Consellera Budó
  • Meritxell Budó ha recordat que “els partits que aposten per l’amnistia i l’autodeterminació han obtingut més suport que mai, superant el 50% en vots per primera vegada” i que “un cop més, l’opció que aposta per la solució política al conflicte ha sortit clarament reforçada”

 

  • La portaveu del Govern ha valorat positivament el desenvolupament del 14F en el qual tant l’Executiu com les administracions locals van “establir un desplegament i uns protocols que han permès garantir la seva celebració en circumstàncies actuals” amb "normalitat i sense incidents destacables”

 

  • A la reunió d’aquesta setmana, el Consell Executiu ha aprovat un conjunt de mesures organitzatives en l’estratègia de vacunació contra la Covid-19 a Catalunya 

 

  • També ha destinat 11 milions d’euros a ampliar la línia d’ajuts directes a empreses i autònoms del sector turístic afectats per la Covid-19, i una altra partida de 10 milions per endegar noves línies d’ajuts directes per a locals comercials de centres comercials, establiments de més de 400 m2 i esdeveniments i recintes firals

 

  • A més, ha aprovat el Decret de la programació de l'oferta educativa i del procediment d'admissió en els centres del Servei d'Educació de Catalunya, la principal mesura prevista al Pacte contra la segregació escolar

 

 

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assegurat que el resultat electoral sorgit dels darrers comicis al Parlament de Catalunya, en què “els partits que aposten per l’amnistia i l’autodeterminació han obtingut més suport que mai, superant el 50% en vots per primera vegada”, és un “missatge clar, tant a Madrid com a Brussel·les”. Així ho ha valorat durant la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Consell Executiu, on ha afegit que “un cop més, l’opció que aposta per la solució política al conflicte ha sortit clarament reforçada” i que “ara correspon a les forces polítiques parlamentàries i al propi Parlament de Catalunya construir una majoria que permeti la investidura i la formació d’un nou Govern”.

 

La portaveu també ha valorat el desenvolupament de la jornada electoral celebrada el passat diumenge 14 de febrer, de la qual ha destacat que tot i que el Govern “preferia situar les eleccions fora de la tercera onada de la pandèmia”, tant l’Executiu com les administracions locals van “establir un desplegament i uns protocols que han permès garantir la seva celebració en circumstàncies actuals” i va permetre que es pogués “desenvolupar amb normalitat, sense incidents destacables”. Budó ha volgut agrair la “dedicació, l’esforç i el sentit cívic de totes les persones que ho van fer possible”, com ara els membres de les meses electorals, personal dels ajuntaments, representants de l’administració, personal dels serveis públics i apoderats dels partits polítics.

 

D’altra banda, ha lamentat la davallada de la participació, la més baixa de totes les eleccions al Parlament de Catalunya des del 1980, una dada que no ha valorat positivament “especialment si tenim en compte que la tendència dels darrers anys anava en sentit contrari, incrementant la participació”.

 

Estratègia de vacunació

 

El Consell Executiu ha aprovat a la reunió setmanal celebrada aquest matí un Decret llei que contempla una sèrie de mesures organitzatives per executar l’estratègia de vacunació contra la Covid-19 a Catalunya. La portaveu ha detallat que aquestes mesures són les que determinen els col·lectius que cal vacunar en cada moment així com l’organització i l’operativa vacunal a seguir en cada cas. En aquest sentit, el Decret estableix, entre altres punts, “l’obligació de facilitar al Departament de Salut les dades necessàries per identificar i contactar les persones integrants de cada grup de vacunació”, ha aclarit Budó. Es tracta de dades identificatives, de contacte,  d’edat, de caràcter professional o de salut, que seran posades a disposició del Departament de Salut i s’integraran en el tractament “Registre de vacunació de Catalunya”, amb titularitat d’aquest departament.

 

L’Estratègia de vacunació contra la Covid-19 a Catalunya té per objectiu contribuir a la prevenció i control de la pandèmia, a través de l’administració progressiva de la vacuna contra aquest virus i que la vacunació s’efectua de forma progressiva en funció de la priorització del grup corresponent i de la disponibilitat de la vacuna concreta a administrar a cada grup.

 

Atenció a la gent gran

 

El Govern també ha aprovat incrementar amb més de 50 milions d’euros les tarifes dels serveis d’atenció a la gent gran aquest 2021. L’augment de les tarifes suposa un 4% més respecte a l’any anterior i significarà una pujada del sou dels treballadors enguany d’un 6%, amb efectes retroactius des de l’1 de gener.

 

Es tracta del tercer increment de tarifes al sector d’atenció a les persones que realitza el Govern en els últims dos anys”, ha dit Budó. Fins ara, s’havien incrementat les tarifes de serveis a les persones grans el 2019 (14,2 milions) i el 2020 (20 milions). En total, s’hauran incrementat les tarifes de serveis de gent gran amb 84,3 milions d’euros. A tall d’exemple, una plaça de residència de gent gran, que fins ara es pagava 1.869 euros al mes, amb la pujada de tarifes es pagarà 1.944,23 euros al mes.

 

Concretament, s’actualitza tant el cost de referència com el mòdul social i el copagament de les prestacions de servei no gratuïtes de la Cartera de serveis socials de centre de dia per a gent gran, residència assistida per a gent gran Grau II i Grau III i habitatge tutelat per a gent gran. També s’actualitzen els preus de serveis específics. L’import dels serveis socials residencials per a gent gran de la Xarxa d'Atenció Pública que es presten en gestió delegada s’incrementen amb un import addicional mensual del 4%, mentre que en els centres de dia per a gent gran la pujada és d’un 5%.

