1. Es destinaran més de 900.000 euros en els treballs, que tindran una durada de 3 anys i sis mesos
  2. S’han escollit deu zones pilot de tot Catalunya, amb l’objectiu d’analitzar la seva capacitat mitigadora
  3. Un cop es disposi dels resultats, s’habilitaran 4 espais d’experimentació (living labs), per a impulsar estratègies i actuacions
  4. També es duran a terme mesures de divulgació i participació en els territoris on es facin les activitats

L’Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha adjudicat un contracte destinat a estudiar possibles actuacions que poden contribuir a mitigar la contaminació per excés de nitrats als rius i aigües subterrànies a partir de solucions basades en la natura. El contracte, adjudicat per un import de més de 900.000 euros, tindrà una durada de 3 anys i sis mesos, amb l’objectiu d’analitzar deu àmbits de Catalunya per a estudiar la seva capacitat mitigadora i millorar el coneixement sobre aquesta problemàtica.

Aquests àmbits són zones de l’Alt Fluvià, la Muga, el riu Ter, el Llobregat, el Cardener, el riu Calders, les rieres del Maresme, el Segre, el riu Set i l’Ondara. A més del seu potencial a l’hora de mitigar la contaminació per nitrats, també s’han seleccionat aquestes zones a l’haver-hi captacions d’aigua amb una concentració mitjana de nitrats amb valors superiors als 37,5 mg/l.

La primera fase dels treballs es concentrarà en l’anàlisi i mostreig d’aquestes zones, comprovant quina és la procedència de l’aigua de recàrrega i quines unitats hi ha amb un alt potencial mitigador, com la vegetació de ribera, zones humides, llacs, planes al·luvials, entre d’altres.

Situació dels àmbits d’estudi principals (trams de color taronja) i punts de captació amb concentracions de nitrats (punts vermells).
Situació dels àmbits d’estudi principals (trams de color taronja) i punts de captació amb concentracions de nitrats (punts vermells).
{"name":"2025/04/03/19/41/7cbb13d3-f084-4ac5-85de-101b2ce377cd.jpg","author":"ACA","type":"0","location":"0","weight":370950}

Quatre entorns d’experimentació

Un cop es disposi dels primers resultats, es definiran un total de 4 zones per a dur a terme un entorn d’experimentació (living labs), per a desenvolupar estratègies i actuacions, que en funció dels resultats podran ser extrapolables a altres zones del territori. Es busca poder compatibilitzar l’activitat agrària amb la preservació del medi i l’aigua com a recurs i disposar d’eines pràctiques que permetin apostar per les solucions basades en la natura per reduir l’aportació de nitrats al medi

La darrera fase dels treballs es concentrarà en activitats de divulgació i participació per a donar a conèixer els resultats.

1  

Imatges

Mapa. Situació dels àmbits d¿estudi principals (trams de color taronja) i punts de captació amb concentracions de nitrats (punts vermells).

Mapa. Situació dels àmbits d¿estudi principals (trams de color taronja) i punts de captació amb concentracions de nitrats (punts vermells). 370950