• El pla, pioner a Catalunya, també fixa la reducció d’un 40% dels ferits greus amb seqüeles de per vida l’any 2020, un 60% la mortalitat infantil i un 20% els morts i ferits greus en accidents de moto
  • El Govern regularitza la situació dels professionals de l’esport
  • Homs respon a Rajoy: “El procés català deu ser el tema polític intern més internacional del món mundial”
Roda de premsa del Govern
El Govern de la Generalitat ha aprovat el Pla Estratègic de Seguretat Viària (PESV) 2014-2020, amb l’objectiu de reduir el nombre de morts en accidents de trànsit d’un 50% respecte del 2010, un 40% el nombre de ferits greus amb seqüeles de per vida, un 60% la mortalitat infantil i un 20% els morts i ferits greus en accidents de moto.
 
Així ho ha explicat el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern. El conseller ha destacat que, en primer lloc, el Govern posarà l’accent en els “col·lectius més vulnerables: els motoristes, els vianants, els usuaris de bicicletes i els infants” Segons ha detallat Espadaler, també es posarà el focus en la sinistralitat viària en l’àmbit laboral. “Aquest darrer any hem reduït de manera raonable, sempre insuficient, la mortalitat a les franges de cap de setmana i a les nits, però no hem sigut capaços de reduir-ho en la mateixa intensitat al temps laboral”, ha remarcat.
 
Catalunya ha passat de 622 morts a les carreteres catalanes l'any 2000 a 168 morts del 2013. Tot i aquestes dades positives, que situen Catalunya entre els vuit primers països amb menys sinistralitat a les carreteres en el conjunt de la Unió Europea, el titular d’Interior ha assegurat que el Govern “no es vol ni es pot conformar”. “De la mateixa manera que ens esgarrifen els 622 morts de l'any 2000, voldríem que el 2020, quan acabarà aquest pla estratègic, ens esgarrifessin els 168 morts de l'any 2013. Aquesta és la raó que ens impulsa a fer una planificació estratègica més de profunditat”, ha assegurat.
 
El Pla Estratègic de Seguretat Viària 2014-2020 es basa en cinc eixos fonamentals: l’educació, formació i conscienciació; el pensament global i l’actuació local; la innovació i tecnologia al servei de la mobilitat; la col·laboració interdepartamental i la responsabilitat compartida entre tots els agents públics i privats, i la millora de la seguretat viària dels usuaris més vulnerables i el control de les principals conductes de risc.
 
A més, convé destacar que es potenciaran els plans locals de seguretat viària amb la finalitat de reduir els accidents de trànsit urbans, i també la creació de l’Observatori de Seguretat Viària, que farà especial incidència en l’àmbit urbà i en l’experiència dels països europeus líders en seguretat viària. Així mateix, l’Observatori també tindrà com a propòsit posicionar a l’exterior el Servei Català de Trànsit com a organisme de referència en la lluita contra la sinistralitat viària. En aquesta línia, també es preveu donar continuïtat al Congrés Internacional sobre Polítiques Europees de Trànsit.
 
 
El Govern regularitza la situació dels professionals de l’esport
 
El Govern també ha aprovat avui el Projecte de llei de modificació de la Llei de les professions de l’esport a Catalunya, de 2008, per actualitzar-la i solucionar situacions i problemes derivats de la seva aplicació que han impedit que molts professionals adaptessin l’exercici de la seva activitat als mandats legals. La modificació també resol alguns buits legals donant-li contingut normatiu.
 
Així, el Projecte de llei esmena la situació d’alguns professionals que des de l’entrada en vigor de la Llei 3/2008 no poden complir amb l’obligació d’estar registrats com a professionals de l’esport a Catalunya al topar amb la legislació estatal en dos casos concrets:
 
En primer lloc, el col·lectiu afectat són els tècnics que professionalment exerceixen com a entrenadors professionals de modalitats esportives legalment reconegudes pel Consell Català de l'Esport, que estan assumides per federacions esportives catalanes inscrites al Consell Català de l'Esport, però als qual l’Administració no els pot oferir formació oficial, ja que la modalitat no està reconeguda per part del Consejo Superior de Deportes, a qui la llei estatal atribueix la competència per reconèixer l’existència d’una modalitat esportiva.
 
En segon lloc, la modificació de la Llei preveu regular el mecanisme legal necessari que permeti rebre la formació necessària per desenvolupar la professió i permetre l’accés al Registre Oficial de Professionals de l’Esport, en la modalitat o especialitat que correspongui, a aquells professionals que segueixen la formació en modalitats esportives reconegudes pel Consejo Superior de Deportes en període transitori, mentre no es publica el pla formatiu de la modalitat o especialitat esportiva al BOE, cosa que impedeix desenvolupar la formació a Catalunya.
 
En aquest sentit, per tal de donar una solució transitòria que permeti al col·lectiu exercir la seva professió dins la legalitat, s’ha previst que l’Escola Catalana de l’Esport, com a òrgan docent del Consell Català de l’Esport pugui portar a terme la formació corresponent a les modalitats esportives legalment reconegudes pel Consell Català de l'Esport i assignades a federacions esportives catalanes.
 
El procés català, “el tema polític intern més internacional del món mundial”
 
Durant la roda de premsa, el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha respost les paraules que el president espanyol, Mariano Rajoy, va expressar ahir en la seva reunió amb el president dels Estats Units, Barack Obama, en què assegurava que la independència de Catalunya no es produirà mai. Tot i l’afany del Govern espanyol a assegurar que el procés català és un tema intern, “deu ser el tema polític intern més internacional del món mundial”, ha ironitzat Homs, ja que “cada cop que el sr. Rajoy compareix internacionalment n’ha de parlar”.
 
Homs també ha valorat els “silencis” de la comunitat internacional perquè “les respostes no són les que el govern espanyol voldria”. “Ens consta que el govern espanyol està pressionant la comunitat internacional perquè s’expressi explícitament en contra, i això no ho estan fent”, ha constatat.
 
Malgrat aquest interès en les reaccions de la comunitat internacional, el conseller ha explicat que el Govern vol posar l’accent “sobre el que digui i faci Govern espanyol” perquè la prioritat, ha assegurat Homs, és que el govern espanyol “mostri si políticament considera que escoltar la veu de Catalunya té un valor democràtic”.
 
En aquest sentit, Homs ha demanat a Rajoy que, “a banda d’expressar la seva opinió contrària a la independència, ben legítima, permetés votar Catalunya i conegués de primera mà l’opinió dels catalans”.
Homs també ha considerat un “contrasentit” que el PSC voti aquest dijous al Parlament en contra de demanar al Congrés el traspàs de la competència per convocar referèndums, ja que “es contradiu ple amb el que ells han vingut històricament defensant”.
 
Pel que fa a l’aval del Consell de Garanties Estatutàries als pressupostos després de la sol·licitud de dictamen realitzada pel Partit Popular català, Homs ha lamentat: “El PP ens ha fet perdre el temps i diners a tots”.
 
 
El Govern incorpora CCOO, UGT i el Consell dels Col·legis d'Advocats de Catalunya a la Taula sobre desnonaments
 
El Govern ha acordat la incorporació de representants de la Unió General de Treballadors de Catalunya (UGT), de Comissions Obreres de Catalunya (CCOO) i del Consell dels Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya a la Taula sobre desnonaments que es va constituir per acord de Govern el 17 de setembre passat.
 
La incorporació de nous membres respon al caràcter transversal d’aquest òrgan i a la conveniència de treballar de forma conjunta amb totes aquelles institucions coneixedores d’aquesta realitat social i que hi estan relacionades
 
El Govern va crear la Taula sobre els desnonaments el 17 de setembre passat, com a resposta a una situació de fort increment de les execucions hipotecàries a causa de la crisi econòmica.
 
A partir d’ara aquestes institucions comptaran amb un representant a la Taula sobre desnonaments, que va néixer, d’una banda, amb l’objectiu de vehicular mesures concretes urgents per a les persones afectades pels desnonaments. I, de l’altra, amb la intenció de formular propostes de modificacions legislatives en l’àmbit competencial de la Generalitat.
 
La creació de la Taula sobre desnonaments se suma a altres mesures que el Govern està prenent per fer front a “un dels problemes greus que tenim en aquests moments”, ha explicat el conseller Homs. Al llarg del 2013, ha recordat el conseller, el Govern va atorgar ajuts d’emergència a 2.541 llars per evitar els desnonaments, i aproximadament 27.000 famílies que estan en risc d'exclusió residencial han rebut algun tipus d'ajut públic. A més, s’han adjudicat 244 habitatges a famílies amb risc de perdre el seu habitatge.
 
Amb les noves incorporacions aprovades avui, la Taula sobre desnonaments quedarà integrada per representants dels departaments d’Economia i Coneixement, de Territori i Sostenibilitat, de Benestar Social i Família, d’Interior, d’Empresa i Ocupació i de Justícia, així com per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, les entitats municipalistes, les entitats financeres, l’Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya, els sindicats UGT i CCOO i el Consell dels Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya.
 
 
Informe al Consell de Garanties Estatutàries sobre la Llei de garantia d’unitat de mercat
 
El Govern, a proposta dels Departaments d’Empresa i Ocupació, d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i de Salut, sol·licitarà al Consell de Garanties Estatutàries un dictamen previ a la interposició d’un recurs d’inconstitucionalitat sobre determinats preceptes de la Llei 20/2013, de 9 de desembre, de Garantia d’Unitat de Mercat. Concretament, el dictamen afecta els articles 2 al 6; 9 al 24; 26 al 28 i la disposició addicional Desena, i les disposicions finals Primera, Segona, Quarta i Cinquena.
 
La normativa estatal vulnera les competències normatives i executives de la Generalitat de Catalunya amb incidència en sectors econòmics, limita l’eficàcia de l’administració i imposa uns mecanismes de control no previstos a la Constitució Espanyola.
 
“Això és carregar-se l’estat de les autonomies”, ha assegurat el conseller Homs, qui ha acusat el Govern espanyol “d’anar per la porta del darrere” i prendre mesures com aquesta llei, que “porta a la uniformització de competències autonòmiques”. “Quan el mateix Tribunal Constitucional ha reconegut que si hi ha diferents cambres legislatives és lògic que s’arribi a solucions no idèntiques, pretendre que totes les normes ha de ser absolutament iguals és carregar-se l’estat de les autonomies”, ha reiterat.
 
Nomenaments
 
Finalment, el Govern ha nomenat Pere Soley nou Director gerent de l’Institut Català de la Salut, i Joan Aregio nou secretari de Relacions Laborals i Ocupació, en substitució de Ramon Bonastre, que ha deixat el càrrec per motius personals.

1  

Vídeos

Vídeo íntegre de la roda de premsa del Govern

4  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en PDF

Acords del Govern en PDF
PDF | 318

Pla Estratègic de Seguretat Viària 2014-1020

Pla Estratègic de Seguretat Viària 2014-1020
PDF | 2443

Foto de la reunió del Govern (Rubén Moreno)

Foto de la reunió del Govern (Rubén Moreno)
JPG | 780

Foto de la roda de premsa (Rubén Moreno)

Foto de la roda de premsa (Rubén Moreno)
JPG | 650