Consell de Govern

El Govern acorda activar ajuts pels afectats pel temporal de neu

query_builder   16 març 2010 16:08

thumb_up Acords del Govern

El Govern acorda activar ajuts pels afectats pel temporal de neu

  • S’obrirà una línia d’ajuts per als ajuntaments que han hagut d’assumir despeses extraordinàries sobrevingudes en la gestió de la nevada
  • S’activaran plans d’ocupació a nivell local i subvencions per netejar els boscos  
  • El Govern sol·licitarà l’aplicació de la Ley estatal 3/2010 de mesures urgents per pal·liar l’impacte de la nevada
  • El Govern ha demanat comparèixer al Parlament a través dels consellers Saura, Castells i Nadal
Nadal
El Govern ha analitzat avui les conseqüències del temporal de neu de la setmana passada i ha acordat impulsar un seguit d’actuacions per ajudar els més afectats. Aquestes actuacions es concretaran la setmana vinent en un acord conjunt. 
 
Els consellers de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, i de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, que han comparegut a la roda de premsa posterior al Consell de Govern, han destacat que la màxima preocupació del Govern de Catalunya és que encara hi ha famílies sense llum. En aquest sentit Nadal, ha apuntat que “la màxima prioritat del Govern és que no quedi ni una sola persona, ni un sol racó de territori sense el restabliment del subministrament elèctric” 
Nadal
 Nadal també ha assegurat que el Govern farà “tot el que calgui” per assegurar el consum ordinari durant la Setmana Santa i estiui així poder “mantenir la competitivitat i el lideratge de l’economia de Catalunya”.
Tall de vídeo: el conseller Baltasar explica les actuacions que impulsa el Govern per afrontar les afectacions que les nevades han produït als boscos
El conseller Baltasar, per la seva banda, ha destacat que cal intervenir amb “rapidesa, contundència i eficàcia” per afrontar les afectacions que les nevades han produït als boscos, que han afectat aproximadament 120.000 hectàrees. Baltasar ha anunciat la posada en marxa de mecanismes extraordinaris, com la creació de plans d’ocupació a nivell local per portar a terme tasques de neteja als boscos o un pla de subvencions per a propietaris públics i privats. També ha apuntat que cal prioritzar les infraestructures de protecció dels boscos, “els tallafocs, els camins rurals, el perímetres de protecció prioritària, que garanteixen que tot i la nevada no incideixi en incrementar el perill d’incendis forestal”.
 
Situació actual a les comarques gironines

El Govern ha analitzat també quina és la situació actual. En aquests moments, segons dades de Protecció Civil, en contacte constant amb ajuntaments, hi ha menys d’un miler de persones afectades per talls de subministrament elèctric a diverses urbanitzacions de les comarques del Gironès, la Selva, el Baix Empordà i el Maresme.
 
Actualment hi ha en servei 241 grups electrògens i se n’estan instal·lant 89 més. Pel que fa a la xarxa de distribució elèctrica, a més de la reparació de la línia Vic-Juià el passat 9 de març, el servei s’ha normalitzat a totes les substacions, tot i que alguns centres de distribució encara s’alimenten de grups electrògens. L’afectació inicial es va estendre a 139 línees de mitjana tensió i a un nombre indeterminat de línees de baixa tensió.
 
En aquests moments, més de 1.200 tècnics i 2 helicòpters estan treballant en la reposició del servei i s’han creat 4 unitats de reconeixement de la Generalitat per inspeccionar sobre el terreny l’estat de la xarxa i la reposició del servei. D’altra banda, s’han inspeccionat totes els suports de 110kV i 132kV i no s’ha detectat cap defecte que hagi provocat la seva caiguda.
 
A hores d’ara s’han obert 10 expedients informatius a les companyies elèctriques que donen servei a la zona: Red Eléctrica Española (REE), Fecsa Endesa, Agri-Energia, Bassols, Estabanell i Pahisa, Elèctrica del Cardener, Elèctrica de Jafre, Electra Avellana, Suministros de Luz y Fuerza i Distribuïdora Elèctrica del Bages.
 
Efectius desplegats
 
Des que va començar el temporal, més de 13.000 efectius, entre Mossos d’Esquadra, bombers, agents forestals, operaris d’obres públiques, personal del Servei d’Emergències Mèdiques, i tècnics de Protecció Civil, han treballat per fer front als seus efectes. A més, operaris d’empreses privades i personal d’ajuntaments, així com les plantilles de les policies locals, també van treballar intensament des de dilluns per prevenir i restablir la normalitat després de les nevades. Actualment tots els cossos operatius es mantenen alerta per respondre davant de qualsevol incidència. 
 
En total es van mobilitzar més de 2.100 vehicles, entre camions, tot-terrenys, i vehicles lleugers, i també més d’un centenar de llevaneus i 8 helicòpters. Els Mossos d’Esquadra van mobilitzar durant els dies de l’emergència un total de 9.006 efectius, més d’un miler de vehicles, entre cotxes patrulla i tot terrenys, i van prestar un total de 3.074 serveis.
 
Els Bombers de la Generalitat van treballar amb 2.700 professionals i van mobilitzar 1.287 vehicles i 12 helicòpters per fer un total de 3.738 serveis. Una cinquantena de tècnics de Protecció Civil van treballar en el Centre d’Emergències de Catalunya per coordinar les necessitats operatives i de logística en contacte amb els ajuntaments i consells comarcals. Un total de 374 operaris van treballar amb 84 llevaneus, 84 vehicles lleugers i 19 màquines addicionals. A aquesta maquinària cal sumar els llevaneus dependents de les diputacions provincials i de les concessionàries d’autopistes. Pel que fa als agents rurals, se’n van mobilitzar 434 amb 220 vehicles i 3 camions i van fer més de 200 serveis. Més de 300 voluntaris de la Creu Roja, amb 46 vehicles, van atendre a 2.060 persones, van distribuir 3.810 kits d’avituallament i van subministrar 1.500 mantes.
 
D’altra banda, el telèfon únic d’emergències 112 va rebre més de 99.000 trucades al llarg de l’emergència relacionades amb el temporal de neu. El Servei d’Emergències Mèdiques també va reforçar el seu dispositiu que va comptar des de dilluns amb més de 500 ambulàncies amb un miler de tècnics sanitaris, infermers i metges, a més dels 4 helicòpters medicalitzats. Més de 100 professionals van donar cobertura al centre coordinador sanitari on es reben i canalitzen les demandes assistencials i la Unitat Militar d’Emergències va traslladar a Catalunya durant dos dies a 96 especialistes, amb 5 llevaneus i 36 vehicles.
 
Danys en els boscos
 
El Govern ha avaluat també les principals afectacions que ha tingut la tempesta en el medi natural. Segons les primeres valoracions provisionals, s’estima que hi ha unes 100.000 hectàrees de bosc danyades a les comarques de Girona i unes 20.000 a l’àrea de Barcelona.
 
Tanmateix, el cos d’Agents Rurals (CAR), que fins ara s’ha centrat en tasques relacionades amb Protecció Civil, prioritza ara l’obertura de camins per facilitar l’accés al medi i permetre una valoració més acurada de les afectacions. A més, la Direcció General del Medi Natural continua fent exploracions aèries per supervisar i valorar les intervencions més urgents que s’han de fer a les zones més danyades. En aquest sentit, ja hi ha algunes brigades fent neteja d’àrees boscoses, com la que està operant a l’Alt Penedès, o les dels parcs i paratges naturals amb afectacions, com el del Cadí-el Moixeró i el de Poblet.
 
