Roda premsa Govern
 
 
 
  • El Consell Executiu aprova cedir a la URV un terreny a la ciutat de Tarragona que permetrà ampliar la residència universitària i construir el pavelló esportiu Sant Jordi per als XVIII Jocs Mediterranis Tarragona 2017
 
  • Respecte a la Hisenda pròpia catalana, el conseller de la Presidència anuncia que en els “mesos immediats” d’aquest 2015 el Govern treballarà en “tres grans prioritats”: la definició del model, l’articulació d’una trama de col·laboració interadministrativa i l’articulació de les estructures i els recursos necessaris” perquè sigui una realitat
 
  • “Cal un canvi de perspectiva total” en el model d’Agència tributària. “Tenim clar que no volem reproduir esquemes que ja coneixem, que tenen com a conseqüència uns nivells de frau fiscal insostenibles” i “insuportables per a qualsevol societat democràtica i estat de dret”
 
El Govern ha autoritzat constituir un dret de superfície gratuït a favor de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona d’uns terrenys situats a l’avinguda del president Lluís Companys de la ciutat, on es construiran equipaments esportius dels XVIII Jocs Mediterranis Tarragona 2017. En concret, els terrenys es destinaran a ampliar la residència universitària i a construir el pavelló poliesportiu Sant Jordi. El Govern referma així el seu compromís amb aquesta competició internacional, que “serà una oportunitat excel·lent de futur per l’impacte positiu que tindrà en la generació d’ocupació, la projecció internacional i el desenvolupament econòmic” de les comarques de Tarragona i el conjunt de Catalunya, tal com ha subratllat el portaveu del Govern i conseller de la Presidència en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu.
 
Es tracta d’una finca de 7.315,61 m2 situada al número 5 de l’avinguda del president Lluís Companys de Tarragona, que estava adscrita al Consell Català de l’Esport i que ara se cedeix a la URV per un període de 75 anys. L’actuació s’emmarca en el protocol d’intencions signat el mes de juny passat entre la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Tarragona, per celebrar els XVIII Jocs Mediterranis Tarragona 2017, en el qual la Generalitat es comprometia a participar en la realització dels equipaments que han d’acollir aquests esdeveniments esportius.
 
En un context econòmic advers, la celebració d’un esdeveniment internacional de la magnitud dels XVIII Jocs Mediterranis impactarà positivament en la generació d’ocupació, la projecció internacional i el desenvolupament econòmic de Tarragona i Catalunya. La competició, de de caràcter poliesportiu, s’organitza en el marc del moviment olímpic, amb el reconeixement del Comitè Olímpic Internacional (COI). El 15 d’octubre de 2011, el Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis va escollir Tarragona com a seu dels Jocs de l’any 2017. Se celebraran del 30 de juny al 9 de juliol de 2017, en 16 municipis del territori i comptaran amb 4.000 esportistes de 24 nacionalitats diferents.
 
 
Hisenda pròpia: ‘La prioritat és que això funcioni, funcioni bé i amb garanties’
 
En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, el portaveu ha anunciat que el Govern de la Generalitat treballarà en “tres grans prioritats” en els “mesos immediats” d’aquest 2015 per acabar de construir la Hisenda pròpia catalana: tenir “un model perfectament ben definit, articular una trama de col·laboració interadministrativa amb les administracions catalanes i articular les estructures i els recursos necessaris perquè tot estigui en punt de solfa i pugui començar a fer -se executiu a partir de mig any en endavant”.
 
“Tenim clar que no volem reproduir esquemes que ja coneixem, que tenen com a conseqüència uns nivells de frau fiscal insostenibles” i “insuportables per a qualsevol societat democràtica i estat de dret”. La hisenda espanyola, ha dit Homs, és molt “voraç” i “eficient amb aquells que són visibles i molt ineficient amb els que esdevenen invisibles, tenim clar que no pot ser el model de Catalunya”. “Cal un canvi de perspectiva total” que permeti “guanyar eficiència”, perquè “la prioritat és que això funcioni, funcioni bé i amb garanties”.
 
 
El 27S, unes ‘eleccions d’una trascendència extraordinària’
 
El conseller Homs ha remarcat la “transcendència extraordinària” de les eleccions del 27 de setembre, que esdevindran “un plebiscit” sobre el futur polític del país, després que el Govern de l’Estat espanyol no permetés “votar amb normalitat ni amb maduresa democràtica” el 9 de novembre passat.
 
En aquest context, i en relació amb la definició del full de ruta a seguir, el portaveu del Govern ha remarcat la importància de “fer partícips” el màxim de formacions polítiques. “Com més aviat i com més clarificat sigui tot plegat, millor per a tots, això sempre és bo, de la mateixa manera que és bo invertir-hi el temps necessari perquè sigui el més ampli possible”. En qualsevol cas, Homs ha volgut subratllar que “el que correspon al Govern d’aquí al 27 de setembre es complir l’acord de legislatura i, als partits, establir els pactes necessaris per formalitzar una proposta clara”. El Govern, ha precisat també el portaveu del Govern, “intentarà ajudar en allò que pugui, entenent que no és la seva funció principal”, sinó la de “complir l’acord de legislatura i posar el màxim apunt per afrontar aquesta nova etapa a partir del 27 d setembre”.
 
