- La consellera Budó ha tornat a reclamar a l’Estat “seguretat jurídica” per garantir que els pares i les mares puguin acompanyar els seus fills durant la seva quarantena per haver estat en contacte amb un positiu
- La consellera Budó ha anunciat que el Govern declararà la cultura bé essencial per garantir i regular l’accés a la cultura i els drets culturals de la ciutadania i preservar-la de noves restriccions
- El Govern ha aprovat el Decret que permet que les pròximes eleccions agràries, que tindran lloc l’any 2021
Davant de la situació sanitària actual per l’increment de la transmissió del coronavirus a coronavirus i l’augment del risc de rebrot, la consellera de la presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha traslladat la preocupació del president de la Generalitat, Quim Torra, que ha demanat al Departament d’Interior i de Salut que “extremin al màxim totes les precaucions i s’adoptin totes les mesures necessàries per seguir frenant l’expansió del coronavirus”. En aquest sentit, la portaveu ha insistit que “som en uns moments que cal controlar la pandèmia. Amb el retorn laboral i escolar les xifres podien créixer, però cal prendre les mesures necessàries per reduir l’activitat social. Cal reduir al màxim l’activitat social perquès es pugui anar a l’escola o a treballar”.
Per això, des del Govern, s’ha demanat “coresponsabilitat” ciutadana. Però també, la consellera Budó ha tornat a reclamar al govern espanyol “la seguretat jurídica necessària per garantir que els pares i les mares puguin complir acompanyar els seus fills durant la quarantena perquè han estat en contacte amb un positiu” perquè en aquests moments encara no es considera baixa laboral.
Acord per declarar la cultura bé essencial per al desenvolupament integral de la personalitat individual i col·lectiva
La portaveu del Govern ha explicat que l’acord establert en la reunió del Consell Executiu ha de servir com a punt de partida per elaborar el marc normatiu que garanteixi i reguli l’accés a la cultura i els drets culturals de la ciutadania, que permeti accelerar la represa dels diversos sectors culturals i que doni resposta a les necessitats de les persones professionals i dels esmentats sectors, dignificant tant els perceptors com els emissors de la cultura.
Amb aquesta declaració “es vol preservar la cultura davant de noves restriccions, i establir una sèrie d’accions que donin cobertura als drets culturals del ciutadans i a les indústries i als sectors creatius”, ha assegurat Budó.
El Govern ha considerat que la situació excepcional de pandèmia mundial que ha provocat la Covid 19, especialment durant el temps de confinament i de limitacions de la mobilitat, ha fet evident que “la cultura i les seves expressions han estat fonamentals per poder afrontar les situacions d’aïllament de les persones”. Per això, s’ha considerat “bé essencial per interconnectar-nos entre les persones podent compartir emocions, formació i, en definitiva, vinculant a cadascuna de les persones en el conjunt de la nostra societat”.
Per altra banda, els efectes de la Covid 19 han obligat a establir limitacions a la circulació de les persones per evitar la propagació del virus. Aquestes mesures restrictives han tingut un impacte econòmic, especialment, significatiu en el sector cultural, que ha vist paralitzada durant mesos la seva activitat, amb una represa encara molt limitada, “tot i que progressiva”. Per això, la consellera Budó ha assegurat “cal vetllar més fermament perquè es garanteixi l’accés a la cultura per part de la ciutadania, així com el dret de tots els agents culturals, especialment al sector creatiu, per recuperar la seva activitat”.
El Govern aprova el Decret que permetrà celebrar les eleccions agràries de 2021 amb vot electrònic
El Govern ha aprovat el Decret que permet que les pròximes eleccions agràries, que tindran lloc l’any 2021, siguin les primeres en què es podrà votar electrònicament. La consellera Budó, ha assegurat que “calia impulsar una modificació legislativa que introduís la modalitat de vot electrònic en les eleccions per determinar la representativitat de les organitzacions professionals agràries, eleccions” per fer-ho efectiu.
La implementació del vot electrònic amb cens universal “permetrà garantir l’efectivitat del dret de vot, facilitar la participació, millorar el procés de gestió i la comptabilització dels vots, i assolir una efectiva reducció dels costos econòmics associats al procediment electoral”, ha apuntat Budó. Els electors podran votar remotament des de qualsevol lloc o en els punts presencials que s’estableixin per a l’assistència en el vot electrònic.
El Govern atorga la Medalla d’Or de la Generalitat a Lluís Llach i a Maria Teresa Codina
L’Executiu català ha aprovat concedir la Medalla d’Or de la Generalitat a Catalunya a Maria Teresa Codina Mir i a Lluís Llach Grande per les seves destacades trajectòries. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat que es distingeix a Teresa Codina per la seva tasca com a mestra, pedagoga i pionera de la renovació pedagògica, amb un fort compromís amb l’educació dels col·lectius més desafavorits. I, a Lluís Llach, com a cantautor, escriptor, polític i pel seu compromís amb el país.
Aquest guardó es va crear el 1978 per distingir aquelles persones que hagin prestat serveis eminents i extraordinaris a Catalunya en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic
El Govern destinarà 51,1 milions d’euros en quatre anys a la recerca de l’excel·lència, l’atracció de talent i la transferència de coneixement
L’Executiu ha autoritzat el Departament d’Empresa i Coneixement per realitzar despeses amb càrrec a pressupostos d’exercicis futurs que permetin atendre la convocatòria per a la realització de projectes singulars institucionals que possibilitin la generació de recerca d’excel·lència, l’atracció del talent i el desenvolupament d’activitats de transferència de coneixement i valorització, mitjançant la construcció, l’adquisició, l’habilitació o l’ampliació substancial d’edificacions per a infraestructures de R+D.
Aquests projectes es finançaran a partir del 2021 amb recursos procedents de fons europeus provinents de la certificació de despesa sanitària Covid presentada per la Generalitat a la Comissió Europea.
El Govern acorda construir amb urgència dos nous edificis polivalents als hospitals de Bellvitge i de Can Ruti
Aquestes edificacions, que es realitzaran amb procediments industrialitzats, tindran com a finalitat primera poder prestar amb la màxima urgència el servei d’assistència sanitària en el marc de la gestió de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19. Els dos projectes, que impulsa el Departament de Salut, sumaran 216 nous llits d’UCI.
La consellera Budó ha apuntat que “les raons d’urgència i excepcional interès públic que concorren han fet que quedin exempts de llicència urbanística” aquestes edificacions. De fet, la setmana passada, la Comissió Territorial d'Urbanisme de Catalunya, presidida pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ja va emetre informe favorable sobre tots dos projectes.
El Govern, en la seva reunió setmanal, també ha analitzat l’Informe sobre l’evolució dels indicadors d’ocupació al sector TIC i l’informe elaborat pel Comitè d’experts sobre les actuacions de reforma del sistema sanitari 30 mesures per enfortir el sistema de salut, presentat ahir al president de la Generalitat. I ha acordat abonar el 30 de setembre el pagament a les administracions locals dels 71 milions d’euros restants de l’avançament del Fons de Cooperació Local per tal de reforçar la seva liquiditat davant la crisi de la Covid-19. Aquest Fons està dotat amb un total de més de 129 milions d’euros, 57 dels quals ja estan transferits als ens locals de Catalunya. Des del Govern considerem necessari dotar de recursos els ajuntaments, especialment, els menors de 5.000 habitants, els consells comarcals i les EMD’s.
1