1. Aquest embassament, a la cua del canal Segarra-Garrigues, es podrà començar a omplir d’aquí a unes setmanes, un cop complerts els procediments d’emergències prescriptius
  2. El Pla d’emergències de la presa (PEP) i el Pla d’autoprotecció (PAU), la tramitació dels quals la Generalitat ha accelerat des que va assumir la gestió del canal i de la presa, són prescriptius i imprescindibles per garantir la seguretat de ciutadans i municipis en cas d’aiguats, inundacions i altres catàstrofes extraordinàries
FOTO NP PANTÀ ALBAGÉS
D'esquerra a dreta, el president de la Comunitat de Regants del Canal Segarra-Garrigues, Josep Maria Jové, la directora general de Protecció Civil del Departament d’Interior i Seguretat Pública, Marta Cassany, i el director general de Regadius i Espais Agraris del Departament d'Agricultura, Xavier Gispert.
{"name":"2025/04/04/14/05/972d5b59-f741-4aa3-a9a3-a84adc2eb7f9.JPG","author":"DARPA","type":"0","location":"0","weight":"351965"}

D’aquí a unes setmanes, un cop homologat i implementat el Pla d’autoprotecció de la presa de l’Albagés, es podrà començar a omplir per iniciar el seu funcionament normal. Així ho ha fet saber aquest divendres el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que ha reunit, al Centre de Control de la presa de l’Albagés, la Comunitat de Regants del Segarra-Garrigues i els ajuntaments dels municipis de Granyena de les Garrigues, Aspa, el Cogul, l’Albagés i Alfés, per explicar els acords en relació amb el desplegament del Pla d’emergència i el d’autoprotecció de la presa de l’Albagés i la situació global d’aquest embassament de cua del canal Segarra-Garrigues.

La trobada ha comptat, per part del Departament, amb el director general de Regadius i Espais Agraris, Xavier Gispert, i del director dels Serveis Territorials a Lleida, Jaume Feixa; i també amb la participació de Josep Maria Serra,cap de Gestió d’Infraestructures Especials de l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL), empresa pública del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, encarregada de la gestió del sistema Segarra-Garrigues i el pantà de l’Albagés des del traspàs de la seva explotació de l’Estat a la Generalitat l’any passat; així com de la directora general de Protecció Civil del Departament d’Interior i Seguretat Pública, Marta Cassany, i de Miquel Sacrest, director tècnic d’Aigües Segarra-Garrigues (ASG), a més del president de la Comunitat de Regants del Segarra-Garrigues, Josep Maria Jové, i dels consistoris esmentats.

El director general de Regadius i Espais Agraris, Xavier Gispert, ha manifestat que “actualment hi ha aigua per regar, i el Govern està treballant des del maig de l’any 2024, moment en què vam assumir la gestió del Segarra-Garrigues, per poder derivar aigua des del pantà de Rialb al pantà de l’Albagés.” I ha afegit que “és imprescindible tenir a punt i implementat el Pla d’autoprotecció, que no és un tràmit prescindible en absolut, sinó que és la garantia del Govern que la posada en càrrega d’aquest embassament serà segura per a la població civil i els municipis veïns”. Per la seva banda, la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, ha assenyalat que “el Pla d’autoprotecció garanteix els avisos a la població i la coordinació amb ajuntaments i cossos d’emergències en cas de necessitat”. “El tramitem de forma urgent i escurçant els tràmits al màxim. De fet, tramitarem el PAU i les tasques d’informació a la població sobre com actuar en cas d’emergència de forma simultània, avançant tots els tràmits de com es fa normalment per anar el més ràpid possible”, ha reiterat Cassany.

La seguretat és una premissa irrenunciable per al Govern

Qualsevol presa que es vulgui posar en marxa ha de tenir associat un pla d’emergències. Durant aquests mesos, el Govern ha treballat en l’elaboració d’aquest pla i n’ha accelerat al màxim la tramitació. Ara només cal l’homologació de Protecció Civil.

Fet aquest pas, caldrà posar en marxa la implementació, amb l’explicació d’aquest pla i dels procediments a seguir en cas d’emergència als municipis afectats, que en aquest cas són l’Albagés, el Cogul i Aspa. Serà la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) qui, finalment, donarà el vistiplau definitiu perquè comenci el procés d’emplenament de la presa.

Complint tots aquests passos i terminis, “calculem que començarà a entrar aigua de la presa de Rialb a l’embassament de l’Albagés en les pròximes setmanes. Actualment ja disposem d’aigua per regar les 500 hectàrees i podríem arribar a comptar amb aigua per a 6.000, ha assenyalat Gispert. “Ara més que mai, en un context de canvi climàtic com el que vivim, és imprescindible garantir la seguretat de les persones i els municipis”, ha conclòs.

4  

Imatges

D'esquerra a dreta, el president de la Comunitat de Regants del Canal Segarra-Garrigues, Josep Maria Jové, la directora general de Protecció Civil del Departament d'Interior i Seguretat Pública, Marta Cassany, i el director general de Regadius i Espais Agraris del Departament d'Agricultura, Xavier Gispert.

D'esquerra a dreta, el president de la Comunitat de Regants del Canal Segarra-Garrigues, Josep Maria Jové, la directora general de Protecció Civil del Departament d'Interior i Seguretat Pública, Marta Cassany, i el director general de Regadius i Espais Agraris del Departament d'Agricultura, Xavier Gispert. 351965

Imatge de grup.

Imatge de grup. 538810

Un moment de la reunió.

Un moment de la reunió. 241563

Una imatge del pantà.

Una imatge del pantà. 409761