Conseller Nadal

Durant la reunió d'avui el Govern ha avaluat l'evolució de l'atur

El Govern aprova el traspàs de la gestió de Rodalia

query_builder   5 gener 2010 13:50

thumb_up Acords del Govern

Durant la reunió d'avui el Govern ha avaluat l'evolució de l'atur

El Govern aprova el traspàs de la gestió de Rodalia

 
  • La Generalitat gestionarà el servei, decidirà les freqüències de pas, les tarifes i els horaris, marcarà els nivells objectius de qualitat, i inspeccionarà el servei
  • També s’ha aprovat el Projecte de llei per a la Declaració del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter
  • El Govern ha donat llum verda a la transferència de 21,5 milions d’euros per part de l’Estat per finançar part dels descomptes de determinats peatges durant el 2008
Tall de vídeo del conseller Nadal
El conseller Nadal destaca el traspàs del servei de Rodalia
 
El Govern ha aprovat avui l’acord signat per la Comissió Mixta de Transferències Administració de l’Estat-Generalitat que dóna llum verda al traspàs del servei de Rodalia de Renfe a la Generalitat. Així ho ha explicat durant la roda de premsa posterior a la reunió del Govern el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal.
 
L’acord converteix el Govern en l’autoritat ferroviària de Rodalia a partir de l’1 de gener d’aquest any i li reconeix la potestat per continuar encarregant el servei a Renfe-Operadora el 2011 o bé optar per un altre operador. El traspàs de la gestió de Rodalia es va tancar la setmana passada en el marc de la reunió de la Comissió Mixta de Transferències. 
 
Les competències que es traspassen són les que estableix l’article 169 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya en relació als serveis ferroviaris de Rodalia (gestió, regulació, planificació, coordinació i inspecció dels serveis i les activitats i la potestat tarifària sobre el servei que actualment dóna RENFE-Operadora). El Govern, fent ús de les seves competències, també podrà establir uns nivells de qualitat diferents i una política tarifària pròpia. Segons Nadal, quan es produeixi una avaria en el servei a partir d’ara “la Generalitat instarà a les parts a sol·licitar una reclamació patrimonial al responsable”. 
 
L’acord de traspàs estableix que, donat que l’Estat té un contracte programa amb Renfe-Operadora pel període 2006-2010, la Generalitat el subroga en el lloc de l’Estat fins al 31 de desembre de 2010. Llavors serà quan la Generalitat podrà negociar lliurement un nou contracte, 2011-2015, amb la mateixa empresa o bé triar un nou operador, que haurà de tenir les mateixes condicions que ADIF imposa a Renfe-Operadora.
 
Tant si l’execució del servei continua en mans de Renfe com si no, l’administració de l’Estat transferirà al Govern de la Generalitat un import anual equivalent al dèficitassociat a la prestació del servei. El dèficit d’aquest any s’estima en uns 117,2 milions d’euros, un import que inclou el dèficit d’operacions, les amortitzacions de les inversions realitzades i les despeses financeres. L’acord especifica que la Generalitat no assumirà pèrdues de Renfe-Operadora ni d’aquest any 2010 ni d’exercicis anteriors. L’acord també preveu la subscripció de dos convenis per assegurar la necessària coordinació entre la Generalitat i l’Administració de l’Estat.
Tall de vídeo del conseller Nadal
El conseller Nadal reitera que l'atur és la principal preocupació del Govern
L’atur, la primera preocupació del Govern
 
El Govern ha tractat avui durant la seva reunió setmanal l’evolució de les xifres de l’atur. Segons Nadal, “mentre hi hagi gent que perdi feina a Catalunya, la primera preocupació del Govern serà la creació d’ocupació i les polítiques actives d’ocupació”. Nadal ha considerat “molt significativa i preocupant” la xifra de 561.000 aturats feta pública avui. Pel Govern, la lluita contra la crisi, les polítiques específiques per combatre-la, la formació i el finançament d’empreses són prioritats i el full de ruta a seguir durant el 2010, ha explicat el conseller.
 
L’acord de 30 compromisos per la ocupació i la reactivació econòmica, consensuat amb els agents socials, és la plasmació de la voluntat del Govern de lluitar contra la crisi i la desocupació. Entre les polítiques per combatre l’atur, cal destacar els plans d’ocupació local (POL), que es tiraran endavant en coordinació amb els ajuntaments. Aquests podrien significar la creació d’uns 25.000 llocs de treball en els propers mesos.
 
 
Llum verda al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter
 
El Govern ha aprovat elevar al Parlament de Catalunya el Projecte de llei per a la Declaració del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Aquesta proposta de nou parc natural inclou dues reserves naturals parcials, una de marina de les illes Medes i una de terrestre al Baix Ter; una reserva natural integral a la zona emergida de les illes Medes; una zona perifèrica de la reserva natural parcial marina; i un àmbit de protecció d’espais agraris.
 
Després del període d’informació pública, el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter protegeix 8.192,19 hectàrees totals. Segons ha explicat el conseller Nadal, el Projecte de llei aprovat avui també reconeix de forma explícita el paper ambiental de l’activitat agrària de l’espai protegit i contempla la creació d’un Espai d’Interpretació a l’Escala que “serà ròtula dels dos parcs naturals, el dels Aiguamolls de l’Empordà i el del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter”.
 
21,5 milions d’euros per finançar part dels descomptes als peatges del 2008
 
El Govern ha aprovat també la signatura d’un conveni amb el Ministeri de Foment, el Ministeri d’Economia i Hisenda que determina la transferència de 21,5 milions d’euros de l’Estat a la Generalitat, per fer front a part dels descomptes a determinats peatges de les autopistes catalanes durant el 2008. Aquests diners serveixen perquè la Generalitat compensi econòmicament a cadascuna de les empreses gestores o concessionàries d’acord amb els contractes vigents.
 
Amb aquesta transferència aprovada avui, el cost total dels descomptes que han gaudit els usuaris de les autopistes durant l’any 2008 és de 50,76 milions d’euros. L’import acumulat fins avui de les transferències rebudes de l’Estat per aquest concepte, durant els exercicis entre 1999 i 2008, és de 156,4 milions d’euros.   

2  

Imatges

Fotografia del Consell de Govern (Autor:Jordi Bedmar)

Fotografia del Consell de Govern (Autor:Jordi Bedmar) 1003

Fotografia de la roda de premsa del conseller Nadal (Autor:Jordi Bedmar)

Fotografia de la roda de premsa del conseller Nadal (Autor:Jordi Bedmar) 219

4  

Vídeos

Tall de vídeo: el conseller Nadal assegura que la lluita contra la crisi i les polítiques per generar ocupació són una de les prioritats del full de ruta del 2010 del Govern

Tall de vídeo: el conseller Nadal informa que el Projecte de llei de creació del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter preveu la instal·lació d¿un centre d¿interpretació a l¿Escala

Tall de vídeo: el conseller Nadal explica que ara quan es produeixi una avaria al servei de Rodalies la Generalitat podrà reclamar a les parts una reclamació patrimonial

Roda de premsa

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern en format PDF

Acords de Govern en format PDF
PDF | 254

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined