• El Consell Executiu aprova el Pla d’Activitat Creditícia de l’ICF per facilitar l’accés al crèdit a les petites i mitjanes empreses amb activitat a Catalunya
  • Francesc Homs ha expressat “preocupació” sobre l’evolució de les negociacions sobre el Fons de Competitivitat per la “negativa tipus paret” del Govern espanyol
  • El portaveu defensa que, per dur a terme ajustaments en l’àmbit de la salut, no es poden prendre decisions de forma precipitada, i que cal escoltar la veu dels professionals i “aprofundir en el diàleg”
El portaveu parla sobre les noves línees de crèdit de l'ICF
El Govern ha donat llum verd al Pla d’Activitat Creditícia de l’Institut Català de Finances (ICF), que destinarà més de 2.200 milions d’euros a les empreses catalanes a través de noves línies de crèdit i finançament. El pla té com a objectiu contribuir a la recuperació econòmica del país i facilitar l’accés al crèdit a les petites i mitjanes empreses amb activitat a Catalunya.
 
El Govern, a través de l’ICF i el grup d’empreses vinculades a l’organisme obrirà tres línies de crèdit i finançament: línies de crèdit per impulsar la inversió de les empreses catalanes que estan fent un esforç significatiu per millorar la seva competitivitat a través de processos d’internacionalització, innovació, eficiència energètica i foment de l’ocupació i la formació; línies de capitalització per millorar la solvència de les empreses; i línies d’avals per facilitar l’increment del finançament del capital circulant.
 
El portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, ha subratllat que el Pla d’Activitat Creditícia “té una quantia important que pot ajudar i fer costat” al teixit empresarial i a l’economia catalana atès que, segons ha apuntat, una de les principals dificultats de la situació econòmica és la dificultat de les empreses per accedir al crèdit. “El Govern vol facilitar crèdits i avals perquè les empreses del nostre país tinguin accés diferent a un sistema financer, en aquest cas públic, que faciliti la pròpia activitat”, ha ressaltat Homs.
 
 
Preocupació per l’actitud de l’Estat en la negociació del fons de competitivitat
 
Homs ha expressat “preocupació” sobre l’evolució de les negociacions sobre el Fons de Competitivitat per la “negativa tipus paret” del Govern espanyol. “No es mouen ni un mil·límetre. La negociació no està trencada, però estan tancats com una closca”, ha apuntat.
 
Homs també s’ha referit al fet que el govern central qüestioni la xifra de 1.450 milions d’euros, que hauria d’abonar a la Generalitat de Catalunya a través del Fons de Competitivitat per complir amb el model de finançament autonòmic vigent. En aquest sentit, ha considerat que el Govern de l’Estat “no hauria d’escatimar” atès que té “el comportament propi d’un morós, que nega la data i la xifra”, i ha recordat que el govern anterior de la Generalitat de Catalunya “ja va posar la xifra sobre la taula”.
 
El portaveu també ha ressaltat la dificultat per trobar suport de les forces polítiques catalanes en la negociació i ha reclamat “un recolzament clar i nítid” del PSC. En aquest sentit, ha manifestat la seva sorpresa pel fet que els socialistes catalans ja hagin decidit anar a una manifestació contra el Govern, però que “sempre posin excuses” quan se’ls demana recolzament a la negociació. “Ens agradaria la mateixa determinació per anar a manifestacions que per participar en les negociacions”, ha declarat. Homs també ha ironitzat sobre la participació del PSC en la manifestació: “No sabem si portaran una pancarta que digui Zapatero, pagui.
 
 
Aprofundir en el diàleg per ajustar en salut
 
El portaveu del Govern també s’ha referit als ajustaments que es duran a terme en l’àmbit de la sanitat. En aquest sentit ha explicat que el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha informat al Govern de les mesures que han presentat els centres sanitaris en resposta al pla de mesures per a la sostenibilitat del sistema sanitari que l’Executiu havia presentat el 2 de març. Ha explicat que des del Departament de Salut s’estan revisant les mesures, i que la “immensa majoria” es valoren com a “molt raonables”.
 