 
Redistribució del personal penitenciari per posar en marxa el centre Mas d’Enric del Catllar aquest 2015
 
El Govern ha aprovat diverses mesures de racionalització de l’organització i del personal i de reassignació dels professionals del Centre Penitenciari de Tarragona (CP Tarragona) per fer possible l’obertura del Centre Penitenciari Mas d’Enric al municipi del Catllar (Tarragonès), prevista per a aquest 2015, d’acord amb el Pla d’Equipaments Penitenciaris 2013-2020. El Mas d’Enric donarà resposta a les necessitats relacionades amb la població reclusa amb arrelament al Camp de Tarragona i comarques i a les Terres de l’Ebre. Alhora, permetrà assolir els requeriments del propi sistema penitenciari català, pel que fa a les condicions del personal penitenciari i dels reclusos, amb instal·lacions adients a les tasques de rehabilitació i reinserció de les persones sotmeses a penes de presó, en un context de seguretat i control propi del segle XXI.
 
L'acord fixa mesures per distribuir la plantilla actual entre el centre de Mas d’Enric i l’antiga presó de Tarragona, on està previst ubicar-hi, de forma provisional, un centre de règim obert per donar servei als interns de la zona. Així, es preveu convocar els concursos per fer el canvi d’adscripció de més de 150 llocs de treball del CP Tarragona al centre Mas d’Enric i per proveir determinats llocs de treball del centre de règim obert. També es proveirà el personal de serveis socials de l’àmbit penal de Tarragona, es reassignaran altres efectius i s'aplicaran mesures compensatòries.
 
Commemoracions 2015
 
El Govern ha aprovat els esdeveniments i les personalitats que l’Executiu commemorarà al llarg d’aquest 2015 amb l’objectiu de recuperar-los, divulgar-los i projectar-los internacionalment. La proposta l’ha elaborat la Comissió de Commemoracions, l’òrgan col·legiat que impulsa i coordina la política commemorativa del Govern, i que està presidit pel president de la Generalitat.
 
En concret, les personalitats i esdeveniments que la Generalitat commemorarà enguany són els següents:
 
-       President Companys, 75è aniversari del seu afusellament
 
-       Ramon Llull, 700 anys de la mort
 
-       Ramon Muntaner, 750 anys del naixement.  
 
-       Ignasi Barraquer i Barraquer, 50 anys de la mort.
 
-       Neus Català i Pallejà, centenari del naixement
 
-       La tradició pedagògica de Catalunya. Quinze mestres i professors (Joan Maluquer de Motes i Nicolau; Valentí Masachs i Alavedra; Josep Maria Sostres i Maluquer; Jaume Bofill i Bofill; Delfí Dalmau i Gener; Jeroni de Moragas i Gallissà; August Pi i Sunyer, i Josep Maria Trias de Bes i Giró).
 
-       La cultura tradicional (Cels Gomis i Mestres; Enric Morera i Viura; Joan Amades i Gelats; Juli Soler i Santaló, i l’Arxiu d’Etnografia i Folklore de Catalunya).
 
 
Generalització del domini corporatiu gencat.cat
 
El Govern ha aprovat els criteris corporatius dels webs de la Generalitat amb l’objectiu de preservar i generalitzar l’ús del domini corporatiu gencat.cat, on s’han d’adscriure totes les pàgines web de la institució i dels organismes públics on participa de forma majoritària. La mesura té un benefici general per al posicionament de la marca i, al mateix temps, individualitzat per a cada web que s’identificarà amb l’entorn oficial de la Generalitat, amb el prestigi que ofereix la institució com a garantia de la qualitat de la informació que difon Internet.
 
Els portals sota el domini gencat.cat adaptaran el seu disseny per presentar una imatge i un disseny corporatiu únic, s’adequaran per ser visibles des de qualsevol dispositiu mòbil i incorporaran noves eines per facilitar més l’accessibilitat de persones amb dificultats sensorials o motrius. D’aquesta manera, es garantirà una comunicació homogènia i coherent de la Generalitat a la  xarxa. Val a dir que el domini ha esdevingut un referent de posicionament i prestigi, amb un ús ampli i estès entre la ciutadania, com demostren els 124 milions de visites que es fan a tots els webs de la Generalitat amb el domini gencat.cat
 
Finalment, el Consell Executiu ha nomenat l’enginyer químic Joan Pedrerol Gallego com a president del Consell Social de la Universitat Rovira Virgili.
 
 

3  

Imatges

Fotografia roda premsa Govern

Fotografia roda premsa Govern 1509

Fortografia roda premsa Govern

Fortografia roda premsa Govern 1280

Fotografia reunió Consell Executiu

Fotografia reunió Consell Executiu 1553

1  

Vídeos

Roda premsa íntegra

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 93