• Es confirma la consolidació de la recuperació del sector industrial, gràcies a la bona marxa de les economies europees
  • L’economia catalana avança cap a un patró més sa i equilibrat de creixement
  • La contractació indefinida creix un 27’8% entre gener i setembre
  • El setembre, el diferencial de preus amb l’Estat cau a una dècima, el nivell més baix des del setembre de 2002

El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, ha anunciat aquest matí que el govern ha elevat la previsió de creixement de l’economia catalana per al 2006 fins el 3’6%. La previsió inicial era del 3’3%. Castells ha destacat que la bona situació de l’economia catalana queda reflectida en la favorable evolució de tots els indicadors macroeconòmics. Així, les exportacions, el creixement del sector industrial, la inversió en béns d’equipament i una lleugera disminució en la taxa de creixement de les importacions, fan preveure que el conjunt de l’economia catalana creixerà aquest any 3 dècimes més del que s’havia estimat inicialment. Si es compleixen les previsions de la Conselleria d’Economia i Finances, aquest any es registrarà el creixement més alt des de l’any 2000. Antoni Castells ha destacat, a més, que aquest major impuls econòmic s’està produint sobre unes bases més sòlides i equilibrades. Les dades apunten que l’economia catalana avança de forma progressiva cap a un model de creixement més saludable, basat cada vegada menys en la demanda interna i reforçat pel bon comportament del sector exterior. Les economies europees, així mateix, han revisat també a l’alça les seves previsions de creixement per a aquest any.

De fet, la notable recuperació del sector exterior és el tret més destacable de l’evolució de l’economia catalana els darrers mesos és. Així, durant els dos primers trimestres de l’any les exportacions de béns i serveis a l’estranger han crescut a un ritme del 9% i del 10’8% 7,3 punts més que la mitjana del 2005. Les vendes catalanes a l’exterior es veuen afavorides per bon comportament de les economies de la zona euro, moltes de les quals tancaran l’any amb creixements considerablement més alts que l’any 2005. La zona euro, així, creixerà aquest 2006 un 2,5%, 1,1 punts per sobre de la taxa que va registrar l’any passat.

La bona marxa de l’economia dels països europeus, els principals socis comercials de Catalunya, està consolidant la recuperació del sector industrial iniciada a principis d’aquest any. Així, la indústria catalana ha crescut un 1’7% el tercer trimestre de l’any, després d’acumular creixements nuls o negatius des del 2002. Destaca el fet de que tots els grans grups de productes estan registrant creixements positius. Els serveis han moderat el seu creixement (3’8%) mantenint la seva aportació al creixement del PIB (2’2 punts). La construcció ha crescut, durant el tercer trimestre, una taxa del 5’5%.

Des del costat de la demanda, cal destacar la moderació de la demanda interna i el bon comportament, ja explicat, del sector exterior. Així el saldo exterior ha millorat la seva contribució negativa al creixement, passant de -1’9% pel conjunt de l’any 2005, i de -1’8% pel primer trimestre d’aquest any, a -0’7% pel segon trimestre. Per la seva banda, la demanda interna va créixer un 4’6% el segon trimestre de l’any, 1’1 punts menys que la mitjana del 2005. En aquest capítol ha estat fonamental la moderació del creixement de la despesa de les llars catalanes, amb un creixement del 3’8%, afavorida per la tendència a l’alça en els tipus d’interès fixats pel BCE. Les administracions públiques també han registrat un molt lleuger alentiment en la seva taxa de creixement, passant del 5’8% el primer trimestre de l’any al 5’5% el segon. Compensant aquest menor dinamisme del consum, tant públic com privat, destaca el bon comportament de la inversió en béns d’equipament. Aquest indicador avançat de l’evolució econòmica ha crescut un 8’2% el primer semestre de l’any, davant de mitjanes del 2’6% pel període 2000–2003 i del 6’6% per al trienni 2003–2005.

L’anàlisi de les dades del mercat laboral confirmen el bon moment de l’economia catalana. Els augments en l’ocupació han permès situar la taxa d’atur en mínims històrics (6,5%). Les xifres de noves afiliacions a la seguretat social ratifiquen el comportament expansiu del mercat laboral, amb un increment el mes de setembre del 3’3%. Per la seva banda, la contractació indefinida ha crescut créixer un 27’8% de gener a setembre d’aquest any. Les dades d’atur registrat del mes de setembre mostren una reducció del 4,2%.

Antoni Castells ha destacat també com l’Índex de Preus al Consum (IPC) del mes de setembre s’ha situat a Catalunya al 3%, el nivell més baix des de març del 2004. Aquest més, els preus han baixat a Catalunya dues dècimes empesos, especialment, pel descens del preu dels carburants. El diferencial de preus amb l’Estat s’ha situat a una dècima, el més baix des del setembre del 2002.

1  

Imatges

Fotografia de la roda de premsa

Fotografia de la roda de premsa 234

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa

Dossier de premsa
PDF | 113