Homs ha explicat que per tal de millorar l’eficiència del sistema sanitari s’inclouen mesures “de dues velocitats”: d’una banda, mesures s’apliquen de forma immediata, que ja fa temps que s’han instaurat en alguns centres, com ara una millor gestió de farmàcia o una simplificació d’estructura; i de l’altra, mesures que requereixen de més temps i de més negociació, com la reorganització dels serveis assistencials.
 
Homs ha defensat que no es poden prendre decisions de forma precipitada, que cal escoltar la veu dels professionals i “aprofundir en el diàleg” sobre les bases d’uns mínims que s’han de garantir a l’entorn de l’atenció primària, les urgències i l’atenció a les malalties greus.
 
D’altra banda, en referència a les informacions aparegudes els darrers dies sobre acomiadaments de treballadors d’empreses públiques, el portaveu ha reiterat que el Govern ha explicat “per activa i per passiva” que els funcionaris “tenen la plaça assegurada” i que es poden fer ajustos en despesa corrent sense necessitat de fer fora a ningú. Homs ha criticat que es facin córrer xifres sobre acomiadaments com a estratègia de negociació: “Posar la por al cos per crear tensió no és una manera d’afrontar els plans d’ajust”, ha afirmat.
 
 
Pla de suport als ramaders
 
En l’àmbit agrícola, el Govern ha aprovat un pla de suport tècnic per ajudar els ramaders a adequar les seves instal·lacions a la normativa de benestar animal. Mitjançant aquest pla el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural oferirà assessorament tècnic als titulars de les explotacions ramaderes que ja disposen dels corresponents plans de viabilitat per adaptar les seves instal·lacions als requeriments de la normativa de benestar animal, que entra en vigor el proper 1 de gener de 2012 per al sector avícola, i un any després per al sector de les explotacions de porcí. “És una millora pel bestiar, però dóna una qualitat a la producció càrnia de més alt nivell”, ha afirmat Homs.
 
El Govern també ha autoritzat avui el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural a contractar 125 treballadors que reforçaran la campanya de prevenció de focs, els treballs en espais naturals de protecció especial i la gestió d’activitats de caça i pesca. El Consell Executiu ha aprovat una modificació de les limitacions fixades en matèria de despeses de personal del decret que estableix els criteris d’aplicació de la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat.
 
Altres acords de Govern
 
En l’àmbit de la cultura, el Govern ha aprovat la creació del Consell Nacional d’Arqueologia i Paleontologia i de la Comissió de Recerca d’Arqueologia i Paleontologia. La creació d’aquests dos organismes garanteix la representació de tots els agents que intervenen en la gestió del patrimoni arqueològic i paleontològic, i facilitarà una major coordinació de les institucions i els agents que intervenen en la presa de decisions que poden afectar el patrimoni arqueològic i paleontològic.
 
El Govern també ha aprovat subvencionar amb 521.600 euros l'organització de la 31a edició de la Fira de teatre al carrer de Tàrrega, i amb 475.000 euros a la Fundació Privada Taller de Músics per a la realització dels projectes anuals de l'entitat, com cicles i festivals de música, gires o activitats extraescolars.
 

2  

Imatges

Fotografia de la reunió del Consell Executiu

Fotografia de la reunió del Consell Executiu 2353

Fotografia del portaveu del Govern durant la roda de premsa

Fotografia del portaveu del Govern durant la roda de premsa 145

5  

Vídeos

Vídeo íntegre de la roda de premsa de Govern

Tall de vídeo del portaveu sobre les línees de crèdit de l'ICF per empreses

Tall de vídeo del portaveu sobre les prioritzacions de salut que han presentat els centres

Tall de vídeo del portaveu sobre l'estat de les negociacions amb l'estat sobre el pla ecomòmic i financer del Govern

Tall de vídeo del portaveu sobre les declaracions d'Ocaña sobre la xifra que l'estat deu a Catalunya

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern en format pdf

Acords de Govern en format pdf
PDF | 51