• El Programa permetrà obtenir dades estadístiques objectives per negociar amb l'estat el pacte fiscal
  • El Govern també crea un nou model de Formació Professional que s'adequa a les necessitats de les empreses i les persones
  • El president Mas encarrega al conseller d'Empresa i Ocupació iniciar els treballs per l'elaboració del Pla d'Energia de Catalunya 2012-2020

El portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs
El Govern ha aprovat el Programa anual d'actuació estadística del 2011, que preveu les activitats estadístiques a dur a terme durant aquest any. Es faran 319 actuacions estadístiques, entre les quals destaquen la participació en els Censos de població i habitatge 2011 que duu a terme l'INE a tot l'Estat, les Taules input-output de l'economia catalana 2011, l'Enquesta de condicions de vida i hàbits de la població 2010-2011.

El portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, ha destacat en la roda de premsa posterior al Consell Executiu la importància de tenir eines estadístiques i dades objectives per negociar amb el Govern espanyol el pacte fiscal, especialment la quantitat que caldria pagar en concepte de retorn a l'estat. "Quan es va tancar el darrer model de finançament acordat el 2009 es va utilitzar una població ajustada per uns criteris que no són favorables als interessos de Catalunya i contraris al que establia l'Estatut d'autonomia", ha lamentat el portaveu.

Homs ha concretat que en el model de finançament es va identificar una base ajustada de població de 7,3 milions de persones, quan en realitat a 1 de gener de 2009 hi havia 7,6 milions de targetes sanitàries identificades. "Són prop de 320.000 persones que no estan reconegudes per l'Estat espanyol, que existeixen i que són consumidores dels recursos sanitaris".

És en aquest sentit que el portaveu del Govern ha volgut destacar que l'aprovació del pla estadístic per a aquest any "pot semblar un tràmit neutre, però té tot el sentit del món si una de les grans operacions del Govern, el pacte fiscal, descansa en l'actualització de les dades". Per a Homs, el pla és una eina "imprescindible" que permetrà al Govern "anar carregats d'arguments i de raons quan es plantegi la qüestió a l'inici de la legislatura espanyola".

Nou model de Formació Professional

El Govern també ha aprovat avui, a proposta conjunta de la Conselleria d'Ensenyament i la Conselleria d'Empresa i Ocupació, la posada en marxa d'un nou model d'orientació, capacitació i formació professional davant la desconnexió existent entre el sistema actual i les exigències reals del mercat. L'objectiu d'aquest acord és adaptar la formació professional a les necessitats de les empreses millorant la seva competitivitat, i facilitar l'ocupabilitat de les persones impulsant la recuperació econòmica.

"Aquí hi havia un mal crònic, que era que no havíem aconseguit lligar mai prou bé la FP des de la perspectiva de l'empresa, de l'oferta, i del món de l'ensenyament", ha destacat el portaveu del Govern.

Pla de l'Energia de Catalunya 2012-2020

En el Consell Executiu d'avui, el president Mas ha encarregat al conseller d'Economia i Empresa que enceti els treballs per a l'elaboració d'un pla energètic de Catalunya per al període 2012-2020. El pla estarà basat en quatre grans eixos: garantia i qualitat del subministrament; menys dependència energètica de l'exterior; eficiència i estalvi, i sostenibilitat del model energètic.

L'actual pla de l'energia continuarà en vigor durant el 2011, la qual cosa, segons ha explicat el portaveu Homs, permetrà tenir "un cert marge de temps per fer font al nou pla amb condicions, d'una manera serena, pausada, tranquil·la i ferma", en contrast amb "la improvisació de la setmana passada del Govern espanyol, que davant de quatre notícies s'ha afanyat a fer veure que presentava un pla energètic que ha deixat bona part de la ciutadania estupefacta, o com a mínim desconcertada".

Finalment, el Govern també ha autoritzat cobrir les baixes als centres penitenciaris i de justícia juvenil per garantir la seguretat, així com a les residències i centres de menors, i ha declarat béns culturals d'interès nacional el nucli històric de Conesa i l'església del Sagrat Cor de Vistabella a la Secuita.

1  

Imatges

El portaveu del Govern durant la roda de premsa

El portaveu del Govern durant la roda de premsa 915

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern en format PDF

Acords de Govern en format PDF
PDF | 287