- L’Executiu acorda crear un programa per preparar la candidatura i aconseguir que Barcelona sigui la nova seu
- El Govern aprova el Pla anual de cooperació al desenvolupament 2017 amb una dotació pressupostària de 30,2 milions d’euros
- La Portaveu ha afirmat, respecte al caos del cap de setmana a l’aeroport del Prat que “Soraya Sáenz de Santamaría, aquesta vegada, té una excusa perfecta, per venir a Catalunya i demanar disculpes per aquesta inacció i manca de previsió”
- Munté lamenta l’actitud “d’obstrucció i la mala jugada” del Govern espanyol amb el viatge de Catalunya i Flandes al Marroc
El Govern ha aprovat avui crear el Programa d’impuls de la candidatura de Barcelona com a seu de l’Agència Europea del Medicament (European Medicines Agency, EMA). L’objectiu final és posicionar la capital catalana amb opcions reals de convertir-se en la nova seu. Actualment, l’organisme està situat a Londres però, davant la decisió del Regne Unit d’abandonar la Unió Europea, algunes institucions europees ubicades en aquest país es reubicaran en altres estats. Davant aquest procés, Barcelona i Catalunya han volgut presentar candidatura per acollir l’EMA, un organisme d' avaluació científica, supervisió i control de la seguretat dels medicaments a la Unió Europea.
La consellera del a Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha explicat a la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu, que concretament avui el conseller de Salut, Antoni Comín, no ha assistit a la reunió de Govern perquè es troba a Londres fent una visita de treballa amb les institucions de l'actual seu de l'Agència Europea de Medicament, amb la ministra Dolors Montserrat i el tinent d'alcalde de l'Ajuntament Jaume Collboni. Segons ha detallat Munté “es reuneixen amb representants dels treballadors i amb la direcció de l’organisme europeu perquè puguin tenir informació de primera mà i informació directa sobre la idoneïtat de Barcelona com a seu de l'agència”.
La portaveu ha destacat que “és un objectiu al que donem màxima prioritat perquè entenem que és una oportunitat de país des del punt de vista econòmic i social”. “Ens sentim preparats com a ciutat, com a país i com a Govern per oferir aquesta candidatura” perquè “tenim l’expertesa i el coneixement del sector”, ha remarcat Munté.
El Programa que impulsa avui el Govern inclou la creació d’una oficina tècnica amb expertesa, que s’ubicarà inicialment a la seu del Departament de Salut, i que serà l’encarregada d’impulsar la candidatura a través de l’elaboració d’un pla de treball que es dividirà en dues línies d’actuació.
La primera se centrarà en la gestió de l’entorn institucional a l’àmbit de la Unió Europea, del sector farmacèutic i de la recerca per donar a conèixer Catalunya, i especialment Barcelona, com un entorn privilegiat per establir-hi una institució europea de les característiques de l’Agència Europea del Medicament. Amb aquesta gestió es realitzaran noves accions i es potenciaran les que ja estan en marxa, especialment les impulsades des de l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ) o altres organitzacions que treballen en l’àmbit de les relacions internacionals i de la salut al nostre país. En aquest àmbit, també s’emmarcaran les accions relatives als contactes institucionals i la coordinació amb les diferents administracions implicades en l’impuls d’aquesta candidatura.
La segona línia de treball inclourà la configuració de l’estratègia, i l’elaboració i redacció del projecte de candidatura, concretant aspectes com la localització, la mobilitat, les condicions de l’espai i els valors afegits.
El Govern reitera la necessitat de coordinació entre el Ministeri de l’Interior i el Ministeri de Foment per donar una solució a la situació de l’aeroport del Prat
A preguntes dels periodistes, la portaveu del Govern ha lamentat la reacció del Ministeri de l’Interior i del Ministeri de Foment davant de la necessitat de coordinació d’ambdós ministeris per solucionar la situació de l’aeroport del Prat. En aquest sentit, la consellera ha remarcat que “no és de rebut que davant el caos i les molèsties que es van ocasionar per a tantes i tantes persones, l'única acció, l'únic moviment dels dos ministeris fos llançar-se les culpes els uns als altres”. És per això que Munté ha exigit “que es reforci tota l'operativa policial en el control de passatgers pel que fa a les dotacions d'efectius”.
La consellera també ha suggerit a la vicepresidenta del Govern de l'Estat, Soraya Sáenz de Santamaría, que “aquesta vegada té una excusa perfecta, per venir a Catalunya per demanar disculpes per aquesta inacció i manca de previsió”, així com “per les enormes molèsties que es van ocasionar a moltes i moltes persones”.
Munté lamenta l’actitud “d’obstrucció i la mala jugada” del Govern espanyol amb el viatge de Catalunya i Flandes al Marroc
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha lamentat l’actitud “d’obstrucció i la mala jugada” del Govern espanyol amb el viatge de Catalunya i Flandes al Marroc. Munté ha explicat que el viatge “es tractava d’una missió llargament preparada que cercava reforçar els vincles econòmics i comercials de les nostres empreses, de les catalanes i de les de Flandes” i que és per aquest motiu, que com a Govern “considerem que és una manera indigna de posar pals a les rodes a les mateixes empreses”.
La portaveu s’ha expressat en aquests termes després que la setmana passada, el Govern de la Generalitat i el Govern de Flandes, fessin un comunicat conjunt on el president del a Generalitat, Carles Puigdemont, i el ministre-president de Flandes, Geert Bourgeois, lamentaven la decisió unilateral del govern marroquí de cancel·lar la seva participació en la missió a Marroc, dues setmanes abans del viatge, assegurant que cap dels responsables polítics marroquins podria rebre’ls en el període en què els dos presidents havien de ser al país.
