- S’amplia així la franja d’edat i la podran rebre amb una única dosi tots els nois nascuts entre el 2007 i el 2010
- Actualment, la vacuna està inclosa en el calendari sistemàtic als 11-12 anys (6è de primària) per a les noies nascudes des del 1997 i per als nois nascuts a partir del 2011
- També s’ha revisat i ampliat alguns grups d’edat, que formen part de les recomanacions vigents
- El nou calendari de vacunacions 2025 incorpora la vacunació contra la tos ferina als adolescents als 11-12 anys i contra el rotavirus als infants nascuts a partir del gener de 2025

El secretari de Salut Pública, Esteve Fernández Muñoz, ha explicat avui al CAP Casernes de Barcelona que a partir d’aquest mes d’abril els nois de fins a 18 anys es podran vacunar contra el virus del papil·loma humà, un virus molt freqüent que es transmet mitjançant relacions sexuals i que pot infectar tant homes com dones a les àrees anogenital i orofaríngia.
D’aquesta manera, la vacunació en nois s’ha ampliat per tots els nascuts entre el 2007 i el 2010. I, aquest mes d’abril, tal com estava previst, s’engega una campanya de captació. Es tracta d’una recomanació que s’ha consensuat a nivell estatal.
Actualment, a Catalunya, la vacuna contra el virus del papil·loma humà (VPH) està inclosa en el calendari sistemàtic i s’administra a noies i nois als 11-12 anys (6è d’Educació Primària), amb una pauta de vacunació d’una única dosi des d’aquest curs escolar.
La vacunació a les noies va començar a partir del curs escolar 2008-2009 per a les nascudes el 1997 i en nois es va incorporar durant el curs escolar 2022-2023 per els nascuts a partir del 2011.
Els nois de fins a 18 anys interessats poden sol·licitar hora al seu centre de referència per rebre la vacuna, que ja està disponible a tots els centres d’atenció primària de Catalunya. I les noies de fins a 25, que encara no s’hagin vacunat, també ho poden demanar. La pauta és d’una única dosis. Les reaccions locals més freqüents són envermelliment, dolor i inflamació en el lloc de la punxada, mentre que les reaccions generals més habituals són mal de cap i febre. En general, aquests efectes són d’una intensitat lleu o moderada i de curta durada.
Cal assenyalar que els nois, igual que les noies, poden transmetre i infectar-se amb el VPH. Tot i que el càncer més freqüent degut a aquest virus és el de coll d’úter, els homes també poden patir càncer d’anus, penis i orofaringe, així com berrugues genitals no canceroses.
En l’acte de presentació de la campanya de vacunació contra el VPH, el secretari ha remarcat que s’han adquirit un total de 150.000 dosis de la vacuna, amb un cost aproximat de 7 milions d’euros, i que “l’objectiu és arribar al 90% de cobertura en els nois nascuts entre els 2007 i 2010”.
Esteve Fernández Muñoz ha subratllat la importància d’aquesta vacunació adreçada ara també als nois d’entre 15 i 18 anys: “és important perquè tenen risc de patir la infecció; perquè vacunant-se contribueixen a la immunitat de grup i perquè són els propagadors, fan de vector, i per tant, vacunant-se estan protegint, també, a la població femenina”.

Cobertura vacunal VPH
Segons el calendari de vacunacions (11-12 anys) les cobertures actualment a Catalunya estan al voltant del 92% en noies i del 89% en nois.
Per tal d’informar a la ciutadania, s’ha elaborat material específic que està disponible a les diferents pàgines web, així com a les xarxes socials.
👉🏼 Instagram de Salut
👉🏼 Telegram de Salut
També s’amplia la franja d’edat per a altres col·lectius
Addcionalment, també s’han ampliat les recomanacions de vacunació contra el VPH en persones amb condicions de risc ampliant les edats per a rebre la vacuna, així com la revisió de les recomanacions de dosis necessàries per a completar la pauta. És important contactar amb els professionals de referència per a rebre la informació, així com la vacuna en cas indicat.
El VPH
El VPH és una infecció de transmissió sexual (ITS) que s’estima que el 85-90% de les dones i dels homes sexualment actius adquiriran en algun moment de la seva vida. Es coneixen més de 200 genotips diferents del virus del papil·loma humà (VPH) i, en el cas dels humans, infecta principalment l’àrea anogenital i orofaríngia, tant d’homes com de dones.
Tot i que la majoria de les infeccions s’eliminen de manera espontània sense que es produeixin ni símptomes ni lesions, existeix un risc que persisteixin que pot reduir-se amb la vacunació. En aquest sentit, els preservatius redueixen de manera substancial la transmissió si s’usen sistemàticament, però no garanteixen una protecció absoluta contra el VPH, atès que no cobreixen tota la superfície genital o anal.
Les vacunes administrades a Catalunya protegeixen contra 9 dels més de 100 tipus de VPH existents i representen el 90% de protecció contra el càncer de coll uterí i el 90% enfront de les berrugues anogenitals. De fet, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat el càncer de cèrvix com a primer càncer erradicable gràcies a la vacunació.
L’OMS va aprovar l’any 2018 l’estratègia europea de la salut dels homes, on es recomanava la promoció del paper d’adolescents i homes en polítiques, programes i serveis relacionats amb les ITS, i la Comissió Europea, dins del Pla Europeu de Lluita contra el Càncer, exposa que la vacunació és una eina per a la lluita contra el càncer.
Novetats en el calendari de vacunacions 2025
D’altra banda, el secretari de Salut Pública ha explicat les principals novetats del nou calendari de vacunacions per aquest any 2025. En aquest sentit, s’ha incorporat:
- la vacunació contra la tos ferina als adolescents als 11-12 anys
- i contra el rotavirus als infants nascuts a partir del gener de 2025
A Catalunya, les recomanacions de vacunació es revisen periòdicament per incloure’n de noves i adequar-les a les necessitats de la població. Aquestes recomanacions també s’adapten en funció dels acords adoptats a la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut del Ministeri, així com de les recomanacions del Consell Assessor de Vacunacions, que les fa a partir de l’epidemiologia de les malalties immunoprevenibles, la disponibilitat de noves vacunes o altres productes immunitzants, la seva efectivitat i seguretat, etc.
Vacunació contra la tos ferina
Durant el tercer trimestre del curs escolar, es realitzarà la vacunació contra la tos ferina als adolescents als 11-12 anys a sisè de primària, així com la captació dels nois i noies no vacunats entre els 11-12 anys i els 14 anys (primer i segon curs d’ESO).
La tos ferina és una malaltia infecciosa que pot afectar totes les edats i està causada pel bacteri Bordetella Pertussis. Els símptomes més característics varien segons l’edat, sent en menors de 3 mesos habitualment semblants a un refredat o tos d’uns dies de durada amb poca o gens de febre. En els més grans, apareixen paroxismes de tos seca de llarga durada, exacerbats durant la nit, que poden durar diverses setmanes.
Al nostre país, s’ha observat un descens ininterromput del nombre de casos de tos ferina des de l’any 2015 fins a l’any 2022, en què es van diagnosticar només 65 casos a tot el territori. No obstant això, a partir de llavors s’ha registrat un notable ascens, amb 567 casos l’any 2023 i 11.614 casos durant els 4 primers mesos de 2024. Aquest augment de casos, s’ha produït especialment per l’increment de contagis en la franja d’edat dels 5 als 14 anys i, especialment, entre els 10 i els 14 anys.
En nadons, la tos ferina pot ser greu i presentar complicacions (crisis d’apnea, cianosi, sèpsia, pneumònia i encefalopatia), deixar seqüeles o inclús ser mortal.
A Catalunya, la tos ferina està inclosa al calendari de vacunacions als 2 i 4 mesos com a primovacunació amb vacuna hexavalent, i als 11 mesos un record també amb hexavalent, així com una segona dosi de record als 6 anys. Addicionalment, es recomana la vacunació a les dones embarassades per tal de protegir als nadons fins que inicien la vacunació.
La vacunació és la principal mesura preventiva, però, tot i això, no protegeix durant tota la vida. Per aquest motiu és important rebre totes les dosis recomanades.
Vacunació contra el rotavirus
El nou calendari de vacunacions per aquest any 2025 també ha incorporat la vaucna contra el rotavirus als infants nascuts a partir del gener de 2025
La gastroenteritis aguda (GEA) d'origen víric és una de les patologies més freqüents en l'àmbit pediàtric i ocasiona un alt consum de recursos. La infecció per rotavirus (RV) és una de les causes més freqüents de GEA a escala mundial, inclòs en el nostre entorn. La simptomatologia habitual inclou diarrea, nàusees i/o vòmits i, de vegades, febre alta.
La gran majoria dels casos de RV es notifiquen en menors de 5 anys i entre les complicacions que pot ocasionar hi ha la deshidratació greu, amb pèrdua d'aigua corporal entre el 10 i el 15%, les alteracions hidroelectrolítiques i de l'equilibri àcid-base i les complicacions neurològiques, més freqüents en els dos primers anys de vida. Tenint en compte l’impacte de la infecció i les possibles complicacions, a Catalunya, la vacuna està disponible per a tots els infants nascuts a partir de gener de 2025.