Des del passat mes de novembre fins al mes d’abril, s’han inscrit a les sessions informatives un total de 240 noves famílies. Pel que fa al nombre de famílies acollidores, s’ha passat de 380 famílies el 2004 a 420 al 2005, un increment del 10%; i de 538 infants acollits el 2004, han estat acollits 589 infants el 2005.
A més de l’increment del nombre de famílies acollidores, l’altre objectiu de la campanya és sensibilitzar i informar la societat catalana envers l’acolliment familiar. En aquest sentit, en bona mesura, gràcies a les campanyes de foment dels acolliments familiars, s’està notant un canvi d’actitud molt més favorable i amb una valoració més positiva envers els processos d’acolliment familiar, que tendeixen a tenir una major acceptació social, tal com ha succeït en els darrers anys amb les adopcions.
Dins de la campanya d’acollida, l’ICAA continuarà amb l’Escola de pares i mares acollidors, amb sessions formatives per als acollidors; també està prevista la publicació d’una Guia de l’Acolliment familiar i un conte adreçat als infants que faci més entenedor l’acolliment d’un infant dins la pròpia família biològica.
D’altra banda, des que el passat mes de juny es va posar en funcionament el servei postadoptiu es van atendre, fins al mes de desembre, 34 demandes de famílies adoptants. El servei postadoptiu dóna suport i assessorament a aquelles famílies que ho demanin i que ja hagin adoptat un infant, oferint un espai de consulta, orientació i intervenció individual i familiar on es poden tractar les necessitats que puguin aparèixer durant el procés posterior a l’adopció; si es dóna el cas, també ofereix assessorament i acompanyament en la revelació i recerca dels orígens del fill o la filla quan assoleix la majoria d’edat. Les consultes més freqüents han estat sobre les dificultats de conducta i d’adaptació.
Pel que fa les adopcions, l’any 2005 van ser adoptats 121 infants de Catalunya, i de gener fins al març d’enguany han estat adoptats 31 infants catalans. D’altra banda, el 2005 van ser adoptats a Catalunya un total de 1.411 menors d’altres països; els principals països de procedència són Xina (622 infants), Rússia (441), Etiòpia (107) i Ucraïna (67).
Catalunya continua sent capdavantera respecte a altres territoris de l’Estat pel que fa al nombre d’adopcions internacionals (Comunitat de Madrid, 841 adopcions; Andalusia 647 adopcions), com també pel que fa a altres països europeus en relació al nombre de població (França, 4.136 adopcions internacionals; Itàlia, 2.848; Suècia 1.083; Dinamarca, 586).
El perfil de les famílies que sol·liciten adopcions continua en la mateixa línia d’anys anteriors: majoritàriament parelles sense fills d’entre 35 i 45 anys, tot i que segueixen incrementant-se lleugerament el nombre de persones soles que sol·liciten una adopció.
2