govern

El Govern anuncia que dissabte a les 12 de la nit decaurà el confinament nocturn i perimetral de Catalunya

query_builder   4 maig 2021 16:01

thumb_up Acords del Govern

El Govern anuncia que dissabte a les 12 de la nit decaurà el confinament nocturn i perimetral de Catalunya

govern
  • El vicepresident Aragonès i la portaveu Budó han recordat que “no vol dir que s’aixequin les altres mesures vigents”

 

  • El Consell Executiu d’aquesta setmana ha reservat 2,5 milions per a una nova línia d’ajuts directes a empreses d'atraccions i serveis de restauració propis de fires i revetlles, tancats per les restriccions de l’emergència sanitària

 

  • També ha aprovat impulsar un nou contracte de conservació integral dels trams les autopistes C-32, C-33 i C-31, que deixaran de ser de peatge enguany, una contractació per a la qual hi ha destinat 23,7 milions

 

El confinament nocturn i perimetral a Catalunya deixarà de tenir vigència el proper dissabte 8 de maig a les 12 de la nit. Així ho han anunciat el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, que han comparegut conjuntament a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu.

 

El vicepresident ha explicat que “a partir d’aquest diumenge, 9 de maig, quedarà sense efecte el confinament nocturn i es recuperarà la mobilitat d’entrada i sortida de Catalunya”. Aragonès ha emmarcat la decisió en l’anàlisi de les dades epidemiològiques i el bon ritme de la vacunació, que “ens permet anar flexibilitzant progressivament les restriccions”, ha subratllat.

 

Immediatament després, però, ha fet una crida a “seguir lluitant col·lectivament contra la covid-19 i mantenir la màxima responsabilitat” i ha advertit que, si la situació empitjora, no es pot descartar cap nova mesura. “Comencem a deixar enrere l’excepcionalitat jurídica de l’estat d’alarma, però encara no podem deixar enrere l’excepcionalitat sanitària de la pandèmia”, ha reblat.

 

Durant la seva intervenció, el vicepresident ha assegurat que “el Govern disposa avui d’eines jurídiques per gestionar la situació epidemiològica” i ha recordat que, el passat mes de juliol, l’Executiu ja va aprovar un Decret llei que va permetre prendre mesures en aquest sentit. “A dia d’avui, Catalunya ja disposa de tota la cobertura jurídica necessària”, ha afirmat. Tot i així, ha indicat que “seguim treballant per disposar de més eines en el cas que calgui”.

 

Finalment, el vicepresident ha agraït la “responsabilitat que ha demostrat la ciutadania durant aquests mesos, complint amb les restriccions” i també ha tingut paraules de reconeixement pel “compromís” del Servei Públic de Salut de Catalunya, la vacunació i la ciència, que “ens permeten albirar el que han de ser els darrers mesos de la pandèmia i començar a veure el principi del final”, ha conclòs.

Per la seva banda, la portaveu del Govern ha recordat que el fet que “s’aixequi el confinament  nocturn no vol dir que s’aixequin altres mesures vigents” i ha recordat que les trobades segueixen limitades a un màxim de 6 persones ja que “és durant la interacció social que el virus es propaga amb més facilitat, i per tant cal ser molt curosos amb la limitació de trobades i sobretot als espais tancats.”

 

Budó ha explicat que “sens dubte, aquests mesos, hem vist els efectes positius de la vacunació en el control d’aquesta última onada de la pandèmia” però ha subratllat que la “millor mesura per impedir l’expansió és la responsabilitat de tots i cadascun de nosaltres”. La portaveu ha destacat que ha estat “gràcies a la coresponsabilitat de tothom que hem pogut avançar en la gestió d’aquesta crisi sense precedents”.

 

Ha afegit que “l’aixecament de l’estat d’alarma comporta una nova manera de gestionar la pandèmia” però que sobretot no s’ha d’oblidar que “encara queda molta feina per fer, que el virus és encara present entre nosaltres i que hem de poder seguir vacunant a la població per protegir la totalitat de la població”.  Mentrestant, “és important la coresponsabilitat i respectar les mesures que estan vigents perquè serà la manera de sortir-nos-en definitivament”, ha reblat.