 
ALTRES ACORDS DE GOVERN
 
Millora de la qualitat de l’ocupació i la igualtat d’oportunitats
 
El Govern ha acordat destinar 11,5 milions d’euros a la realització de projectes innovadors per a la millora de la qualitat de l’ocupació i la igualtat d’oportunitats en el treball, així com per a la realització de projectes ocupacionals i de desenvolupament local el 2010. Aquests recursos s’atorgaran mitjançant el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).
 
66,5 milions d’euros pel manteniment a la xarxa viària
El Govern ha destinat avui una inversió de 66,5 milions d’euros per a l’execució, durant el període 2010-2011, de 51 actuacions de millora i manteniment de la xarxa viària arreu de Catalunya, que corresponen principalment a reforçaments del ferm, ordenació d’encreuaments i millora dels elements de seguretat viària.
 
D’altra banda, també en l’àmbit de la xarxa viària, el Govern ha aprovat avui una inversió de 4,5 milions d’euros per a la construcció de la variant nord-oest de Balaguer, que connectarà la C-12 i la C-26 i facilitarà una connexió més directa en direcció a Àger tant als conductors procedents de Lleida, Menàrguens o Corbins, com als procedents d’Algerri, Alfarràs o l’Aragó.
 
Pla d’equipaments culturals de Catalunya 2010-2020
 
El Govern ha aprovat avui el Pla d’equipaments culturals de Catalunya 2010-2020, que estableix els equipaments municipals necessaris per completar la xarxa d’equipaments culturals bàsics i garantir així l’accés de la ciutadania a la cultura.
 
El pla preveu que, per cobrir aquestes necessitats, Catalunya hauria de crear 395 equipaments culturals en els propers 10 anys, entre biblioteques, arxius, centres culturals polivalents, equipaments escenomusicals, espais d’art i museus.
 
Impuls definitiu als centres que substituiran la presó Model de Barcelona
 
El Govern ha donat un impuls definitiu a la substitució de la presó Model i ha aprovat la licitació de la construcció, conservació i explotació dels dos nous equipaments. Es tracta del Centre Penitenciari de Preventius de Barcelona, que tindrà capacitat per a 1.200 interns, i del Centre Penitenciari Els Plans, a Tàrrega (l’Urgell), amb 750 places. El pressupost d’ambdues instal·lacions puja a més de 273 milions d’euros.
 
El Govern ha aprovat avui destinar més de 46 milions d’euros fins el 2012 per dur a terme prop d’una trentena d’obres en comissaries i parcs de bombers. Les actuacions s’emmarquen dins del pla de millora, modernització i construcció de noves infraestructures en matèria de seguretat ciutadana i emergències. El pressupost previst per aquest any és de 19 milions d’euros, entre obres i projectes. Una despesa que permetrà acabar d’enllestir les actuacions ja iniciades i començar-ne de noves.

1  

Imatges

Fotografia del Consell de Govern. Autor: Jordi Bedmar

Fotografia del Consell de Govern. Autor: Jordi Bedmar 245

3  

Vídeos

Tall de vídeo: el conseller Baltasar explica les actuacions que impulsa el Govern per afrontar les afectacions que les nevades han produït als boscos

Tall de vídeo: el conseller Nadal assegura que el Govern farà "tot el que calgui" per assegurar el consum ordinari per poder "mantenir la competitivitat i el lideratge de l'economia de Catalunya".

Roda de premsa íntegra a càrrec dels consellers Nadal i Baltasar

3  

Fitxers adjunts

 Acords de Govern en format PDF

Acords de Govern en format PDF
PDF | 402

Fotografia de la roda de premsa del Govern. Autor: Jordi Bedmar

Fotografia de la roda de premsa del Govern. Autor: Jordi Bedmar
JPG | 121

Tall de vídeo: el conseller Nadal afirma que la prioritat del Govern és garantir el subministrament elèctric a tots els ciutadans

Tall de vídeo: el conseller Nadal afirma que la prioritat del Govern és garantir el subministrament elèctric a tots els ciutadans
FLV | 3190

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined