La consellera Munté durant la roda de premsa
La consellera Munté durant la roda de premsa
  • Protecció Civil de la Generalitat ha activat el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT en ALERTA per l’onada de fred amb una forta baixada generalitzada de temperatures a Catalunya des de la passada matinada i fins dijous
  • Per respondre a aquesta emergència, el Govern disposa de 122 màquines llevaneus i 98 punts d’emmagatzematge de sal a tot el territori i recorda que posa a la disposició dels ciutadans el telèfon 061 de CatSalut Respon, que atén les 24 hores del dia i està gestionat per professionals sanitaris
  • La consellera Munté ha subratllat que és “absolutament important” aprovar els pressupostos que són “del tot coherents amb els reptes d’aquesta legislatura”
  • Sobre els temes que avui es tracten a la conferència de presidents, Munté creu que arriben “molt tard”, són “molt inconcrets” i “xuten la pilota cap endavant” en qüestions tan rellevants com la llei de la dependència o el finançament autonòmic
 
El Govern ha informat que Protecció Civil de la Generalitat ha activat el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT en ALERTA per l’onada de fred amb una forta baixada generalitzada de temperatures a Catalunya des de la passada matinada i fins dijous. Tenint en compte que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que la baixada de temperatures més acusada sigui a partir d’aquest vespre a tot Catalunya, amb mínimes molt per sota del que és habitual, el Govern demana molta precaució a tot el territori.
 
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha repassat en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu “les tasques de coordinació” del Govern davant d’aquesta situació i s’ha fet ressó de la petició del  conseller d’Interior, Jordi Jané, que ha informat que des de Protecció Civil es demana “extremar les precaucions especialment en els desplaçaments en vehicle i a peu”, sobretot per les plaques de gel, ja que amb el pas de les hores es preveu la intensificació i generalització a tot el territori de les baixes temperatures.
 
També cal “fer cas dels consells i informació del Servei Català de Trànsit” sobretot pel que fa a gent gran, nens i persones amb malalties respiratòries, ja que són els més vulnerables a les baixes temperatures. En les hores en que el fred sigui més intens, han d’evitar sortir al carrer. També cal estar atents a les possibles incidències per mala combustió de calefaccions, estufes o xemeneies per evitar intoxicacions i ventilar cada dia els habitatges i no tapar les reixetes de ventilació per garantir l’entrada d’oxigen.
 
Igualment cal vigilar la congelació de canonades allà on baixin més les temperatures en zones aïllades i urbanitzacions. Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya, Protecció Civil s’ha posat en contacte amb tots els municipis de Catalunya per informar-los de la situació prevista i dels principals consells a tenir en compte per preveure incidències derivades de l’onada de fred.
 
D’altra banda, Protecció Civil ha tancat el Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT un cop finalitzat l’episodi de nevades dels darrers dies que han deixat acumulacions de neu destacables.
 
Pel que fa Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha activat el seu Protocol per situació extraordinària per fred. Creu Roja, les empreses de Teleassistència i les empreses de serveis bàsics d’electricitat, aigua i gas mantenen els dispositius preventius i no han informat de cap incidència rellevant al CECAT de Protecció Civil.
 
Els ajuntaments de Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Barcelona, Mataró, Tarragona, Tremp i Palau-Saverdera han informat al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat que activat els seus plans d’emergències municipals per fred i neu.
Pel que fa a l’Ajuntament de Barcelona, els serveis socials han disposat 9 vehicles amb 30 efectius mobilitzats, que la passada nit han atès i allotjat a 66 persones sense sostre. També ha anul·lat el reg de parcs i jardins i carrers per evitar la formació de plaques de gel, a més de disposar 111 punts de distribució de sal per evitar la gelada dels carrers, especialment les parts més altes de la ciutat.
 
L’Ajuntament de Badalona ha activat e pla Específic Municipal per FRED.
 
Avui 7 centres escolars de la Cerdanya romandran tancats a causa de la neu, segons ha informat el Departament d'Ensenyament afectant a 1.503 alumnes. Les escoles que avui dimarts estan tancades són:
 
- ALP: Escola Bac de Cerdanya. Nombre d’alumnes: 113
- BOLVIR: Escola Santa Cecília. Nombre d’alumnes: 32
- GER: Escola Santa Coloma. Nombre d’alumnes: 47
- LLÍVIA: Escola Jaume I. Nombre d’alumnes: 84
- PUIGCERDÀ: Escola Alfons I. Nombre d’alumnes: 338
- PUIGCERDÀ: Escola Llums del Nord. Nombre d’alumnes: 210
- PUIGCERDÀ: Institut Pere Borrell. Nombre d’alumnes: 679
 
Aquest matí s’han produït diverses incidències per vent i es manté la prealerta del Pla PROCICAT per ventades (26 trucades al telèfon 112 d’emergències per branques caigudes, tendals i objectes a carrers o carreteres. La majoria de trucades s’han produït des de Vallès Occidental).
 
El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut entre ahir al vespre fins a les 14.30 hores d’aquesta tarda ha rebut un total de 75 trucades que han generat 60 incidents relacionats amb vent, fred i neu.
 
Entre les 21.00 h d’ahir al vespre i les 9h d’aquest matí s’han derivat 37 avisos per vent als Bombers de la Generalitat. Cap de destacat. Bàsicament arbres, sanejaments i elements estructurals de la via pública.
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) ha informat que a les 11.00h hi havia un total de 4 carreteres afectades per la neu i el gel i recorda que s’ha de seguir les recomanacions per aquests casos.
 
Per la seva banda, Protecció Civil de la Generalitat manté la Prealerta del Pla d’emergències per allaus a Catalunya ALLAUCAT pel risc generalitzat al Pirineu occidental. Es tracta de risc FORT (4 sobre 5 en l’escala europea) d’allaus a l’Aran, a la Ribagorçana-Vall Fosca, a la meitat nord de la Pallaresa i al Perafita- Puigpedrós. Segons l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya el perill d’allaus avui va en descens. Trobareu els consells d’autoprotecció al web interior.gencat.cat/allaus.
 
Territori i Sostenibilitat
 
La Direcció General d’Infraestructures de Mobilitat va iniciar el passat 15 de novembre les actuacions incloses dins del Pla d’ajuda a la vialitat hivernal 2016-2017, amb l’objectiu de garantir la comoditat, la fluïdesa i la seguretat a les carreteres, així com de minimitzar el temps de restriccions o de tancament al trànsit de les vies que puguin ser afectades.
 
En la passada nit, han actuat 59 màquines llevaneus a la xarxa viària de titularitat de la Generalitat, que han recorregut més d’11.000 quilòmetres per a dur a terme tant operacions preventives com de neteja de neu. Durant el darrer cap de setmana, entre les 18h de divendres 13 i les 9h de dilluns 16 de gener, han treballat 56 màquines llevaneu, que han recorregut un total de 21.071 kilòmetres en operacions tant preventives com de neteja de neu.
 
Salut
 
L'arribada del fred pot afavorir l'aparició d'algunes malalties i també de determinats accidents relacionats amb la climatologia, que poden suposar un risc per a la salut. Caldria evitar els canvis bruscos de temperatures, especialment en infants, gent gran i persones que pateixen malalties respiratòries i ingerir aliments calents, com ara sopes o guisats, per augmentar la temperatura de l’organisme. També és recomanable consumir aliments frescos rics en vitamines A i C, com ara fruites (cítrics), hortalisses i fruita seca.
 
Cal recorda que el telèfon 061 de CatSalut Respon atén les 24 hores del dia. Aquest telèfon està gestionat per professionals sanitaris (metges i infermeres) que poden assessorar al ciutadà i proposar-li una resposta adequada al problema de salut plantejat.
 
Uns pressupostos “coherents” amb els reptes de la legislatura
 
La consellera de la Presidència ha subratllat també en relació amb la negociació dels pressupostos, que a banda que és “absolutament important poder tirar-los endavant”, són “del tot coherents amb els reptes d’aquesta legislatura, que tenen a veure amb el referèndum i que tenen a veure amb la millora de les condicions de vida dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya”. Munté ha recordat que en aquests moments els membres del Govern encara estan “plenament immersos”·en les comissions parlamentàries, i ha refermat “la millor de les voluntats a continuar parlant, de continuar negociant i de tirar endavant allò que nosaltres considerem i estem convençuts que són uns molt bons pressupostos, dins el context prou conegut de contenció pressupostària”. “Estem convençuts que tothom serà responsable i que aquests pressupostos podran veure la llum”, i per això “implicats i arremangats ho estem absolutament tots” ha reblat.
 
Pel que fa a la conferència de presidents que avui es porta a terme al Senat, la consellera ha explicat que algunes de les qüestions que s’hi tractaran són avançar en la modernització dels serveis públics d’ocupació, elaborar una estratègia per fer front al repte demogràfic, la celebració d’un debat monogràfic sobre educació, la constitució d’una comissió d’experts per formular una proposta de nou model de finançament o la situació del sistema de la dependència i la seva sostenibilitat. “Si algú creu que són grans avenços” ha dit, “ho respectem moltíssim, però per nosaltres es tracta d’acords molt inconcrets que en tot cas xuten la pilota cap endavant amb qüestions que, efectivament, són d’especial rellevància però en els quals el govern de l’estat arriba molt i molt tard”. En aquest sentit ha denunciat que sigui ara quan s’abordi “la viabilitat i sostenibilitat de la llei de la dependència” o el finançament autonòmic quan “alguns d’aquests aspectes, i molts altres, formen part de les 45 demandes que des del govern de la Generalitat s’ha formulat al Govern de l’Estat”. Demandes que “porten tancades amb un calaix de la Moncloa des de fa molts mesos”.
 
La portaveu ha recordat que al llarg de la història se n’han fet cinc de conferències de presidents autonòmics i “en cap d’elles s’han assolit  acords que hagin tingut un grau de compliment elevat o fins i tot cap grau de compliment” i que la demanda que fa el Govern de Catalunya és de “disposar de relació de bilateralitat amb el govern de l’Estat”. També ha lamentat que a data d’avui el resultat de la petició del referèndum més 45 punts que no tenen res a veure amb referèndum, el resultat “és igual a 0”.
 
Pla per garantir la igualtat d’oportunitats entre les treballadores i els treballadors de la Generalitat
 
El Govern ha aprovat el Pla d’Igualtat d’Oportunitats entre dones i homes de l’Administració de la Generalitat que va ser acordat el passat 17 de novembre per la Mesa General de Negociació de l’Empleat Públic. El Pla té com a objectius generals garantir la igualtat d’oportunitats entre les treballadores i els treballadors de la Generalitat; promoure la integració de la perspectiva de gènere en l’organització i l’estructura interna de l’Administració de la Generalitat; i donar compliment a la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes per tal que no es produeixi cap tipus de discriminació per raó de sexe en relació a l’accés al treball remunerat, al salari, a la promoció professional i a la resta de condicions de treball.
 
El Pla fixarà els objectius concrets, les estratègies i les mesures que cal implementar per aconseguir una representació paritària de dones i homes a l’Administració, de manera que cap sexe no tingui una presència superior al 60% ni inferior al 40% i es tendeixi al 50% de persones de cada sexe. A més, el Pla és d’aplicació per a tot el personal de l’àmbit administratiu i tècnic de la Generalitat. No inclou, però, el cos de Mossos d’Esquadra, ni els col·lectius de docents i estatutaris, que ja disposen de plans propis en aquesta matèria. S’estructura en dues parts diferenciades: una part comuna, elaborada a partir d’una diagnosi prèvia per la Direcció General de Funció Pública amb la col·laboració dels diferents departaments de la Generalitat, i una part de col·lectius específics, elaborada pels departaments que tenen adscrits col·lectius amb règims específics, com són el personal bomber, els agents rurals i el personal penitenciari.
 
Reestructuració del Departament de Salut, que inclou la gestió descentralitzada de les polítiques de salut pública
 
El Departament de Salut ha redefinit, mitjançant un decret, l’estructura de la Secretaria de Salut Pública. Ho ha fet, revisant-la, bàsicament, en l’àmbit territorial, per facilitar un exercici de polítiques de salut pública més proper a la ciutadania i sensible a la detecció de necessitats específiques de les diferents zones del país, com a element fonamental per lluitar contra les desigualtats. 
 
Amb aquest objectiu, la Secretaria de Salut Pública s’organitzarà ara territorialment en cinc subdireccions regionals: Barcelona; Girona; Catalunya Central; Lleida i Alt Pirineu i Aran, i Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre. En aquest sentit, s’adscriuen a les diferents subdireccions regionals els serveis de Vigilància Epidemiològica i Resposta a Emergències de Salut Pública per garantir una actuació ràpida, efectiva i coordinada a nivell del territori.
 