 

 

Revertir les conseqüències de la Covid-19  

 

Durant la roda de premsa, la portaveu també ha donat compte dels acords que ha pres avui el Consell Executiu. Per tal de seguir lluitant contra les conseqüències de la Covid-19, aquesta setmana el Govern ha reservat 2,5 milions d’euros a una nova línia d’ajuts directes a empreses d'atraccions i serveis de restauració propis de fires i revetlles, tancats per les restriccions. “Aquesta nova línia, que s’activarà properament, serà la segona que posa en marxa per pal·liar els efectes econòmics derivats dels tancaments decretats per l’emergència sanitària, que han impactat especialment en aquest sector d’activitat, del qual depenen prop de 5.000 famílies a Catalunya”, ha explicat Budó. En la primera línia, tancada a finals de desembre, s’han concedit ajuts directes a 347 beneficiaris, entre autònoms i empreses del sector d’atraccions i de serveis de restauració propis de fires i revetlles, afectats per les mesures sanitàries adoptades fer front a la Covid-19.

 

Pel que fa a la campanya agrària d’aquest any, marcada novament per la Covid-19, el Consell Executiu ha analitzat dos documents adreçats a reforçar la prevenció i la màxima coordinació entre els municipis, empreses, agents socials, i administracions implicades. “Tots som conscients que cal garantir que la campanya de recol·lecció de la fruita es pugui dur a terme amb les màximes garanties sanitàries possibles, esmerçant-hi esforços per evitar que es torni a produir la situació de l’any passat”, ha explicat Budó. En aquest sentit, ha analitzat, en primer lloc, el Pla de Treball de la Campanya Agrària 2021 i, en segon lloc, el document de Recomanacions d’actuació davant el risc enfront del Coronavirus SARS-Cov2 en activitats i empreses agràries. Els dos informes se centren a reforçar el diàleg i la coordinació amb totes les administracions afectades, el sector agroalimentari, i la coordinació interdepartamental del Govern.

 

Millora de les infraestructures

 

El Consell Executiu d’aquesta setmana també ha aprovat impulsar un nou contracte de conservació integral dels trams les autopistes C-32 nord, C-33 i C-31, que deixaran de ser de peatge enguany. Per a aquesta nova contractació, ha reservat 23,7 milions d’euros fins al 2025, que es destinaran a la conservació ordinària dels elements funcionals d’aquestes vies, per garantir la seguretat viària, unes condicions adequades per a la conducció i un estat òptim de conservació de la xarxa. El 31 d’agost vinent finalitza el contracte amb la societat concessionària INVICAT, que té com a objecte la gestió i explotació de les autopistes C-32 (nord), C-33, i un tram de la C-31, de titularitat de la Generalitat. “A partir d’aquesta data, el Departament de Territori i Sostenibilitat assumirà la gestió i explotació directes d’aquestes vies”, ha explicat la portaveu.

 

A més, també ha pres acords adreçats al manteniment de la senyalització horitzontal de la xarxa viària i ha aprovat una inversió de 13,4 milions fins al 2025 per conservar la senyalització horitzontal dels trams de les carreteres adscrites als àmbits de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l’Ebre.

 

D’altra banda, el Govern ha iniciat els tràmits per ampliar la dessalinitzadora de la Tordera, dins el terme municipal de Blanes. En aquest sentit, ha aprovat iniciar una campanya de reconeixement geotècnic a la zona on s’hauran de dur a terme els treballs d’ampliació de la planta, que n’incrementaran la capacitat de producció, que passarà dels 20 als 80 hm3/any. Aquesta és una actuació que farà possible augmentar la garantia d’aigua en el sistema Ter Llobregat i, alhora, consolidar la reducció de derivacions del riu Ter cap a l’àrea de Barcelona.

 

Divulgació científica i pràctiques per als joves

 

El Govern destinarà 16,5 milions d’euros els propers dos anys per contractar joves en pràctiques en el marc del Programa de Garantia Juvenil. La consellera ha especificat que “aquest fons permetrà incorporar al món laboral uns 1.500 joves per tal de millorar la seva ocupabilitat amb l'adquisició de les competències derivades de la pràctica diària” i, d’aquesta manera, “es reforçaran les seves possibilitats d’incorporar-se al mercat de treball de forma estable i duradora”. Els contractes en pràctiques tindran una durada de 6 mesos a jornada completa per treballar en ajuntaments, consells comarcals i entitats sense afany de lucre arreu del territori. El Programa de contractació en pràctiques està cofinançat per la Iniciativa d’Ocupació Juvenil i el Fons Social Europeu.

