El Centre d’estudis d’Opinió (CEO) ha creat l’Índex de Satisfacció Política (ISP), per tal de mesurar el sentiment dels ciutadans i ciutadanes respecte a la situació política i econòmica en general, així com cap als partits i els polítics en el seu conjunt. Aquest nou indicador permetrà, d’ara en endavant, avaluar trimestralment l’evolució del clima d’opinió política a Catalunya. El resultats es difondran després de cada baròmetre d’opinió.
L’ISP s’elabora a partir de la informació que proporcionen les respostes dels ciutadans a diverses preguntes incloses als baròmetres d’opinió. L’indicador es basa en l’anàlisi de diverses variables: la satisfacció amb la democràcia, l’eficàcia política externa i interna, la valoració dels polítics catalans, la simpatia cap als partits, la valoració de la situació econòmica així com l’evolució de l’economia i la situació econòmica personal en el darrer any, i la valoració de la situació política així com l’evolució de la situació política en l’últim any. A partir de la suma de les 10 variables s’ha construït l’índex, que pren valors entre -10 (menys satisfacció) i 10 (més satisfacció).
Aquesta eina permetrà, a través de l’anàlisi del que els experts anomenen símptomes de malestar polític, elaborar un perfil del ciutadà insatisfet, mesurar el desgast que pateixen els diferents partits polítics així com catalogar als ciutadans en diverses categories segons els seu comportament electoral (abstencionistes, desmobilitzats, mobilitzats i participatius). L’ISP també permet establir una correlació entre la intenció de vot i l’índex de satisfacció dels ciutadans.
S’adjunta el primer informe sobre L’ISP elaborat a partir dels baròmetres d’opinió de l’octubre del 2004 (Idescat) i el juny del 2005 (CEO).
1