• El reglament estableix el calendari d’autoliquidació i preveu que les entitats de crèdit puguin ajornar o fraccionar el pagament en dues parts
  • El portaveu del Govern ha reiterat que la hipòtesi amb què treballa el Govern pel 9-N “és la consulta i no les eleccions anticipades”
govern
El Govern ha aprovat el Reglament de l’impost sobre els dipòsits de les entitats de crèdit que determina aspectes de procediment i de gestió d’aquest tribut, segons ha explicat el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu.

Aquest era l’últim pas necessari per aplicar la Llei de l’impost sobre els dipòsits a les entitats de crèdit de 4 d’abril de 2014. Homs ha recordat que “es tracta d’un tribut propi de la Generalitat que grava la captació i tinença de dipòsits efectuats pels clients a les entitats de crèdit, per qualsevol negoci i varietat jurídica, sempre que comportin l’obligació de restitució”.

En el Reglament aprovat avui, també s’estableix el calendari d’autoliquidació del tribut --entre l’1 i el 20 de maig de l’any següent de la meritació—així com la possibilitat que les entitats de crèdit puguin ajornar o fraccionar el pagament en dues parts.

Convocatòria de la consulta del 9 de novembre
“La convocatòria es farà tal com va dir el president en aquests propers dies, en aquest termini que som, i atenent el que és més substantiu, que és el compromís que hi ha de fer a partir de la llei de consultes i d'acord amb la pregunta que està pactada”, ha reiterat el portaveu del Govern, Francesc Homs, davant les preguntes dels periodistes a la roda de premsa posterior al Consell Executiu.

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, també ha respòs als mitjans que especulen sobre què es votarà el 9 de novembre que “no és interpretable” ja que, com diu la disposició quarta de l’Estatut d’Autonomia de 2006, si no hi ha llei electoral –“malauradament” Catalunya no en té— s’aplica la llei estatal, coneguda com LOREG: “la normativa vàlida per a l’elecció dels diputats i diputades del Congrés dels diputats, que diu taxativament 54 dies”. El portaveu del Govern ha insistit  que “la hipòtesi que nosaltres treballem és la consulta i no el de les eleccions anticipades”.

Homs ha demanat a Rajoy “que respecti la llei i que respecti la voluntat democràtica” perquè tot i que pot “no agradar”, “la suma d’aquestes dues coses s’hauria de saber respectar”.

Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire
El Govern ha donat el vistiplau al Pla d’actuació per a restablir la qualitat de l’aire i respectar els valors límit que determina la legislació europea en relació amb les emissions d’òxids de nitrogen i de partícules en suspensió.

Aquest pla agrupa 166 actuacions en una àrea de 40 municipis de les comarques de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que comprèn 4,3 milions i una superfície territorial de 725 km2. D’acord amb paraules del conseller de la Presidència, aquest pla per a la millora de l’aire el desenvoluparà la Generalitat conjuntament amb l’Estat i els ens locals.

Les actuacions d’aquest pla se centraran en quatre grans eixos: primer, fomentar la mobilitat sostenible reduint emissions en la mobilitat i el transport. En segon lloc, reduir les emissions en la indústria; en tercer lloc, potenciar el compromís de la ciutadania a través de campanyes de sensibilitats i quart, habilitar un sistema de finançament amb l’habilitació d’un fons econòmic per a la protecció de l’ambient atmosfèric.

L’objectiu, segons ha destacat el conseller de la Presidència, Francesc Homs, és “disposar d’un instrument financer a partir dels impostos mediambientals que s’han creat”. Entre d’altres mesures, “oferir bitllets a meitat de preu” de la zona integrada de l’ATM de Barcelona. “I, en contrapartida, s’aplicarà un increment de les tarifes de peatges i aparcament”. D’aquesta manera, el Govern pretén “estimular utilització transport públic en detriment del transport privat”.

El Govern impulsa l’activitat dels 6 Centres Tecnològics Avançats de Catalunya
El Consell Executiu ha aprovat avui destinar 8,7 milions d’euros a impulsar l’activitat d’R+D dels 6 Centres Tecnològics Avançats de Catalunya, que formen part de l’anomenada xarxa TECNIO, dedicada a la investigació industrial i la transferència tecnològica. El Govern de la Generalitat, a través d’ACCIÓ --l’agència per a la competitivitat de l’empresa--  donarà suport als plans d’actuació d’aquests centres, com a mecanisme per impulsar i millorar la competitivitat del teixit empresarial català.

Tal i com ha esmentat el conseller Homs a la roda de premsa posterior a la reunió de Govern, els centres tecnològics avançats de Catalunya beneficiaris d’aquest pla són:
•    Fundació ASCAMM al Parc Tecnològic de Cerdanyola del Vallès
•    BDigital situada al 22@
•    Fundació Barcelona Media Centre d’Innovació, també al 22@
•    Fundació Privada CETEMMSA que és al Tecnocampus de Mataró
•    CTM Centre Tecnològic a Manresa
•    LEITAT a Terrassa

L’any 2013, els Centres Tecnològics Avançats, que compten amb més de 700 treballadors, van treballar amb prop de 2.000 empreses i van generar uns ingressos de 50,6 milions d’euros.

Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya, NEUCAT
El Consell Executiu ha aprovat avui la revisió del Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya, NEUCAT, que incorpora i posa al dia totes les actualitzacions del Pla de Protecció Civil que s’han fet durant els últims anys. Així, amb el nou NEUCAT el Govern millora la planificació en protecció civil i la resposta a les emergències per nevades, minimitzant les possibles afectacions en el funcionament dels serveis bàsics i la mobilitat de la població.

1  

Imatges

Fotografia reunió Consell Executiu (Rubén Moreno)

Fotografia reunió Consell Executiu (Rubén Moreno) 1349

1  

Vídeos

Roda de premsa íntegra

2  

Fitxers adjunts

Fotografia roda premsa Govern (Rubén Moreno)

Fotografia roda premsa Govern (Rubén Moreno)
JPG | 1056

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 254