquesta manera, es dona compliment a la proposta que va fer el conseller d’Agricultura al Parlament de Catalunya, durant els dies de la crisi derivada per l’aprovació del Pla pesquer europeu.
Primeres actuacions del grup fix de treball
Per part de l’Administració, el grup fix compta amb dos representants del Departament d’Agricultura que seran presents a les sessions setmanals del Grup de Treball de Pesca del Consell de la Unió Europea que es fan de gener a juny 2025. El conseller d’Agricultura i el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible participaran en les sessions del Consell de Ministres de pesca i en reunions de caràcter institucional en el marc de les actuacions en l’àmbit de la pesca que s’han de dur a terme a la Mediterrània després de 2025. De moment, el conseller va participar el passat mes de gener en una de les reunions del Consell, en què hi va assistir com a representant de les comunitats autònomes per primer cop en 13 anys, i avui hi ha tornat per segon cop.
A més, representants de la Delegació del Govern davant la UE assistiran el Departament d’Agricultura en les reunions institucionals, i la seu de la Delegació del Govern davant la UE estarà disponible per al desenvolupament de la preparació d’aquestes reunions.
Pel que fa als pescadors, representants de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors participaran en les reunions institucionals. Per fer-ho possible, les despeses de desplaçament i representació del sector pesquer aniran a càrrec dels ajuts a la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pesca. El Departament d’Agricultura ampliarà el pressupost previst per a les ajudes per atendre aquestes necessitats.
En l’àmbit científic, una persona de l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR) està fent una estada a Brussel·les per tal de donar suport tècnic al Departament, al Ministeri i al sector en les actuacions que es proposin per al Pla de pesca a la Mediterrània després de 2025. La seva participació permetrà col·laborar amb el grup de recerca europeu en el disseny del nou pla i les modificacions del Reglament de pesca.
Durant aquest primer semestre de 2025, l’ICATMAR ha estat present en diverses reunions i grups de treball amb la Delegació del Govern davant la UE, la Representació Permanent d’Espanya a la UE, el Consell de la UE, la Delegació del CSIC davant la UE, el Scientific, Technical and Economic Committee for Fisheries (STECF), la General Fisheries Commission for the Mediterranean (GFCM) i el Mediterranean Advisory Council (MEDAC). També continuarà fent el mostreig científic i garantint l’avaluació dels estocs a la zona pesquera corresponent a Catalunya i col·laborarà amb el Departament en el monitoratge de l’impacte socioeconòmic de les mesures del Pla de pesca europeu el 2025. D’aquesta manera, s’intensificarà la participació de l’ICATMAR en els òrgans d’avaluació europeus dels estocs pesquers.
Recuperar els dies de pesca, una de les prioritats de l’oficina
La participació d’aquesta unitat permanent a Brussel·les per defensar els interessos de la pesca mediterrània ha de servir per incidir en la modificació del Reglament europeu que estableix el Pla per a la pesca d’arrossegament a la Mediterrània occidental, la revisió dels mètodes de càlcul dels estocs pesquersi l’adequació a la flota costanera mediterrània del Reglament europeu sobre la Política pesquera comuna. Tot plegatha de permetre recuperar dies de pesca, més enllà dels 130 que la flota pesquera catalana té assignats actualment.
D’altra banda, la constitució d’aquest grup fix és una oportunitat per millorar les condicions de la pesca a la Mediterrània, tenint en compte diferents factors que s’estan desenvolupant actualment, com són la petició de reforma de la Política pesquera comuna, que és una de les prioritats que ha establert la presidència de Polònia del primer semestre de 2025, i la sol·licitud d’Espanya d’un nou model de pesca del lluç la primavera de 2025. A més, els científics de l’ICATMAR participaran activament en els òrgans d’avaluació europeus de referència. I Catalunya té la representació, en el marc dels acords de la Conferència d’Afers Relacionats amb la Unió Europea, de les comunitats autònomes en el Grup de Treball de Pesca del Consell de la Unió Europea durant el primer semestre de 2025.