1. La Tele UCi territorial del Berguedà connecta tecnològicament el Servei d’Urgències de l’Hospital de Berga i la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa per a poder donar assistència en remot als pacients crítics o semicrítics del Berguedà
  2. El model assistencial es va posar en marxa fa un any com a prova pilot amb molt bons resultats i està sota el paraigua del Pla Criti.cat promogut pel Departament de Salut, que connectarà totes les unitats d’UCI de Catalunya
El dispositiu facilita la connexió remota dels professionals de Berga amb els especialistes de Manresa.{"name":"2025/04/03/12/18/f2a86a4a-a123-4018-a9c4-e4c7502ca9cf.jpeg","author":"Salut","type":"0","location":"0","weight":79341}

El Departament de Salut ha presentat avui el model de teleassistència en UCI per atendre al pacient crític i semicrític que arriba a les urgències de l’Hospital de Berga. Aquest model que es va posar en marxa de forma pilot fa un any s’ha consolidat com un servei territorial, i facilita la connexió remota dels professionals del servei d’urgències de Berga, que no disposa d’UCI, amb els especialistes en Medicina Intensiva de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa, de manera que permet evitar trasllats innecessaris, estabilitzar i supervisar els pacients crítics i semicrítics.

El projecte es va començar a treballar fa un any com una prova pilot d’atenció al malalt crític del Berguedà amb la implementació de la metodologia, la planificació i l’anàlisi dels resultats per a valorar-me la idoneïtat. En 6 mesos es van abordar fins a 35 pacients.

La connexió telemàtica des del box de reanimació d’urgències de l’Hospital de Berga a la sala de metges de la UCI, que gestiona la Fundació Althaia, permet la monitorització remota del pacient. El sistema tecnològic, que està dotat amb una càmera d’alta resolució, permet visualitzar i monitoritzar el pacient en temps real i compartir proves complementàries que ajudin en el diagnòstic.

D’aquesta manera es facilita la presa de decisions als professionals de l’Hospital de Berga, alhora que agilitza la predicció de complicacions, ja que es pot fer una avaluació més precisa de la seva gravetat. A més, s’optimitza el tractament urgent per estabilitzar el pacient en cas que sigui necessari un trasllat.

El gerent de la Regió Sanitària Catalunya central, Toni Sánchez, ha senyalat que aquest és “un projecte transformador que ens permet treballar en xarxa amb visió territorial, afavorint la continuïtat assistencial de les persones del Berguedà. Hi ha una monitorització conjunta d’aquest pacient crític i es destina el millor recurs a la persona. Ho fem apropant l’assistència gràcies a la tecnologia i ho fem en temps real i en un entorn de proximitat del pacient, fet que afavoreix l’equitat assistencial”.

En la fase de pilot ja es va valorar molt positivament el treball conjunt dels equips de Berga i Manresa. El projecte s’ha consolidat com una resposta que garanteix assistència en proximitat al malalt crític, garanteix una derivació més eficient i àgil quan la patologia del pacient així ho requereix. Sílvia Cano, cap del servei de Medicina Intensiva d’Althaia, subratlla que quan reduïm trasllats evitables de pacients crítics el que fem és ser més eficients perquè de manera coordinada i amb l’ús de la tecnologia, donem una resposta més immediata, estabilitzem el pacient, valorem si pot continuar el tractament des del centre de proximitat i evitem trasllats. Comporta per tant una reducció de la carrega de les UCI dels centres de referència. I quan cal fer el trasllat, ho fem al recurs més adient”.

Per als pacients crítics que arriben a les urgències del centre berguedà suposa secr tractats com si arribessin a la porta de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa. Òscar Bernadich, director assistencial de l’Hospital de Berga, explica que aquest model ajuda a centres com el nostre, hospitals amb serveis d’urgències però sense UCI perquè podem donar atenció amb una major seguretat assistencial al pacient crític que ens arriba. Des de Berga i gràcies a aquest treball col·laboratiu es comparteix coneixement i el que és més important, comporta un benefici per als usuaris ja que des del seu hospital més proper, en proximitat, tenen una seguretat assistencial en patologies d’alta complexitat”.

També s’ha dissenyat una aplicació que permet realitzar la mateixa monitorització a través del telèfon mòbil de la guàrdia de medicina Intensiva, de manera que el professional d’Althaia pot visualitzar el pacient estant en qualsevol lloc de l’hospital.

Projecte Criti.cat

Aquest model assistencial s’emmarca en el projecte Criti.cat que té com a objectiu millorar la qualitat, la seguretat i la variabilitat de l’atenció dels pacients crítics, mitjançant una assistència precoç i continuada, que integri els diferents sistemes de monitorització i informació clínica actualment disponibles en una eina de suport a la presa de decisions clíniques.

4  

Imatges

El dispositiu facilita la connexió remota dels professionals de Berga amb els especialistes de Manresa.

El dispositiu facilita la connexió remota dels professionals de Berga amb els especialistes de Manresa. 79341

Imatge d'una connexió entre els dos hospitals.

Imatge d'una connexió entre els dos hospitals. 182510

Roda de premsa de presentació del projecte.

Roda de premsa de presentació del projecte. 285210

Responsables del projecte en roda de premsa.

Responsables del projecte en roda de premsa. 210103