 

Contra les conseqüències de la Covid-19

 

Per seguir donant suport als sectors afectats per la pandèmia, el Govern ha autoritzat destinar 11 milions d’euros per ampliar la línia d’ajuts directes a empreses i autònoms del sector turístic afectats per la Covid-19 que es va obrir el novembre de l’any passat. L’objectiu és donar cobertura a la totalitat dels 7.080 beneficiaris dels ajuts. Aquesta ampliació s’afegeix als 8,7 milions d’euros addicionals amb què el Govern ja va reforçar la setmana passada aquesta línia, que suma un import global de 38,7 milions d’euros.

 

L’Executiu va obrir el 26 de novembre de l’any passat la línia d’ajuts directes dotada amb 19 milions d’euros amb l’objectiu de contribuir a pal·liar els efectes derivats de les restriccions per la Covid-19. Per atendre els 7.080 beneficiaris de la línia, el Departament va reforçar la setmana passada aquesta línia amb 8,7 milions d’euros addicionals i ara ho farà amb 11 milions més. La gran majoria dels beneficiaris ja ha cobrat la subvenció i la resta ho farà a partir d’aquesta ampliació.

 

A la reunió d’aquest matí, també ha autoritzat transferir 10 milions dels Fons extraordinaris al Departament d’Empresa i Coneixement per posar en marxa noves línies d’ajuts directes per a locals comercials de centres comercials, establiments de més de 400 m2 i esdeveniments i recintes firals afectats per les mesures de contenció de la Covid-19. En els propers dies es publicaran les bases d’aquests nous ajuts.

 

D’aquests 10 milions, 6’4 es destinaran a obrir una nova línia d’ajuts per a establiments de més de 400 m2 i per a locals comercials situats en centres, galeries i recintes comercials, tancats des del 7 de gener passat, per les mesures de restricció. La resta, 3,6 milions, es destinaran a ajuts per als esdeveniments firals que no s’han pogut celebrar per les restriccions sanitàries a aquest tipus d’activitat. S’hi podran acollir els organitzadors de fires d’àmbit local, comarcal, i nacional, i els recintes firals.

 

Programació de l’oferta educativa

 

El Govern també ha aprovat una de les mesures més importants en la política educativa de la legislatura. Es tracta del Decret de la programació de l'oferta educativa i del procediment d'admissió en els centres del Servei d'Educació de Catalunya, que substitueix l’anterior norma de l’any 2007 i que és la principal mesura de les previstes en el Pacte contra la segregació escolar a Catalunya. El principal objectiu del Decret és millorar l’equitat entre tot l’alumnat i combatre la segregació escolar, així com establir els criteris per a la programació de l’oferta educativa i la gestió del procés d’admissió. El procediment d'admissió garanteix a tot l'alumnat l'accés en condicions d'igualtat a un lloc escolar, així com la llibertat d'elecció de centre en el marc de l'oferta de llocs escolars.

 

La norma incorpora més instruments per combatre la segregació, així com orientacions relacionades amb la programació de l’oferta educativa i la gestió del procés d’admissió. També regula la programació de l’oferta de llocs escolars per fer garantir la cohesió social i la reducció de la segregació escolar, es fa una nova categorització de l’alumnat amb necessitats educatives específiques derivades de situacions socioeconòmiques, que incorpora la pobresa com principal situació determinant d’aquestes necessitats, i s’estableix l’accés equitatiu de l’alumat socioeconòmicament vulnerable a les activitats complementàries i als serveis escolars.

 

Altres acords

 

En la reunió d’aquesta setmana s’ha acordat que la Generalitat defensi la Llei de contenció de rendes davant del Tribunal Constitucional, després que el Partit Popular hi presentés un recurs d’inconstitucionalitat. Amb la decisió de personar-se, el Govern podrà presentar al·legacions i argumentar la capacitat de la Generalitat per regular els arrendaments, en virtut de la competència exclusiva en dret civil. La Generalitat subratllarà que, a Catalunya, només s’aplica el dret civil espanyol subsidiàriament; és a dir, en els casos que no estan previstos ni resolts pel Codi civil de Catalunya ni en cap altra llei aprovada pel Parlament.

 

A més, d’un banda, ha aprovat modificar els estatuts de la Fundació Observatori de l’Ebre per adequar-los a la seva integració en el sector públic de la Generalitat i, d’altra banda, que la Maternitat d’Elna formi part de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica. També ha destinat 2,45 milions d'euros a la Fundació Universitària Balmes i a l’Institut Ramon Llull per atendre les despeses de funcionament d’aquest any.

 

Els membres del Consell Executiu també han analitzat l’informe anual de l’Estratègia de lluita contra la corrupció, que recull els avenços i resultats assolits des de la posada en marxa de l’Estratègia ara fa un any. El document, presentat pel Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, fa un balanç positiu d’aquests primers 12 mesos d’activitat, ja que de les 25 actuacions previstes, el 92% es troben en procés d’implementació o ja s’han aplicat, i pel que fa a les 90 subactuacions, el 77% estan en curs o bé han estat ja completades.

 

Finalment, el Govern ha aprovat commemorar el centenari de la primera Conferència Internacional de Comunicacions i Trànsit organitzada per la Societat de Nacions a Barcelona, atesa la seva importància en aquest àmbit. La trobada, que es va celebrar del 10 de març al 20 d’abril del 1921, va tenir un abast global i en van sorgir un conjunt de tractats internacionals d’aplicació universal, coneguts com les Convencions de Barcelona.

2  

Imatges

Reunió del Consell Executiu

Reunió del Consell Executiu

La consellera Budó durant la roda de premsa

La consellera Budó durant la roda de premsa 174

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 769