Munté ha explicat que el Govern entén “que aquestes han estat unes decisions molt desafortunades, tant en el fons com en la forma” però que tot i els impediments “des del Govern de Catalunya es seguirà mantenint tota la determinació per continuar treballant en aquest tipus de missions”.
La consellera també s’ha referit al viatge del vicepresident Junqueras als Estats Units i ha aprofitat per convidar al cònsol espanyol “que s’ha convertit en ombra del vicepresident i de les seves reunions”, a aprofitar la seva presència “per veure, entendre i escoltar amb quina normalitat treballem, ens movem i relacionem dins i fora de l’estat espanyol”.
El Govern aprova el Pla anual de cooperació al desenvolupament 2017
S’ha aprovat el Pla anual de cooperació al desenvolupament 2017 amb una dotació pressupostària de 30,2 milions d’euros, un punt d’inflexió respecte dels darrers anys en l’Ajut Oficial al Desenvolupament (AOD) i que representa un 64% més que el 2016. L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) dobla el pressupost de l’any passat i gestionarà 17,9 milions d’euros, mentre que els 12,3 milions restants corresponen a les actuacions d’AOD que el Govern duu a terme a través d’actuacions de tots els departaments. L’increment del pressupost permet al Govern complir amb el compromís de donar suport al sector i millorar els instruments per enfortir coordinadores, entitats, ONG i societat civil, així com moviments socials.
El Pla incorpora la millora continuada de les pròpies capacitats amb l’impuls de les línies estratègiques del Pla director de cooperació al desenvolupament 2015-2018, tot prioritzant l’enfocament de gènere i basat en drets humans, el foment de la pau i la seguretat humana, així com la contribució a l’elaboració del Pla Nacional dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. Estableix també diferents convocatòries de subvencions i facilita la participació de les entitats en els debats globals per promoure la seva projecció internacional.
El Govern aposta per millorar la coherència i la coordinació interdepartamental; establir aliances i acords amb altres països i socis; i promoure un rol actiu de Catalunya com a actor internacional amb experteses i discurs propi, més enllà del paper de donant.
El Govern aprova el Decret de reestructuració del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda
Aquest acord completa i recull en un sol text tots els canvis organitzatius que s’han portat a terme en els darrers mesos per adequar l’estructura de l’anterior Departament d’Economia i Coneixement a l’actual Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda.
A més de recollir les modificacions estructurals efectuades des de gener del 2016, el Decret aprovat avui incorpora tot un seguit de canvis organitzatius:
- La Intervenció General, com a òrgan de control intern, actua sobre tot el sector públic de la Generalitat de Catalunya, departaments i entitats administratives, entitats de dret públic, consorcis, fundacions i societats mercantils. Per reforçar la direcció de la unitat es crea la Direcció General de la Intervenció, amb l’objectiu de coordinar la seva organització, la gestió dels seus recursos humans i els procediments dels controls de les diferents intervencions delegades als departaments, els dels controls de les entitats públiques i els dels controls de les subvencions i ajuts atorgats amb fons europeus o amb fons propis, de cara a millorar l’eficàcia i eficiència en el control dels fons públics.
- S’incorporen dues àrees a l’estructura de la Direcció General de Promoció Econòmica, Competència i Regulació:
o l’Àrea de Competència i Regulació, per promoure entorns de regulació dels mercats favorables al creixement econòmic i a la competitivitat, així com per garantir el compliment dels principis internacionals de bona regulació;
o l’Àrea de Promoció Econòmica, per impulsar la gestió de projectes estratègics i xarxes de col•laboració per al foment de la innovació i del creixement sostenible, així com per detectar sinergies entre les fonts potencials de finançament (àmbit europeu, estatal i nacional).
- A la Direcció General del Patrimoni de la Generalitat de Catalunya es reforça la Sub-direcció General d’Herències amb la creació d’una Àrea de Tramitació i Gestió d’Herències, amb l’objectiu de donar agilitat als procediments vinculats a les herències testades i intestades.
D’altra banda, el Govern també ha nomenat David Canada i Zapater, director de la Intervenció General.
El Govern aprova la creació de la nova Direcció General del Cos dels Agents Rurals
El Govern ha aprovat el Decret de reestructuració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) amb el qual es crea la nova Direcció del Cos dels Agents Rurals. El Decret també inclou, entre d’altres canvis, la reestructuració de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, per enfortir la política marítima del país, i la creació del Servei d’Estadística i Preus Agroalimentaris. Es desplega, també, i es reforça l’estructura dels Serveis Territorials del DARP a la Catalunya Central.
La creació de la Direcció General del Cos d’Agents Rurals respon a la voluntat de reestructurar i enfortir l’organització d’aquest Cos, fonamental per al país, que s’encarrega de la vigilància i control en la gestió del medi natural, de la protecció i prevenció integrals del medi ambient i actua de policia administrativa especial. La creació d’aquesta nova Direcció General del CAR és una de les mesures contemplades en el Pla Estratègic del Cos d’Agents Rural, que el Govern aprovarà en les properes setmanes, i que és resultat del debat intern promogut per la direcció del DARP des del setembre de l’any passat.
El Govern també ha nomenat avui Marc Costa com a director general del Cos dels Agents Rurals.
El Govern declara béns culturals d’interès nacional les esglésies de Sant Martí de Maldà, de Santa Maria de Preixana i de Sant Salvador de Vilalta
1
Vídeos
1