govern
 
  • El Consell Executiu també ha analitzat la situació dels 15 recursos d’inconstitucionalitat i 42 conflictes de competència amb l’Estat que estan pendents de sentència del TC, una “demora” que “afecta l’autogovern del país i la ciutadania”
 
  • Davant la reunió d’avui entre el Govern espanyol i el PSOE per reformar la llei hipotecària, el portaveu Francesc Homs recorda que “a Catalunya ja ens vam posar d’acord una colla de mesos enrere” amb l’aprovació d’una proposició al Parlament que “està dormint en un calaix del congrés dels Diputats”
 
  • El Govern ha evitat més de 1.000 desnonaments a través de la mediació amb entitats financeres i l’adjudicació de bona part de l’estoc d’habitatge públic buit que hi havia a l’inici de la legislatura
El Govern ha aprovat l’Estratègia catalana d’adaptació al canvi climàtic (ESCACC), un document pioner a l’Estat espanyol, que situa Catalunya al capdavant d’Europa en aquesta matèria. L’Estratègia, que proposa més de 182 mesures per mitigar l’impacte del canvi climàtic al país, completa les polítiques d’acció climàtica, després de l’aprovació del Pla de l’Energia i Canvi Climàtic 2013-2020 i el Pla Marc de Mitigació vigent (2008-2012).
 
A través de l’anàlisi d’11 sectors i sistemes naturals, l’Estratègia fa una diagnosi sobre la vulnerabilitat de Catalunya i proposa més de 182 mesures per mitigar els impactes. El document l’ha elaborat l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic i ha comptat també amb el treball del Servei Meteorològic de Catalunya, que ha realitzat les projeccions climàtiques de temperatura, precipitació i vent fins a meitat de segle, i amb l’expertesa de centres de recerca i professionals acadèmics del país. L’execució de l’ESCACC es durà a terme a través de plans d’acció sectorials, que impulsaran els diferents departaments de la Generalitat, amb la participació també de l’àmbit privat i de la resta d’administracions públiques.
 
 
15 recursos d’inconstitucionalitat i 42 conflictes de competència
 
El Govern de la Generalitat ha analitzat avui la situació dels 15 recursos d’inconstitucionalitat i els 42 conflictes de competència amb l’Estat que estan en tràmit al Tribunal Constitucional pendents de sentència, alguns dels quals corresponents a lleis dictades fa una dècada. “La demora del TC a dictar sentència és evident, afecta l’exercici de l’autogovern de Catalunya i acaba generant afectació en la ciutadania perquè hi acaba havent duplicitats”, ha denunciat el portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, en la línia del que alertava l’informe sobre duplicitats administratives de l’Institut d’Estudis Autonòmics.
 
A aquests recursos cal sumar les sentències que el TC sí que ha dictat però que el Govern de l’Estat no ha fet efectiva. És el cas de la transferència a Catalunya de la gestió, la tramitació, la resolució i el pagament de les subvencions del 0,7% de l’IRPF per a finalitats socials, que l’Estat “ha dit obertament que no complirà”, malgrat la sentència del Tribunal Suprem del 16 de desembre de 2011.
 
 
‘A Catalunya ja ens vam posar d’acord mesos enrere’
 
Des de 2011, el Govern ha treballat en diversos fronts principals per fer front a la problemàtica social derivada de les execucions hipotecàries. Ha treballat per posar a disposició de la ciutadania l’estoc de 3.264 habitatges públics buits que va trobar a l’inici de la legislatura. En total n’ha lliurat 2.124. Això, juntament amb la mediació amb les entitats financeres, ha permès evitar més de 1.000 desnonaments.
 
L’Executiu ha aprovat la modificació del Codi de consum per incrementar la informació i les garanties de les persones que contractin crèdits o préstecs hipotecaris “perquè les clàusules considerades abusives siguin invalidades”. A més, ha  aprovat, amb el conjunt de forces parlamentàries, una proposició de llei sobre l’endeutament familiar i de protecció davant de procediments d’execució hipotecària de l’habitatge habitual que malgrat ser remesa al Congrés dels Diputats encara no s’ha tramitat. “A Catalunya ja ens vam posar d’acord una colla de mesos enrere i si no ho hem pogut fer la feina és simplement perquè no tenim competències reconegudes en aquest terreny i està dormint en un calaix del congrés dels Diputats, una vegada més”, ha denunciat el portaveu, davant la reunió d’avui entre el Govern espanyol i el PSOE.
 
Finalment, el portaveu ha reiterat el “respecte” del Govern davant la convocatòria de vaga general de demà i ha insistit que l’Executiu treballa per “facilitar l’exercici del dret a fer vaga i a no fer-lo”. “Crec que es podrà garantir amb els serveis mínims que s’han dictat”, ha manifestat.
 

1  

Imatges

Fotografia del portaveu del Govern

Fotografia del portaveu del Govern 268

1  

Vídeos

Vídeo íntegre de la roda de premsa

2  

Fitxers adjunts

Fotografaia del Consell Executiu

Fotografaia del Consell Executiu
JPG | 400

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 217