 

D’altra banda, el Consell Executiu ha reservat 173.501,90 euros entre 2021 i 2023 per contractar serveis per a programes de divulgació científica de caràcter pedagògic per al curs 2021-2022 amb l’objectiu de fomentar els valors de la recerca i les vocacions científiques entre els infants. Entre aquests programes hi ha la col·lecció de Contes de la Laura i en Joan, que apropa els escolars a la recerca duta a terme en universitats i centres de recerca del sistema de coneixement català. A més, els textos d’aquesta col·lecció són els protagonistes d’activitats ludicocientífiques per a alumnat de quart i cinquè de primària i d’un programa de contacontes als bibliobusos per arribar als municipis més petits del país.

 

Altres acords

 

A la reunió del Govern d’aquesta setmana, s’ha acordat invertir 4,5 milions entre 2022 i 2026 per desplegar l’administració digital en l’àmbit de l’empresa. Concretament, aquesta pluriennalitat es destinarà a cobrir les necessitats TIC del Pla Director de Sistemes d’Informació del Departament d’Empresa i Coneixement (en l’àrea d’empresa), així com les necessitats derivades del pla per implementar la Finestreta Única Empresarial (FUE) i la Llei 18/2020, de facilitació de l’activitat econòmica. Les inversions es concreten a crear una administració sostenible, predictiva i proactiva, potenciar uns serveis públics centrats en l’usuari, fomentar les habilitats digitals del personal i impulsar una gestió pública moderna i flexible. Entre els principals projectes que s’impulsaran destaquen l’evolució del Canal Empresa cap a la proactivitat i la posada en marxa de les Oficines de Ciència de Dades en els àmbits de la Finestreta Única Empresarial, el turisme, el comerç, la indústria i la seguretat industrial.

 

En un altre ordre de coses, el Consell Executiu ha aprovat l’acord amb el Govern de Canàries per acollir 43 joves emigrats sols arribats a les Canàries. Davant del compromís que va prendre la Generalitat per tal de contribuir en la resposta a l’emergència migratòria de les illes Canàries i sobretot a garantir els drets de les persones emigrades, especialment dels adolescents sense referents familiars al país, ha acollit al sistema català de protecció a la infància i adolescència 40 nois i 3 noies migrats sols arribats a les Canàries. L’Executiu va presentar aquest oferiment després d’estudiar l’estat dels centres del sistema de protecció i valorar de quins recursos disposa per assegurar una bona acollida i inclusió dels joves. Segons la portaveu, la “distribució de les 40 places es farà per tot el territori, responent a l’estratègia que ha dut a terme el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, els darrers anys i que ha permès dissenyar un sistema d’acollida arreu del país que garanteix una distribució equitativa capaç de facilitar la inclusió dels joves atesos”. La consellera també ha explicat que “continuem instant a l’Estat a obrir vies legals i segures per a les persones refugiades i immigrades entre Àfrica i Europa a partir de fer efectius els compromisos de re assentament per a persones refugiades i vies de migració legal i segura. Per a fer-les efectives, Catalunya s’ofereix una vegada més a col·laborar en la seva implementació”.

 

Finalment, el Govern ha concedit una subvenció de 616.240 euros a l’Ajuntament de Manresa per contribuir al finançament de la redacció i execució del projecte museogràfic del Museu Comarcal de Manresa per tal que esdevingui seu del Museu del Barroc a Catalunya. Així, l’Ajuntament de Manresa i la Generalitat de Catalunya sumen esforços per tal de poder implementar el futur museu a l’Antic Col·legi de Sant Ignasi, seu d’aquest nou espai expositiu, dins les ales Sud i Oest del Museu Comarcal de Manresa. El projecte vol adaptar el Museu Comarcal de Manresa a les demandes i perspectives de la societat del segle XXI, així com a les necessitats de millora dels serveis destinats a la ciutadania.

 

2  

Imatges

Roda de premsa

Roda de premsa 225

Reunió del Consell Executiu

Reunió del Consell Executiu 392

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 146

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined