La percepció de seguretat es manté estable tot i que creixen lleugerament les denúncies

La percepció de seguretat es manté estable tot i que creixen lleugerament les denúncies

Un 54,2% dels catalans opina que la seguretat viària ha millorat, gairebé un 20% més que fa sis anys, amb les xifres de mortalitat més baixes dels últims 30 anys

query_builder   27 octubre 2009 15:33

thumb_up Acords del Govern

La percepció de seguretat es manté estable tot i que creixen lleugerament les denúncies

Un 54,2% dels catalans opina que la seguretat viària ha millorat, gairebé un 20% més que fa sis anys, amb les xifres de mortalitat més baixes dels últims 30 anys

   
  • Els catalans puntuen amb un 6,1 el nivell de seguretat als seus municipis, una percepció estable en els últims 6 anys, mentre que els Mossos d’Esquadra són la policia millor valorada, amb una qualificació de 6,5 sobre 10
  • Continuen creixent les denúncies i les detencions per casos de violència masclista, la qual cosa indica una major conscienciació de les dones, mentre que es detecta un augment dels menors amb comportaments de violència masclista
 
El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha presentat avui a la reunió del Consell de Govern l’Informe sobre la Seguretat a Catalunya, que inclou les dades de l’Enquesta de Seguretat Pública de Catalunya (ESPC), una experiència pionera a Espanya en la mesura científica de la (in)seguretat que enguany compleix 10 anys. El conseller ha volgut presentar els principals resultats de l’Enquesta i l’Informe abans que els lliuri demà al Parlament.
 
L’Enquesta complementa l’estadística policial amb les opinions i percepcions dels ciutadans en matèria de seguretat. La que s’ha presentat avui es va fer al llarg del primer trimestre d’enguany a una mostra aleatòria de 14.983 residents a Catalunya majors de 16 anys, als quals es va preguntar sobre els records que tenien de fets delictius del 2008.
 
Es tracta de la primera Enquesta realitzada un cop acabat el desplegament dels Mossos d’Esquadra a tot Catalunya, fet que permet tenir una visió completa de la valoració de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra. 
 
Els Mossos d’Esquadra, la policia més ben valorada

Els Mossos d’Esquadra són la policia més ben valorada pels catalans, segons l’Enquesta, amb una nota de 6,5 sobre 10, mentre que les policies locals obtenen un 6,1.
 
Estabilitzada la victimització i la seguretat als municipis
 
Segons l’Enquesta, la victimització a Catalunya es va mantenir estable durant l’any passat. Les persones que s’han considerat víctimes d’algun fet delictiu, denunciat o no, durant l’any 2008 és del 16,9% de la població, mentre que les víctimes d’il·lícits que elles mateixes no consideren delictius conformen un 3,4% addicional.
 
Pel que fa a la valoració del nivell de seguretat que fan els catalans dels seus municipis de residència durant el primer trimestre del 2009, es manté en una puntuació de 6,1 sobre 10, igual que l’any passat i pràcticament estable des del 2003.
       
Amb poques variacions respecte l’Enquesta de l’any passat, continuen sent més les persones que opinen que la seguretat ha millorat (20,9%), davant les que creuen que ha empitjorat (19,9%) i més de la meitat de la població (54,9%) continua pensant que la seguretat es manté igual.
 
Creixen les dotacions policials i de bombers a Catalunya

Les dotacions policials i de bombers van créixer l’any passat fins arribar a  31.797 efectius, comptant els Mossos d’Esquadra, els policies locals i els agents de les forces i cossos de seguretat de l’Estat.
 
El cos de Mossos d’Esquadra va augmentar la ràtio d’agents per cada mil habitants fins arribar a 1,92 agents, mentre que la policia local manté la ràtio en 1,51 agents per cada mil habitants a causa de l’increment de població.
 
La fi del desplegament dels Mossos d’Esquadra encara mostra un dèficit d’efectius i per això és previst que el nombre d’agents de la policia autonòmica vagi incrementant fins l’any 2015 per arribar a tenir al voltant dels 18.000 agents, segons l’acord assolit a la Junta de Seguretat de Catalunya de l’any 2006.
 
Respecte a la dotació de bombers de la Generalitat, ha continuat el creixement del personal operatiu fins a arribar, l’any 2008, als 6.195 efectius, entre funcionaris i voluntaris, que significa un 1,5 % més que l’any 2007.
 
Lleuger augment de les denúncies presentades
 
El conseller Saura ha explicat que han crescut “molt lleugerament” les denúncies per delictes, del 16,6 al 2007 al 16,9 al 2008 i des del punt de vista de fets penals de delictes i faltes, hi ha hagut “un lleuger increment” de dos punts des de 2007.
 
Aquest augment del registre policial pot tenir una explicació en el major aflorament de determinats delictes, com ara els de violència masclista, una major conscienciació per denunciar els fets i una major facilitat per presentar denúncies, ja que s’han obert noves comissaries i oficines d’atenció al ciutadà.
 
El titular d’Interior ha conclòs que, per tant, “hi ha un lleuger creixement de les denúncies de fets delictius i una percepció estabilitzada de la seguretat des de fa quatre o cinc anys”.
 
Continua l’aflorament dels casos de violència masclista
 
L’Informe de Seguretat corresponent a les xifres registrades del 2008 destaca un important augment de les denúncies presentades per violència masclista que va passar d’11.146 l’any 2007 a 14.337 l’any 2008. El conseller Saura ho atribueix a què hi ha moltes més facilitats perquè les dones que pateixen maltractaments, ho denunciïn. Amb tot, el conseller ha explicat que hi ha una “estabilitat de la victimització dels maltractaments”.
 