A més, es crea la Subdirecció General de Coordinació de Salut Pública, que assumirà bàsicament les funcions de gestió de la Secretaria, reservant per a aquesta la direcció política i estratègica. D’altra banda, es fusionen les subdireccions generals de Seguretat Alimentària i de Protecció de la Salut, per tal de dotar de major eficiència els conceptes d’avaluació, gestió i comunicació del risc en aquests dos àmbits.
 
Actualització del currículum dels ensenyaments de música de grau professional
 
El Govern ha aprovat la modificació del Decret 25/2008, de 29 de gener, de manera que s’incorporen de nou tres especialitats que fins ara no estaven incloses en els ensenyaments de música de grau professional:
 
- Percussió a l’àrea de la música moderna i el jazz
- Acordió a l’àrea de música tradicional
- Trombó (fiscorn baix) a l’àrea de música tradicional 
 
Amb aquest decret s’estableix el currículum dels ensenyaments de música de grau professional de l’especialitat de percussió dins l’àrea de la música moderna i el jazz, els d’acordió diatònic i de trombó (fiscorn baix) dins l’àrea d’instruments tradicionals i desplega la possibilitat d’establir perfils professionals als dos darrers cursos dels ensenyaments de música de grau professional.
 
D’aquesta manera, s’aconsegueix introduir en el currículum aquestes especialitats, ja que fins aquest moment només es podien cursar de forma reglada dins els ensenyaments artístics superiors.
 
El Govern destinarà 1,5 milions en 6 anys a actuacions de conservació i recuperació del medi fluvial
 
Les subvencions es donaran a través d’un conveni marc aprovat per l’ACA que permetrà abocar més recursos i donar més estabilitat al sistema d’ajudes a les entitats que formen part de la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT). L’impuls d’aquest model de gestió té un caràcter pioner ja que és la primera vegada que es promou un instrument unificat, amb caràcter general i visió integral per impulsar la conservació de les lleres.
 
A Catalunya hi ha 33 entitats de custòdia que treballen en l’àmbit dels rius i de les zones humides. La Xarxa de Custòdia del Territori, amb l’autorització de l’ACA, té actualment vigents 159 acords amb els propietaris d’ecosistemes fluvials que han permès actuar en una superfície de gairebé 2.800 hectàrees.
 
El Govern autoritza la Generalitat a formalitzar operacions d’endeutament durant l’any 2017 mentre estigui en vigor la pròrroga pressupostària
 
Aquest acord permet la formalització d’operacions en qualsevol modalitat, tant a l’interior com a l’exterior, i estableix que l’augment del deute no pot superar el límit autoritzat per la Llei de Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2015, incrementat pels imports que es derivin dels programes d’endeutament aprovats en aplicació de la normativa d’estabilitat pressupostària.
 
El Govern analitza l’informe sobre el procés participatiu GovernsLocals.cat per definir l’Administració local catalana del futur
 
El Consell Executiu ha analitzat avui l’informe sobre el procés participatiu GovernsLocals.cat que el Govern impulsa arreu de Catalunya amb l’objectiu de definir les bases per a la futura legislació de l’Administració local. El document repassa el desenvolupament del procés, des dels treballs iniciats al mes d’abril quan es van començar a dibuixar un primer document organitzatiu i un model de treball, fins al tancament aquest desembre dels documents base elaborats pels comitès tècniques que han de servir per debatre amb els càrrecs electes del món local com hauria de ser l’Administració local del futur.
 
Aquests documents base són sis ponències que posen sobre la taula propostes de modificació del funcionament de les administracions locals: l’organització territorial i serveis a les persones, l’organització dels governs locals, les relacions intergovernamentals, la nova governança, la innovació de la gestió pública local, les finances locals.
 
Aquests sis àmbits de treball es debaten en sessions territorials amb alcaldes, presidents de consells comarcals i d’entitats municipals descentralitzades.
Les sessions seran entre aquest gener i febrer a localitats de les Terres de l’Ebre; Barcelona; Girona; Lleida; Camp de Tarragona; l’Alt Pirineu i l’Aran i la Catalunya Central. També es farà una sessió especial per debatre sobre les realitats de les àrees metropolitanes. L’objectiu de les sessions de treball al territori és obrir i dinamitzar el debat amb tots els càrrecs electres del país, el trasllat i la reflexió a la ciutadania de cada municipi i l’aprovació final d’un document de consens.
 
