1. Un total de 358 persones van sol·licitar la prestació d’ajuda per morir a Catalunya durant el 2024 i es van realitzar 142 prestacions
  2. La majoria de les sol·licituds que va rebre la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya procedien de l'atenció primària
Clara Pareja, al centre de la fotografia, acompanyada d'Albert Planes i Cristina Vallès.{"name":"2025/03/31/12/45/3435971f-8330-4897-8bed-e87150c4e5f9.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":"2940585"}

El Departament de Salut ha presentat avui l’informe anual sobre l'aplicació de la Llei orgànica de regulació de l'eutanàsia (LORE) a Catalunya durant el 2024, que reflecteix un increment significatiu tant en les sol·licituds com en les prestacions realitzades.

Durant el 2024, un total de 358 persones van sol·licitar la prestació d’ajuda per morir (PRAM), la qual cosa representa un increment d’un 63,43% respecte de l’any anterior. De les sol·licituds rebudes, se’n van aprovar 189, un 73,39% més que en el 2023.

Pel que fa al nombre de prestacions realitzades, se’n van efectuar 142, un 51,06% més que en el mateix període de l’any anterior. Les morts per eutanàsia van suposar un 0,21% de les defuncions totals a Catalunya durant el 2024.

El temps mitjà entre la presentació de la primera sol·licitud i la resolució en els casos favorables va ser de 63 dies, mentre que la mediana es va situar als 50 dies.

En la roda de premsa de presentació de l’informe, la directora general d’Ordenació i Regulació Sanitària del Departament de Salut, Clara Pareja, ha remarcat que “el compromís del Departament i de tot el sistema sanitari per garantir el dret a la prestació d'ajuda per morir (PRAM)”. A més, ha assenyalat “la necessitat de continuar treballant per millorar l’aplicació de la LORE”, en vigor des del juny de 2021.

Per la seva part, Albert Planes, metge de família i vocal de la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya (CGAC) ha destacat “l’augment lent però sostingut de les peticions de sol·licitud i prestacions de la PRAM”. També ha recordat “la importància de formalitzar el Document de Voluntats Anticipades (DVA) i d’informar a la ciutadania perquè conegui el seu dret a sol·licitar morir a casa, en un entorn íntim i acompanyat”.

D’altra banda, Cristina Vallès, presidenta de l’Associació Dret a Morir Dignament, ha ressaltat “la disposició del Departament de Salut i del conjunt de professionals en l’aplicació de la LORE” i, en la mateixa línia que Clara Pareja, ha subratllat la importància de “continuar estudiant possibles millores en la implementació de la PRAM”.

Perfil dels sol·licitants

Dels 358 sol·licitants de la PRAM, més de la meitat eren dones, un 53%, amb una mitjana d’edat de 75 anys mentre que els homes representen el 47%, amb una mitjana d’edat de 74 anys.

Per àmbit de procedència de les sol·licituds, el 62% provenien de l’atenció primària, seguit de l’atenció hospitalària (28%), l’atenció intermèdia (9,5%) i per últim, de les residències de gent gran (0,5%).

Pel que fa a les persones que finalment van rebre la prestació, un 56% eren dones, amb una mitjana d’edat de 78 anys (79), i el 44% eren homes (63), amb una mitjana d’edat de 74 anys. D’altra banda, la majoria de les persones que van rebre la PRAM presentaven malaltiesneurològiques (33%)ioncològiques (21%).

L’any 2024, el 39,5% de les prestacions es van realitzaren uncentre hospitalari i un altre 39,5% al domicili. Aquest any s’ha equiparat la realització de les prestacions al domicili i a l’hospital. Les prestacions en els centres d’atenció intermèdia van representar un 7%, i les de les residències de gent gran, un14%.

Per demarcacions, de les 142 prestacions realitzades el 2024, un total de 109 van dur-se a terme a la demarcació de Barcelona, 22 a Girona, 7 a Tarragona i 4 a Lleida.

Evolució des de l’entrada en vigor de la LORE

Des del juny de 2021, quan va entrar en vigor la Llei orgànica de regulació de l’eutanàsia, -que garanteix a Catalunya el dret dels ciutadans a rebre la PRAM-, s’han realitzat 361 prestacions.

Amb aquestes dades, es constata la consolidació de la regulació de l’eutanàsia com una prestació sanitària garantida a Catalunya, amb una aplicació rigorosa que respecte els drets i la voluntat de les persones sol·licitants.

Més informació de l’informe anual sobre l'aplicació de la Llei orgànica de regulació de l'eutanàsia (LORE) a Catalunya a CANAL SALUT

2  

Imatges

Clara Pareja, al centre de la fotografia, acompanyada d'Albert Planes i Cristina Vallès.

Clara Pareja, al centre de la fotografia, acompanyada d'Albert Planes i Cristina Vallès. 2940585

Fotografia de la roda de premsa al Departament de Salut

Fotografia de la roda de premsa al Departament de Salut 3948103