1. La jornada ha estat centrada en el concepte d’edatisme, dones i cultura, i ha comptat amb la participació de l’actriu Carme Sansa, la ballarina Sol Picó i l’experta en gestió de l’edat Laura Rosillo



Foto{"name":"2025/04/11/15/00/803d3661-4c0b-4fa8-bf6f-f92a43a2f936.jpg","author":"Cultura","type":"0","location":"0","weight":1052749}


El Departament de Cultura ha organitza avui la quarta edició de Parlen les dones, amb la participació de més de 150 dones del món cultural. La jornada d’avui ha estat centrada en el concepte d’edatisme, dones i cultura, i com això afecta a les dones en el món de la cultura.

Des de la primera edició, la jornada Parlen les dones ha esdevingut un espai de lideratge cultural, de comunicació i coneixement entre les dones, de diferents generacions, territoris i àmbits, que estan al capdavant de projectes culturals a tot el país.

La consellera de Cultura ha afirmat que “Parlen les dones té un format consolidat, i que l’edició d’enguany “ha estat una altra vegada un èxit de participació”. L’objectiu és seguir fent xarxa per tal de connectar les dones que fan cultura, obrir espais de diàleg entre elles i posar en comú experiències i mirades.

La consellera de Cultura, Sònia Hernández Almodóvar, ha obert la jornada, acompanyada de la consellera d’Igualtat i Feminisme, Eva Menor. Ambdues conselleres han coincidit que “la cultura transmet valors i transforma la societat” i que per aquest motiu, “ha de complir amb una funció social de trencar amb els estereotips de gènere”.

La consellera Menor ha destacat que a “l'Enquesta sobre Discriminacions que fem al Departament d'Igualtat i Feminisme veiem una diferència molt important entre la percepció de la discriminació i la realitat”.

En aquest sentit, Menor ha afirmat que “la ciutadania no identifica l'edatisme ni el gènere com a motiu de discriminació; en canvi, quan preguntem sobre les discriminacions que han patit en primera persona, s'inverteix: el gènere és una de les primeres causes, sobretot en l'àmbit laboral, però l'edat també, i passa a totes les franjes d'edat”.

Per la seva banda, la consellera Hernández ha dit que “és bo que la cultura reflecteixi la diversitat de la societat” i que “és important crear referents i impulsar projectes intergeneracionals”. “Crec en el poder transformador de la cultura per fer-ho possible”, ha reblat.

La titular de Cultura ha manifestat que “aquesta és una jornada molt necessària” i que les dones de totes les edats “tenim molt a aportar a la cultura i a la societat”. La comunitat, la capacitat de fer xarxa, ens reforça. Intercanviar idees i neguits, pensar col·lectivament i ajudar-nos a superar els reptes ens fa més fortes del que ja som”, ha reblat.

La consellera Hernández ha recordat que “aquesta legislatura volem que sigui la dels Drets Culturals i posem el focus i l’esforç en aquest objectiu: que la cultura pugui ser feta i gaudida per tothom, en tota la seva diversitat. Que ningú en quedi fora de ser-hi representat i que tothom en pugui prendre part i en pugui gaudir”.

Després, l’actriu Carme Sansa i la ballarina i coreògrafa Sol Picó han conversat com afecta la discriminació per edat al món de la cultura amb Laura Rosillo, experta en gestió de l'edat i vicepresidenta de l'Associació de Sèniors de Catalunya (ASENCAT).

Laura Rosillo ha afirmat que “el futur no és exclusiu de la joventut, i que les dones de més de 50 anys som la nova majoria”.

L’actriu Carme Sansa és una de les grans actrius del teatre català i, als seus 82 anys, segueix molt activa als escenaris. Sansa ha dit que són molt necessaris espais com aquest per poder parlar més d’aquests temes i entre les dones. Respecte als personatges femenins al teatre, ha comentat que afortunadament, els dramaturgs i dramaturgues més joves van introduint personatges de més edat.

La ballarina Sol Picó ha explicat que aquesta discriminació per l’edat està molt present en el món de la dansa, i ha dit que moltes ballarines que van començar amb ella a la companyia ja estan fora de la professió, i que el tema de la maternitat i la conciliació va afectar en el fet que actualment no hi siguin sent ballarines. “Ens costa acceptar un cos que es fa gran”, ha assegurat.

La jornada ha acabat amb una trobada entre les professionals participants, amb breus presentacions, amb l’objectiu de posar punts de vista en comú i fer xarxa.