El text recull, igualment, les presentacions del procés que s’han fet a tot Catalunya, amb l’objectiu d’explicar el procés de debat als càrrecs electes i traslladar-los la importància de la seva participació per poder elaborar unes bases que recullin les necessitats reals i la diversitat del territori. Entre els mesos de juny i octubre, representants del Departament de Governació han presentat aquest projecte a 31 consells d’alcaldes.
 
El procés de debat finalitzarà a la primavera, amb l’elaboració d’un document final que es traslladarà al Parlament de Catalunya i que ha de servir com a base per elaborar les futures lleis dels governs locals.
 
El Govern analitza la sinistralitat viària del 2016 en què la xifra d’accidents ha estat la més baixa de la història a Catalunya
 
Entre l’1 de gener i el 31 de desembre de 2016 i segons dades provisionals del Servei Català de Trànsit (SCT) se’n van registrar a la xarxa viària interurbana catalana 125 sinistres viaris mortals, mentre que l’any anterior n’hi va haver 158, dada que apunta una reducció del 20,09%. És la xifra d’accidents mortals més baixa de la història a Catalunya. En relació a l’any 2010, quan hi va haver 212 accidents amb víctimes mortals a les carreteres catalanes, el nombre d'accidents ha baixat un 41%. En definitiva, el 2016 hi ha hagut 33 accidents mortals menys que l’any 2015 i 87 menys que l’any 2010.
 
Pel que fa al nombre de víctimes mortals, l’any 2016 es van registrar 153 víctimes mortals a les carreteres catalanes a 24 hores. Això representa una reducció del 13,1% de les víctimes respecte al 2015, quan van morir per sinistre viari 176 persones.
 
En relació amb el 2010, any de referència per a l’assoliment dels objectius del Pla de Seguretat Viària (PSV) 2014-2016, hi ha un descens del 37,8%, atès que aquell any hi van haver 246 persones mortes per accident de trànsit en zona interurbana. Aquest descens del 37,8% supera, pel que fa a la xarxa viària interurbana, l’objectiu de reducció fixat pel PSV 2014-2016, que és d’un 30% per al conjunt de la zona interurbana i urbana.
 
Cal recordar que la sinistralitat del 2016 ha vingut marcada per dos dels pitjors accidents múltiples des de l’assumpció de competències exclusives de gestió i vigilància del trànsit per part del Govern de la Generalitat l’any 1998. El 20 de març es van registrar a Freginals, a l’AP-7, tretze víctimes mortals i 36 ferits de diversa consideració. El 2 d’abril a Pont de Molins, a la N-II, van perdre la vida set persones en una topada frontal entre dos turismes. En només dos accidents es van haver de lamentar 20 persones mortes i 37 ferits. També cal destacar les tres víctimes mortals en una pista asfaltada a Susqueda el 6 de desembre.
 
D’altra banda, cal apuntar que la recuperació econòmica ha suposat un increment de la mobilitat a la xarxa viària interurbana. Com a exemple, la intensitat mitjana diària (IMD) de vehicles a l’Àrea Metropolitana de Barcelona ha crescut el 2016 un 2,4% respecte l’any anterior i representa un nombre de desplaçaments similar al de l’any 2011.
 
Durant el 2016, les distraccions van continuar sent el primer factor concurrent de la sinistralitat pel que fa als accidents amb víctimes, amb prop d’un 28% de casos respecte del total. Un de cada tres accidents greus està relacionat amb una distracció al volant i gran part d’aquestes és conseqüència de la utilització dels dispositius mòbils durant la conducció.
 
D’altra banda, el Govern ha nomenat Antoni Molons i Garcia com a secretari de Difusió i Atenció Ciutadana, organisme adscrit al Departament de la Presidència. Nascut a Barcelona l’any 1970, Molons és llicenciat en Dret i els darrers anys ha estat director General de Mitjans de Comunicació del Departament de la Presidència durant el període 2011 – 2016 i ha desenvolupat tasques d’assessor de la Consellera de la Presidència en materia de mitjans de comunicació (2016-2017).
 

2  

Imatges

La consellera Munté durant la roda de premsa

La consellera Munté durant la roda de premsa 1032

Foto de la reunió del Consell Executiu

Foto de la reunió del Consell Executiu 1235

1  

Vídeos

Vídeo de la roda de premsa dels Acords de Govern

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern en format PDF

Acords de Govern en format PDF
PDF | 369