Pel que fa a les dones víctimes ateses pels Mossos d’Esquadra, que han incorporat agents especialitzats en violència masclista a tots els Grups d’Atenció a la Víctima de les comissaries, van passar de 10.234 l’any 2007 a 11.861 l’any 2008. També va créixer el nombre de detinguts per delictes en l’àmbit de la parella, de 5.927 l’any 2007 a 7.543 l’any 2008.
 
Més de la meitat dels catalans opinen que ha millorat la seguretat viària
 
El conseller Saura ha valorat el resultat sobre la seguretat viària com a “magnífic”, ja que més de la meitat de la població catalana, un 54,2 %, creu que la seguretat viària ha millorat, un 3,2% més que l’any anterior.
 
La tendència decreixent en l’evolució del nombre de víctimes mortals és molt més significativa en la zona interurbana, ja que s’observa una reducció del 54,7% entre el 2000 i 2008, mentre que en zona urbana aquesta reducció se situa en el 31,8%. En el darrer any, però, la reducció respecte a l’any anterior es troba força equilibrada entre les dues zones, ja que és d’un 13,2% en zona interurbana i d’un 13,3% en zona urbana.
 
El nombre de controls d’alcoholèmia s’ha continuat incrementant (fonamentalment dels preventius), i s’ha reduït per segon any consecutiu lleugerament el percentatge de conductors que donen resultat positiu.
 
El nombre de delictes contra la seguretat en el trànsit també s’ha incrementat notòriament, a causa bàsicament de l’entrada en vigor d’una reforma del Codi Penal que ha tipificat com a delicte conductes relacionades amb el trànsit que abans només constituïen infraccions administratives.
 
 
El 2008, l’any amb menys incendis dels darrers 10 anys
 
El nombre d’incendis forestals l’any 2008 va ser el més baix dels darrers 10 anys, com també ho van ser el nombre d’hectàrees cremades i el nombre d’hectàrees per incendi. Els incendis en zona urbana també varen disminuir encara que moderadament.
 
Gairebé mig miler de plans locals de protecció civil homologats l’any 2008
 
La Comissió de Protecció Civil de Catalunya va homologar l’any passat un total de 433 plans municipals de protecció civil sobre els diferents riscos. Durant l’any 2008, es van activar 14 vegades el pla Transcat, per accidents de transport de mercaderies perilloses, 5 vegades el Neucat, per risc de nevades, 6 vegades l’Inuncat, pel risc de pluges fortes, 3 vegades el Camcat, per abocaments a l’aigua i 2 vegades el Procicat, el Pla de Protecció Civil de Catalunya, per la vaga de transportistes del mes de juny i per un incident d’un avió que va fer un aterratge d’emergència al Prat.
 
Durant l’any 2008, es van atendre més de 4,8 milions de trucades al 112. Del total de trucades fetes des de telèfons fixos al 112, un 68% de les trucades van ser fetes des de la demarcació de Barcelona, un 14% des de Tarragona, un 11% des de Girona i un 7 % des de Lleida.
 
Augmenten les inspeccions per les noves competències en seguretat privada del nou Estatut
 
Durant l’any passat es van assumir les noves competències en matèria de seguretat privada que l’Estatut atorga a la Generalitat, per la qual cosa el Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació va crear les estructures necessàries per al seu exercici, va redimensionar la dotació de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra dedicada a les tasques d’inspecció i la reordenació de la col·laboració amb l’Estat.
 
Tot aquest procés ha comportat un augment de les empreses inscrites en els registres de la Generalitat, de les autoritzacions atorgades i de les inspeccions dutes a terme, que van ser 3.318, un 20,3 % més que l’any 2007.
 

Altres acords de Govern
 
El Consell de Govern també ha aprovat avui el decret d’ordenació que adapta els ensenyaments de l’educació secundària obligatòria per a les persones adultes a les disposicions de la Llei Orgànica d’Educació (LOE). La nova ordenació estableix de quina manera els adults poden adquirir els objectius i les competències a l’etapa de l’ESO, com obtenir el títol de graduació en educació secundària obligatòria i com accedir als ensenyaments postobligatoris.
 
Pel que fa a l’àmbit patrimonial, l’Executiu ha acordat destinar 500.000 euros a la restauració del cimbori de la catedral de Barcelona, que permetrà solucionar els problemes d’estabilitat que pateix l’estructura. Aquests problemes es van veure agreujats pels vendavals de principis d’any, que van provocar la caiguda d’un pinacle i el despreniment de diversos elements decoratius.
 
A més, el Govern ha atorgat a l’Ajuntament de Blanes (la Selva) la concessió definitiva per a la prestació del servei públic de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència i ha aprovat l’oferta parcial d’ocupació pública de dotze places per al cos d’advocacia per a l’any 2009.

2  

Imatges

Foto 1: Reunió del consell de Govern (Autor: Jordi Bedmar)

Foto 1: Reunió del consell de Govern (Autor: Jordi Bedmar) 1016

Foto 2: Roda de premsa amb el conseller Joan Saura (Autor: Jordi Bedmar)

Foto 2: Roda de premsa amb el conseller Joan Saura (Autor: Jordi Bedmar) 696

4  

Vídeos

Vídeo 1: Saura diu que el Govern serà intolerant amb qualsevol acte de corrupció

Vídeo 2: Saura comenta que la percepció de seguretat de la ciutadania s'ha estabilitzat

Vídeo 3: Saura diu que les denúncies s'han estabilitzat els darrers anys

Vídeo 4: Saura diu que la valoració de la ciutadania respecte a la política de trànsit és magnífica

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern en format PDF

Acords de Govern en format PDF
PDF | 134

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined