El conseller de Política Territorial i Obres Públiques ha aprovat inicialment el Pla territorial de Ponent que té com a objectiu ordenar el creixement i afavorir el desenvolupament sostenible de les Terres de Lleida. El Pla dóna resposta a gran part dels suggeriments del territori rebuts durant els tres mesos de consulta pública i institucional i és el resultat d'un important consens territorial. Es tracta del tercer pla territorial que es tramita en aquesta legislatura, després del de l'Alt Pirineu i Aran i el de l'Empordà que ja s'han aprovat definitivament. Aquests formen part d'una nova generació de plans que afronten l'ordenació del territori d'una manera pionera.

Un pla consensuat amb el territori

Des que va sortir a informació pública, l’avantprojecte del Pla ha estat a l’abast de tots els organismes i particulars interessats a participar-hi. Dels 106 documents amb propostes rebuts, 75 procedeixen d’ajuntaments, consells comarcals o altres departaments de la Generalitat, mentre que una trentena procedeixen de les entitats del territori i els particulars.

Les aportacions i suggeriments rebuts han estat de caire molt divers, des de les que fan referència a termes molt locals fins a les que es refereixen a l’orientació general del Pla. Des de les que voldrien una protecció més alta fins a aquelles preocupades sobretot per facilitar el desenvolupament urbanístic.

La Secretaria per a la Planificació Territorial ha estudiat les propostes i n’ha estimat les que poden ajudar a millorar i a apropar el Pla, el primer que es fa per a aquest territori, a la realitat local, sense desvirtuar-ne l’esperit i els objectius principals. Aquests són, precisament, augmentar el benestar dels ciutadans, protegir l’entorn, evitar la dispersió urbana, afavorir el desenvolupament i reforçar els principals nuclis municipals perquè els serveis arribin al conjunt del territori.

Ara, l’aprovació inicial del Pla es publicarà al DOGC i el projecte se sotmetrà a un nou període d’informació pública i institucional de tres mesos. Un cop recollides les al·legacions que es considerin oportunes en un text refós, el conseller en farà l’aprovació provisional si escau i s’hi afegirà la memòria ambiental. Finalment, després que la Comissió de Coordinació de la Política Territorial emeti l’informe preceptiu, es farà l’eventual aprovació definitiva mitjançant Acord de Govern.

(El document adjunt amplia la informació sobre el Pla de Ponent)

1  

Fitxers adjunts

Pla Ponent

Pla Ponent
PDF | 723