El servei de primera acollida consistirà en una entrevista amb un agent d'acollida, cursos de català, formació i informació sociolaboral i en estrangeria; i una explicació bàsica del model de societat. Posteriorment, en funció de les necessitats individuals, l'agent d'acollida podrà derivar les usuàries i els usuaris a altres serveis públics o privats.
L'objectiu d'Acció Social i Ciutadania és generalitzar i garantir la continuïtat de les bones pràctiques que s'estan fent al territori, ampliar la seva cobertura a tots els municipis i comarques, i dotar de garantia legal i dels recursos suficients les polítiques d'acollida i integració que, ara per ara, depenen en gran part d'una determinada conjuntura parlamentària al Congrés espanyol.
L'avantprojecte de llei es troba actualment en fase de negociació amb agents socials i econòmics i incorpora les aportacions del procés de participació realitzat la passada primavera amb ens locals i entitats de tot Catalunya. Les previsions del Departament és que el text superi l'aval del Consell Executiu a principis de 2008 i que el Parlament hi doni el seu vist-i-plau definitiu al llarg del mateix any.
La proposta de Llei determina, entre d'altres, on es prestarà el servei de primera acollida: en primer lloc a l'exterior, als països d'origen de les persones immigrades; després a Catalunya a través dels ens locals i, per mitjà dels corresponents acords amb els agents econòmics i socials; als centres de treball.
L'acollida a l'exterior es promourà gràcies a la nova Agència de les Migracions de Catalunya: un òrgan més àgil i efectiu que crea la mateixa llei i que s'encarregarà de gestionar i coordinar el sistema de serveis d'acollida i integració amb els diferents actors implicats. En aquest sentit, el Govern aposta per implantar una acollida contextualitzada a cada municipi i comarca i, per això, la Llei reconeix i aprofita l'experiència acumulada en els darrers 20 anys per ens locals i entitats de Catalunya, així com les bones pràctiques que es desenvolupen a diferents països de la Unió Europea.
Inversió de futur
La Generalitat de Catalunya entén que el servei de primera acollida requereix un esforç recíproc i bidireccional que implica a la població immigrada i també a la societat d'acollida. Un esforç entès com una inversió de futur, ja que el Govern dota les persones nouvingudes d'una primera oportunitat per ser més autosuficients, per estar ben preparades i, en definitiva, per contribuir a la millora de la societat en general.
Amb la futura Llei d'acollida, que és una iniciativa jurídica pionera al sud d'Europa, Catalunya es reconeix a si mateixa com una societat acollidora amb les persones immigrades i retornades, per tant, reconeix la immigració com un fet estructural i perdurable en el temps. Un fet que cal gestionar amb uns fluxos migratoris cada vegada més regularitzats i oferint oportunitats per a la integració de forma sistematitzada.
1