• Les localitats que depenen de l’aqüífer del Fluvià-Muga passaran de l’estat d’emergència al d’excepcionalitat, segons ha aprovat la Comissió Interdepartamental de Sequera
• El Govern destinarà 5,7 milions d’euros a la millora dels dipòsits de residus de Manresa i del ja clausurat Ripollès-3
• L’Executiu també aprova una inversió de 14 milions d’euros per a la reforma integral de la residència de gent gran Segle XX de Reus
• La portaveu Plaja recorda que el Govern ha reclamat “des del primer moment” el reconeixement de l’estat palestí com a única opció per posar fi al conflicte
Els 22 municipis de l’Alt Empordà que s’abasteixen de l’aqüífer del Fluvià-Muga deixaran enrere l’estat d’emergència per sequera i passaran al d’excepcionalitat gràcies a la millora de les reserves d'aigua. Així ho ha aprovat la Comissió Interdepartamental de Sequera, que s’ha reunit aquest matí al Palau de la Generalitat.
Segons ha informat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu, actualment aquest aqüífer mostra una recuperació consolidada i ja se situa en els 16,18 metres per sobre del nivell del mar. Abans de les pluges havia registrat uns valors de 13,7 metres.
“Les reserves d’aigua han millorat considerablement des del passat mes de març quan van tocar fons i és per això que avui podem anunciar aquest nou canvi d’escenari”, ha explicat Plaja.
El pas d’emergència a excepcionalitat entrarà en vigor al llarg de la setmana vinent, quan es publiqui la resolució del director de l’ACA al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).
Suposarà els canvis següents:
- Dotació d’aigua per habitant i dia de 230 litres (en la situació d’emergència era de 200 litres).
- Reducció de la dotació de reg agrícola en un 40% o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades (en emergència era del 80%).
- Reducció del 15% dels consums d’aigua dels usuaris industrials (en emergència era del 25%).
- Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (15% en usos assimilables a urbans i 50% en reg).
- Reducció del 30% en els usos ramaders (en emergència era del 50%). Possibilitat de flexibilitzar aquestes reduccions presentant un Pla d’estalvi d’aigua a l’ACA.
Resta prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat (excepte el reg de supervivència d’arbres o plantes que es farà gota o a gota o en regadora). S’admet el reg municipal amb aigües freàtiques únicament en cas que no suposi una reducció de la disponibilitat d’aigua per a l’abastament domiciliari.
Els municipis que depenen del Fluvià-Muga són: Agullana, l’Armentera, Capmany, Espolla, Garriguella, la Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum. En total, les noves mesures d’estalvi afecten uns 26.000 habitants.
Situació a la resta de les conques internes
Pel que fa a la resta d’unitats, tot i la lleugera millora de les reserves (sobretot en el sistema Ter Llobregat), s’ha decidit mantenir els escenaris actuals com a mesura de precaució.
“Malgrat que aquestes últimes setmanes ha plogut el que tocaria per a l’època de l’any en què ens trobem, falta encara molta aigua per poder dir que hem sortit de la sequera. Caldria que la primavera continués sent humida i que també tinguéssim una tardor humida”, ha argumentat la portaveu del Govern.
La mesura es pren tenint en compte que l’increment de volums ha estat lleuger abans d’entrar a l’estiu, que és l’època de l’any amb més consum, major evaporació per la calor i una menor afluència de pluges.
Tot i això, el dilluns de la setmana que ve se celebrarà una comissió de desembassament extraordinària al sistema Ter Llobregat per incrementar les dotacions per a reg. El conseller Mascort s’hi va comprometre amb les comunitats de regants per garantir l’activitat agrària.
Ajuts per a la reparació de fuites d’aigua
D’altra banda, s’han publicat ja tots els ajuts que l’ACA destinarà a la reparació de fuites i a la millora de l’eficiència de les xarxes de subministrament. En total, es preveuen fins a 130 milions d’euros per a 827 projectes de millora en més de 707 municipis.
