IEMED 2023

Consellera Serret: "Hem de fer més Europa amb visió mediterrània"

query_builder   28 febrer 2023 15:26

event_note Nota de premsa

Consellera Serret: "Hem de fer més Europa amb visió mediterrània"

  1. La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea clou el seminari ‘Catalunya amb la Mediterrània’, una jornada de reflexió per dotar d’accions i d’instruments concrets l’Estratègia Mediterrània de Catalunya, Medcat 2030, i dissenyar el Pla d’acció 2023-2026


IEMED 2023{"name":"2023/02/28/15/26/ae63f75a-d348-4bba-95fb-3b6c4cb4a087.jpg","author":"Nil Codina","type":"0","location":"0","weight":70045}

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha reiterat que “la Mediterrània ha de ser una prioritat en l’acció exterior del Govern” durant la cloenda del seminari ‘Catalunya a la Mediterrània’ organitzat pel Departament d’Acció Exterior i Unió Europea amb col·laboració amb l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed).

El seminari ha servit per analitzar el compliment de les accions fixades pel període 2019-2022 i dissenyar el Pla d’acció 2023-2026 de l’Estratègia Mediterrània de Catalunya, MedCat 2030. En aquest sentit, la consellera Serret ha encoratjat als experts a “definir un nou pla que reafirmi la nostra de voluntat de fer més Europa amb visió mediterrània”.

Durant la seva intervenció, Serret ha reivindicat que “Catalunya compta amb la voluntat, la capacitat i els mitjans per a contribuir en la construcció d’una macroregió integrada, intel·ligent i sostenible”. De cara a l’elaboració del nou Pla, Serret ha demanat “ser més ambiciosos” per “donar un nou impuls per complir amb les expectatives de canvis i transformacions necessàries”.

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea ha incidit en la importància que el nou Pla d’acció 2023-2026 “s’alineï amb la resta d’institucions per fer front als nous reptes globals, europeus i mediterranis”. Reptes que passen teixir noves aliances transfrontereres, impulsar accions per fer front la crisi climàtica i migratòria, i fomentar la recerca de noves oportunitats laborals i educatives pels joves amb l’objectiu “de millorar les condicions de vida dels catalans i catalanes i de ser útils per a la ciutadania”.

El Pla d’acció 2019-2022 ha impulsat prop de 770 actuacions que, segons la consellera Serret, “han millorat la cooperació i han afavorit una major presència mediterrània en l’agenda europea”. Serret ha posat com a exemple l’ajut a 32 projectes euroregionals dels sectors econòmics i socials més perjudicats per la crisi de la Covid i les actuacions en l’àmbit de la cooperació catalana al Marroc per a lluitar contra les violències i les llibertats individuals.

L’Estratègia Mediterrània de Catalunya MedCat 2030

L’Estratègia Mediterrània de Catalunya, MedCat 2030, aprovada el 2019, estableix el full de ruta del Govern per desplegar l’acció exterior catalana a la Mediterrània. L’estratègia s’implementa mitjançant plans d’acció que es renoven cada quatre anys. Enguany el Govern treballa en el disseny del pla 2023-2026.

El seminari celebrat avui ha comptat amb les ponències de la directora general de l’Acció Exterior, Anna Dotor, i el president executiu de l’Institut Europeu de la Mediterrània, Senén Florensa. Conjuntament amb experts en la matèria s’han analitzat les noves tendències de l’agenda mediterrània, les oportunitats per incidir en les polítiques euromediterrànies i s’han explorat nous actors i agents internacionals per continuar teixint aliances i projectant Catalunya a la Mediterrània.

Com a resultat d’aquestes sessions, es concretaran les accions del proper pla de l’Estratègia Mediterrània de Catalunya, MedCat 2030, i es determinaran les actuacions emblemàtiques que puguin suposar una millora en la coordinació dels instruments de l’acció exterior.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined