El conseller de Política Territorial i Obres Públiques Joaquim Nadal ha visitat avui el port de Calafell una vegada han acabat les obres de remodelació que l’han convertit en un nou port més ampli, modern, respectuós amb el medi i al servei de la ciutat que l’acull. El nou port ha doblat la seva capacitat per acollir embarcacions i ara hi podran amarrar 549 embarcacions esportives i pesqueres. A més, millora el seu encaix a la ciutat i la dota d’una nova plaça pública de més de 10.700 m2. La remodelació ha significat una inversió d’11 MEUR en obres portuàries i d’urbanització.

El nou port

Les obres de remodelació i ampliació han augmentat significativament la superfície del port, dotant-lo de 156.000 nous m2. D’aquesta manera,s’ha aconseguit doblar la seva capacitat per acollir embarcacions i oferir una àmplia zona de serveis i equipaments que el fan més còmode, modern i competitiu.

Així, el nou port de Calafell compta amb una superfície de 176.290 m2 dels quals són:

• Zona d’aigua: 108.163 m2

• Zona de terra 68.127 m2

El port té ara capacitat per acollir unes 525 embarcacions esportives, d’entre 7 i 20 metres d’eslora, i una de 22 metres. La seva dàrsena pesquera té capacitat per 24 embarcacions, de 10, 15 i 20 metres d’eslora.

Abans de la remodelació, aquesta instal•lació tenia capacitat per 280 embarcacions, a les quals s’ha donat un tracte preferent a l’hora d’adquirir un nou amarratge. En aquests moments s’ha comercialitzat ja la pràctica totalitat d’amarres.

El port està concessionat des del 2003 a Port Segur – Calafell, SA, societat anònima d’economia mixta, de la qual forma part l’Ajuntament de Calafell.

Cura amb l’activitat pesquera

A l’hora de remodelar i renovar el port de Calafell s’ha tingut especial cura en la ubicació de l’activitat pesquera. Les embarcacions es concentren en una Confraria de tipus artesanal. L’activitat pesquera es realitza bàsicament davant la costa del propi municipi, llevat en el cas de les embarcacions més grosses. L’àrea de pesca es situa en el dic de llevant, amb dàrsena exclusiva i superfície adjacent en terra per usos propis i aparcament. S’ha buscat una ubicació suficientment allunyada de l’activitat comercial i de lleure, per evitar interferències mútues i garantir-ne la independència.

Una nova plaça pública

En aplicació del criteri d’integració port-ciutat, aquesta instal•lació destaca per disposar una plaça pública de prop de 10.700 m2, entre el front del moll nord i el passeig marítim, i entre la platja de llevant i la de ponent. Es pretén que es converteixi en un nou centre de gravetat ciutadà, reforçant la vessant lúdica del port. Aquesta nova plaça té cabuda per unes 1.5000 persones i entre els usos i activitats que s’hi preveuen, destaca un auditori a l’aire lliure, amb pantalla totalment desmuntable de 72 m2 i una pista poliesportiva de prop de 1.000 m2 i una de polivalent de 256 m2, una zona de petanca, 192 m2 de zona per a jocs infantils, dues zones de jocs a l’aire lliure, per escacs gegant, etc., de 96 m2 i 64 m2, i una zona d’estar, tot descobert i a l’aire lliure. A banda, en petits mòduls es preveu una biblioteca pública, guarderia, serveis públics, zona d’informació i aparcament per bicicletes.

Zona comercial

A l’hora de dissenyar la zona comercial s’ha tingut en compte la cerca d’un oci de qualitat. Així, els locals seran ocupats per botigues d’efectes nàutics, nàutiques, restauració, gelateries, tendes de roba i ocupacions similars.

Aparcaments

D’altra banda, s’han creat 689 places directament associades al port esportiu i zones comercial i verda. Així mateix, es preveu que tant la dàrsena pesquera com la zona destinada a escola de vela, disposin en el seu espai de places d’aparcament, a concretar segons les necessitats. Els espais que se’ls ha destinat estan per sobre dels 2.000 m2 i dels 4.000 m2, respectivament.

1  

Fitxers adjunts

nota de premsa

nota de premsa
PDF | 312