5,7 milions d’euros en subvencions per millorar dipòsits de residus
Pel que fa als acords aprovats pel Govern, avui l’Executiu ha autoritzat l’Agència de Residus de Catalunya a concedir prop de 5,7 milions d’euros en subvencions per millorar infraestructures comarcals de disposició de residus.
La d’import més elevat (5.043.034 euros) s’atorga al Consorci del Bages per a la Gestió de Residus i té per objecte el finançament del projecte d’estabilització i altres actuacions complementàries al dipòsit controlat de Manresa, situat dins del Parc Ambiental de Bufalvent.
La segona subvenció (685.482 euros) es concedeix al Consell Comarcal del Ripollès i servirà per finançar les obres de modificació de la planta i el tractament de la bassa de lixiviats de l’abocador clausurat Ripollès-3, al terme municipal de les Llosses.
14 milions d’euros per a la reforma integral de la residència de gent gran Segle XX de Reus
En l’àmbit dels serveis socials, el Govern destinarà 14 milions d’euros a la reforma integral de la residència de gent gran Segle XX de Reus. D’aquesta manera, el Departament de Drets Socials blinda la intervenció a la residència i referma el compromís assumit amb els usuaris i les seves famílies.
Drets Socials encarrega aquest projecte a Infraestructures.cat, juntament amb una vintena de projectes més, com ara la construcció de sis Barnahus, tres residències de gent gran i l’alberg de Tarragona. S’invertiran 131 milions d’euros en totes aquestes actuacions, que formen part del Programa d’Encàrrec d’Actuacions (PEA) d’Infraestructures.cat 2022-2028.
Més atenció a les víctimes de violència masclista durant els processos judicials
Finalment, el Govern ha aprovat la contractació de 41 efectius destinats a millorar l’atenció a les víctimes de violència masclista. Les Oficines d’Atenció a les Víctimes del Delicte assumiran el servei d’acompanyament a les víctimes de violència de gènere durant el procés judicial. La reorganització permetrà ampliar la cobertura del servei a totes les violències masclistes, inclosa la sexual.
L’objectiu d’aquest canvi és millorar l’atenció a les víctimes, ja que s’evitarà la revictimització que pot implicar que hagin de ser ateses des de serveis i professionals múltiples. També afavoreix que els òrgans judicials i altres òrgans i serveis especialitzats identifiquin de manera clara les OAVD com a punt de referència del Departament en l’àmbit de l’atenció a les víctimes.
Reconeixement de l’estat de Palestina
Finalment, a preguntes dels mitjans de comunicació, la portaveu Plaja ha valorat el reconeixement de l’estat de Palestina per part del govern espanyol.
Plaja ha recordat que el Govern havia reclamat des de fa molts mesos aquest reconeixement:
“Ho hem dit sempre, ho hem dit des del primer moment i ho hem fet alineats amb els criteris i el posicionament de la comunitat internacional: l’única opció per acabar amb aquest conflicte és avançar a través de la via diplomàtica i apostar per la solució dels dos estats”, ha manifestat.
Palestina és i ha estat històricament un país prioritari de la cooperació catalana. Arran de la guerra de Gaza, el Govern ha mantingut la línia de col·laboració amb les agències de les Nacions Unides que treballen a Palestina amb la previsió d’aportar-hi aquest any 1,6 milions d’euros.
En aquest sentit, el Govern farà un pas més i, com va anunciar la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, crearà la figura del representant de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament a Palestina per gestionar i acompanyar projectes de cooperació i ajut humanitari, de defensa dels drets humans i per a la reconstrucció.
Ara, l’Agència Catalana de Cooperació ja té representants a altres països del món com el Marroc, Moçambic i, ben aviat, Colòmbia. És imprescindible que Palestina formi part d’aquesta llista, per les necessitats generades pel conflicte i per la importància que té per a Catalunya.
El Govern hi ha de ser per avançar cap a la pau i per vehicular tots els projectes de cooperació catalana que hi ha i hi haurà a la regió durant anys per respondre a la greu crisi humanitària.
1