• El document, treballat conjuntament pel Govern, els grups parlamentaris i les entitats municipalistes, es trametrà al Parlament perquè sigui pres en consideració a l’inici de la propera legislatura
 
  • Davant l’oferta de diàleg que ha fet avui el president espanyol, el portaveu del Govern demana a Rajoy “que s’aclareixi” i insisteix que “l’única pregunta que li fem com a Govern és si està disposat a escoltar la voluntat del poble de Catalunya”
 
El portaveu insta Rajoy a
 
El Consell Executiu ha rebut avui la proposta final de l’Acord Nacional per la Cultura, que al llarg dels darrers dos anys el Govern ha treballat conjuntament amb els grups parlamentaris i les entitats municipalistes. Es tracta d’un dels principals compromisos de legislatura de l’Executiu en aquesta matèria, que “serà tramès al Parlament per a la seva consideració a l’inici de la propera legislatura”, tal com ha destacat el portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, en la roda de prensa posterior al Consell Executiu.
 
El document que ha rebut avui el Govern és la culminació d’un procés en el qual han participat el Govern, els grups parlamentaris representants a la Comissió de Cultura del Parlament i l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya. Els treballs han consistit a definir les bases comuns del sistema cultural català i les polítiques que el sustenten i a elaborar una primera redacció de les bases i un document articulat.
 
L’Acord Nacional per la Cultura és una proposta sobre el marc i el full de ruta que permeti sostenir el sistema cultural català i desplegar les estructures homologables a qualsevol estat contemporani. Ha de ser un acord que situï la cultura: com a expressió transformadora i viva de la identitat; com a eina per evitar la fragmentació i l’atomització social; com un dret dels ciutadans en el marc bàsic de l’estat del benestar; com un sector d’oportunitat estratègica des del punt de vista del desenvolupament econòmic i social, i com a centre del projecte col·lectiu del país.
 
 
‘El president va anar a Madrid a dialogar, no a plantejar una imposició’
 
El  portaveu ha demanat a president espanyol “que s’aclareixi”, després que avui s’hagi mostrat disposat a esgotar el diàleg amb el president de la Generalitat i en la reunió del 20 de setembre amb el cap de l’Executiu “es tanqués la porta” a la proposta de pacte fiscal, aprovada per una “amplíssima majoria” del Parlament de Catalunya. “Era una negociació que calia obrir, era el mandat que tenia el president de la Generalitat” que “va anar a Madrid a dialogar, a intentar obrir una negociació, no a plantejar una imposició”. L’única pregunta que li fem com a Govern és si està disposat a escoltar la voluntat del poble de Catalunya”, ja que “aquest és un tema de voluntat política, que vol dir de voluntat democràtica”. I és que, ha insistit Homs, “hi ha un principi que ho hauria de regir tot, el principi democràtic, que és el pilar per excel·lència de la Unió Europea”.
 
Davant del possible recurs que el Govern de l’Estat presentarà a la taxa de l’euro per recepta, Homs ha insistit que l’Executiu té “tots els avals per defensar formalment i jurídicament” la mesura que, ha insistit, és un “element de moderació habitual en molts països de la Unió Europea”.
 
D’altra banda, el portaveu del Govern ha situat la conferència que el president Mas oferirà demà dimecres a Brussel·les com “l’oportunitat d’explicar-se”, després d’haver-ho fet al Parlament de Catalunya, al Govern de la Generalitat i a la ciutat de Madrid. “Era convenient que es pogués explicar directament en un fòrum de prestigi a Brussel·les”, ha manifestat. El cap de l’Executiu pronunciarà la conferència Destinació Europa: El futur de Catalunya a la Unió Europea a la seu del Govern a la capital belga.
 
 
 

3  

Vídeos

Vídeo íntegre de la roda de premsa

El portaveu demana al president Rajoy que s'aclareixi

El portaveu afirma que en el cap el Govern imposa res, només negocia

3  

Fitxers adjunts

Foto de la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno

Foto de la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno
JPG | 867

Foto del Consell Executiu. Autor: Rubén Moreno

Foto del Consell Executiu. Autor: Rubén Moreno
JPG | 1295

Acords del Govern en PDF

Acords del Govern en PDF
PDF | 163