- El nou projecte de llei substitueix les figures de tutela i curatela per una més respectuosa basada en les voluntats i preferències de la persona amb discapacitat
- El Consell Executiu també aprova el Pla territorial sectorial d’habitatge que fixa objectius per a l'increment d'habitatges de lloguer assequible i la reserva de sòl per a protecció pública
El Govern ha aprovat un projecte de llei per modificar el Codi civil de Catalunya i millorar l’autonomia de les persones amb discapacitat. L’objectiu de la modificació legislativa és, tal com ha explicat la portaveu del Govern, Silvia Paneque “que les persones amb discapacitat disposin d’autonomia i siguin elles les que decideixin quina ajuda els és necessària quan es troben davant actes jurídics concrets, sense ser substituïda en la presa de decisions”. En concret la nova disposició elimina les antigues figures de tutela i curatela, que substituïen les persones amb discapacitat en la presa de decisions, i introdueix un nou sistema basat en el suport per respectar les seves voluntats.
Aquesta reforma del títol II del llibre segon del Codi Civil català s'alinea amb la Convenció de Nova York (2006), que defensa un sistema més just per garantir que les persones amb discapacitat puguin prendre decisions amb l’ajuda que necessitin, sense ser substituïdes. El Govern defensa un model social de la discapacitat basat en els drets, la dignitat i l’autonomia de les persones amb discapacitat.
Els suports poden ajudar la persona a prendre decisions sobre qualsevol aspecte de la seva vida: des de la venda d’una propietat, la gestió de les seves finances, fins a qüestions de salut o decisions diàries. El canvi més rellevant és la figura de l’assistència, que permet que la persona amb discapacitat prengui les seves pròpies decisions amb ajuda, sense ser substituïda. Aquests suports es poden formalitzar per via notarial, sense necessitat de passar per un tribunal, ajudant així a descongestionar la justícia i fent menys traumàtic el pas pel malalt.
Pla territorial sectorial d’habitatge
En l’àmbit de l'habitatge, l’Executiu també ha aprovat un nou Pla territorial sectorial d’habitatge per reforçar les polítiques d’habitatge arreu del territori. Aquest pla, “és el principal instrument deplanificació i programació de polítiques d’habitatge” i fixa com a objectiu principal l’increment del nombre d’habitatges de lloguer assequible i la reserva de sòl per a protecció pública, en compliment de la Llei del dret a l’habitatge del 2007.
Sílvia Paneque ha subratllat la importància de l’aprovació d’aquest Pla atès que “és un full de ruta ambiciós en matèria d’habitatge per als pròxims vint anys, que marca els objectius quinquennals per assolir el 15% d’habitatge assequible a Catalunya, del qual el 9% en règim de lloguer”.
Aquest projecte serà fonamental per adaptar les polítiques d’habitatge a la realitat actual i garantir una millor distribució dels recursos residencials arreu del país. El Govern ha assenyalat que els primers objectius es començaran a implementar el gener de 2025, un cop el Pla entri en vigor.
Catalunya i Aragó renoven l'acord d'assistència sanitària a la Franja de Ponent
Finalment, avui també s’ha renovat el conveni de col·laboració entre el Govern d'Aragó i la Generalitat de Catalunya per donar assistència sanitària en urgències i emergències a la Franja de Ponent. El servei compartit comprèn una extensa àrea formada per 36 municipis catalans i 46 d’aragonesos.
L’assistència regulada en aquest conveni es presta per la part catalana a través del SEM-061, i per la part aragonesa, del 061 ARAGÓ, que aporten els recursos assistencials disponibles més propers al punt on es produeixi l’emergència amb independència de la residència de l’usuari o la titularitat del recurs.
1