• Amb una inversió de 200 milions d’euros, el pla pretén estimular la creació d’un mínim de 60.000 noves empreses i autoempreses i de 100.000 llocs de treball en els propers quatre anys
  •  “Volem una Catalunya emprenedora, volem que la creació i la consolidació d’empreses, molt particularment d’emprenedors, sigui un dels pals de paller dels propers anys”, destaca el conseller d’Empresa i Ocupació
  • El portaveu del Govern insta l’Estat a “no carregar a les espatlles” de Catalunya la rebaixa de mig punt de l’objectiu de dèficit per al 2012
Tall de vídeo del conseller Mena
El Govern ha acordat avui impulsar l’elaboració i el desplegament del programa Catalunya Emprèn, “un programa de país” que pretén “activar totes les capacitats d’iniciativa emprenedora” per crear noves empreses i generar ocupació. Amb una inversió de 200 milions d'euros, el pla preveu estimular la creació d’un mínim de 60.000 noves empreses i 100.000 llocs de treball en els propers 4 anys. “Volem una Catalunya emprenedora, volem que la creació i la consolidació d’empreses, molt particularment d’emprenedors, sigui un dels pals de paller dels propers anys”, ha manifestat el conseller d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu. La previsió és aprovar el pla el proper mes de maig.
 
Amb el Catalunya Emprèn, el Govern “persegueix capgirar la situació dels darrers anys” i propiciar la recuperació del teixit empresarial que des de l’any 2008 s’ha reduït de 23.694 empreses fins a situar-se en les 611.751 que hi ha actualment, segons dades de l’Idescat. Així, el programa facilitarà les eines i els instruments necessaris per crear noves empreses que generin riquesa i llocs de treball, en coordinació amb els agents del territori compromesos en aquest àmbit. L’objectiu final, contribuir al sorgiment de projectes d'èxit i de llarg recorregut que facin de Catalunya un referent global de societat amb iniciativa i esperit emprenedor, capaç de crear ocupació de qualitat i benestar per a tots els ciutadans.
 
 
Principals actuacions
 
El programa preveu posar en marxa línies d’assessorament, suport específic i formació per als emprenedors; crear una xarxa de recursos per als emprenedors que unifiqui les actuacions en matèria de vivers d’empreses, programes de suport econòmic per a col·lectius específics com autònoms o persones desocupades o línies d’avals garantits per la Generalitat; habilitar instruments de suport jurídic, de gestió i de tramitació  per a empreses de nova creació o crear programes de suport a empreses d’alt creixement potencial (instruments públics d’inversió, capital llavor, business angels...) per afavorir la consolidació dels projectes amb més projecció. Així mateix, contempla actuacions enfocades a “segones oportunitats”, per a emprenedors que no hagin reeixit en primera instància.
 
Les mesures aniran acompanyades de diferents canvis normatius i administratius que eliminin traves a la creació d’empreses i permetin una relació més àgil entre la Generalitat i les empreses o autònoms. A més, s’impulsarà una llei de l’emprenedoria, que establirà un marc jurídic, fiscal, laboral i financer pels emprenedors.
 
L’elaboració, execució i desplegament del programa es farà conjuntament amb els diferents agents implicats en el foment de l’emprenedoria i al creació d’empreses a Catalunya. La previsió és aprovar-lo el proper mes de maig i posar-lo en marxa de forma progressiva al llarg del 2012. Finalitzats els primers quatre anys es farà una avaluació del funcionament de les diferents línies del projecte i se’n decidirà la continuïtat.
Tall de vídeo del portaveu Homs
“No carregar el dèficit a les nostres esquenes”
 
Després que el Govern espanyol hagi acceptat la rebaixa de mig punt de l’objectiu de dèficit per aquest 2012, el portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, ha demanat a Govern espanyol que “no torni a tenir la temptació de carregar-ho a les nostres esquenes”. “El determinant és quines són les càrregues, com es distribueix internament a l’Estat espanyol”, perquè “no és el mateix que es demani a les administracions que suporten, en un sentit positiu, les polítiques de l’Estat del benestar i que a les que no ho suporten tant o gens no s’apliqui la mateixa exigència”, ha advertit Homs, qui ha reiterat que el Govern defensa “l’esforç de compliment de l’objectiu de dèficit”.
 
En aquest context, abans de precisar els ajustos que el Govern haurà de fer el 2012, Homs ha considerat “prudent” esperar a conèixer els Pressupostos Generals de l’Estat i si des del Govern espanyol “comptabilitzen el que es deu a Catalunya”. “De retallades i d’ajustos n’hi ha”, ha manifestat, però “no hi pot haver més precisió”.
 
 
El dèficit fiscal, ‘la constatació d’un fracàs col·lectiu”
 
El portaveu del Govern ha demanat “sumar esforços” a tots els grups parlamentaris a l’hora de posar de relleu el dèficit fiscal negatiu que pateix Catalunya i que, com recullen les dades presentades ahir, el 2009 es va situar en els 2.251 euros per català, el doble dels 1.076 euros de l’any 1986.
 
“Coincidim o no coincidim en el diagnòstic? Hi ha dèficit fiscal o no? Es produeix aquesta situació anòmala que tants experts coincideixen a diagnosticar? Una quantitat de recursos notable que marxa de Catalunya i que no torna i que això a més és anòmal i penalitza el conjunt dels ciutadans i empreses de Catalunya? Hi estem d’acord o no en aquest diagnòstic”, s’ha preguntat Homs arran de les crítiques del Partit dels Socialistes. I ha sentenciat: “el dèficit fiscal és la constatació d’un fracàs col·lectiu. Fa més de 30 anys que dura. Hi ha hagut models de finançament de tota mena i condició que no han ni tan sols matisat aquesta circumstància”.
 
Finalment, sobre la convocatòria de vaga general del proper 29 de març, el conseller d’Empresa i Ocupació ha lamentat que “l’entorn actual no est à demanant una vaga general, sinó més aviat postures contràries”.
 

2  

Imatges

Fotografia Consell Executiu

Fotografia Consell Executiu 1089

Foto de la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno

Foto de la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno 712

3  

Vídeos

Vídeo íntegre de la roda de premsa

Tall de vídeo del conseller Mena

Tall de vídeo del portaveu Homs

2  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 573

Catalunya Emprèn

Catalunya Emprèn
PDF | 930