La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, presenta el Servei d'Intervenció en Crisi a Manresa.

Igualtat i Feminismes posa en marxa el nou Servei d'Intervenció en Crisi que garanteix atenció psicològica urgent i presencial especialitzada en violències masclistes

query_builder   15 febrer 2024 11:27

event_note Nota de premsa

Igualtat i Feminismes posa en marxa el nou Servei d'Intervenció en Crisi que garanteix atenció psicològica urgent i presencial especialitzada en violències masclistes

  1. El nou SIC, que ja està en marxa, garanteix la intervenció psicològica presencial immediata en situacions de violència masclista amb un alt impacte emocional.
  2. El servei consta d’un equip de 33 psicòlogues especialitzades en violències masclistes, incloent les violències sexuals, que es desplacen a qualsevol lloc de Catalunya, les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any.
  3. Compta amb un pressupost d’1,2M d’euros i té capacitat per fer 560 atencions l’any.
La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, presenta el Servei d'Intervenció en Crisi a Manresa.{"name":"2024/02/15/11/02/bf833f29-b883-4879-aec9-b8755d5bc2e1.jpg","author":"Departament d'Igualtat i Feminismes","type":"0","location":"0","weight":1568055}

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha presentat avui a Manresa el nou Servei d’Intervenció en Crisi (SIC), que està en funcionament des del gener. “Que les dones de Catalunya tinguin garantida atenció psicològica immediata si pateixen una situació de violència masclista ja és una realitat a Catalunya. Visquin on visquin i hagi passat quan hagi passat”, ha reivindicat Verge, que ha posat de relleu que “acabar amb les violències masclistes és una cursa de fons, en som conscients; però a partir d’ara comptem amb una nova eina per acompanyar les dones des del primer moment de manera presencial i especialitzada, en qualsevol punt del país”.

El SIC és un servei d’assistència psicològica d’emergència que ofereix suport i atenció presencial a les dones que es troben en una crisi o en una situació d’alt impacte emocional per situacions de violència masclista. El servei està descentralitzat en sis zones operatives i dona cobertura a tot el país, les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any. L’activen els serveis i professionals que actuen en situacions d’emergència, com les professionals del telèfon 900 900 120, els cossos policials, els serveis d’emergències mèdiques, els serveis especialitzats en violències masclistes (SIE i SIAD), responsables dels serveis socials, la Direcció General per a l'Erradicació de les Violències Masclistes (DGEVM) o els SIC d’altres territoris. Pel que fa al telèfon 900 900 120, cal recordar que ja ofereix una primera atenció psicològica per part d’una professional especialitzada en violències masclistes. Aquesta mateixa professional és qui valora si activa i fa desplaçar una psicòloga del SIC per atendre la dona de manera presencial.

Un cop rebuda la trucada d’alerta, el servei psicològic es desplaça a un espai segur i confortable per la dona amb la màxima immediatesa possible (en un màxim de 2 hores), per atenuar l’impacte de la situació de crisi. L’atenció del SIC s’adapta a les necessitats de les dones afectades pel fet traumàtic, i són elles les que decideixen on i quan reben l’atenció psicològica. El SIC treballa de manera coordinada amb altres recursos, tant de la Xarxa d’Atenció i Recuperació de les Violències Masclistes com altres serveis públics i d’emergències.

La directora general per a l’Erradicació de les Violències Masclistes, Laia Rosich Solé, durant la presentació del Servei d'Intervenció en Crisi.{"name":"2024/02/15/11/17/cafb9ac9-3413-493e-a55a-daf72307688d.jpg","author":"Conselleria d'Igualtat i Feminismes","type":"0","location":"0","weight":2209443}

El servei atén les dones afectades per la situació de crisi a conseqüència de la violència masclista, així com també els seus fills i filles (si en tenen), el seu entorn immediat, les professionals implicades que hagin patit un greu impacte per la situació viscuda, i la xarxa comunitària. “Rebre aquesta primera atenció psicològica, que sigui especialitzada i no revictimitzi, és clau per iniciar un procés de recuperació de la violència viscuda i per afrontar els següents passos”, ha explicat Laia Rosich Solé, la directora general per a l’Erradicació de les Violències Masclistes, durant l’acte de presentació del servei.

El nou servei, que té un pressupost d’1,2 milions d’euros, compta amb 33 psicòlogues especialitzades en violències masclistes i tindrà capacitat per fer 560 atencions anuals. A més, està especialitzat en l’atenció de les violències sexuals, atès que són la forma de violència masclista més prevalent, més invisibilitzada i més naturalitzada. En aquest sentit, el servei és una de les mesures incloses en el Model d’Abordatge de les Violències Sexuals, un model de país consistent en més de 89 accions que es continuaran desplegant fins al 2025 i que suposa un canvi radical en l’estratègia per fer front a les violències sexuals.


Suport immediat en situacions de crisi

Els objectius del SIC són atenuar l'esdeveniment estressant i alleugerir l'impacte immediat mitjançant una primera ajuda emocional; limitar els trastorns psicològics a mitjà i llarg termini, especialment la patologia de l'estrès posttraumàtic; i enfortir els recursos inherents de les persones per fer front a l’esdeveniment traumàtic, tot activant les seves capacitats manifestes i latents.

“Atenem totes les violències, tant les més recents com les no recents, ni que hagin passat mesos o anys, perquè entenem que les dones demanen ajuda o denuncien quan poden, o quan surt el trauma per la violència viscuda”, ha compartit la consellera Verge. “No deixarem cap dona sola”. Així, l’atenció davant una crisi es pot activar tant si és una emergència recent, com si la dona entra en crisi un temps després dels fets.

La intervenció del SIC té una durada limitada, màxim una setmana com a norma general. Si després d’aquest període el cas requereix continuar l’atenció psicològica, es deriva la dona als Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE) o al recurs públic que correspongui.

Diferents agents activador del Servei d'Intervenció en Crisi durant l'acte de presentació.{"name":"2024/02/15/11/06/b579d856-8737-48cf-bf60-70d7c18bd147.jpg","author":"Departament d'Igualtat i Feminismes","type":"0","location":"0","weight":2884497}

Un aspecte clau del SIC és el treball en xarxa, que és essencial en l’abordatge de les violències masclistes. Per això, el SIC està coordina amb la resta de serveis de la Xarxa d’Atenció i Recuperació de les Violències Masclistes i amb altres recursos públics implicats, com per exemple, els serveis de salut, policials, de justícia, educatius o d’altres àmbits que es puguin activar després de la crisi. Específicament, a Girona el SIC treballa de manera coordinada amb el DipSalut, i a Barcelona amb el Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB). L’objectiu és garantir l’atenció integral i la resposta a les necessitats de les víctimes de violència masclista.

El Servei d’Intervenció en Crisi té el seu origen en un servei creat l’any 2008 que disposava d’una única psicòloga i atenia casos molt puntuals. A partir de 2022, amb la creació del Departament d’Igualtat i Feminismes, se li va donar un nou impuls i es van ampliar les situacions de crisi que podia atendre, arribant a fer 24 intervencions el 2023. Ara, amb la posada en marxa del nou Servei d’Intervenció en Crisi, es podran dur a terme fins a 560 atencions cada any. Esta integrat per 33 psicòlogues, agrupades en 6 equips operatius que cobreixen tot el territori català. A més, el nou servei es coordina amb tots els serveis d’emergència i dona resposta a totes les formes i àmbits de violència masclista que recull la Llei 17/2020, del 22 de desembre, de modificació de la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista.

Taula d'expertes sobre la intervenció en crisi i la psicologia d'emergències, durant l'acte de presentació del Servei d'Intervenció en Crisi{"name":"2024/02/15/11/15/1090a054-4563-4739-8013-41f9b3c81ef8.jpg","author":"Conselleria d'Igualtat i Feminismes","type":"0","location":"0","weight":3129266}


4  

Imatges

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, presenta el Servei d'Intervenció en Crisi a Manresa.

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, presenta el Servei d'Intervenció en Crisi a Manresa. 1568055

Taula d'expertes sobre la intervenció en crisi i la psicologia d'emergències, durant l'acte de presentació del Servei d'Intervenció en Crisi.

Taula d'expertes sobre la intervenció en crisi i la psicologia d'emergències, durant l'acte de presentació del Servei d'Intervenció en Crisi. 3129266

La directora general per a l'Erradicació de les Violències Masclistes, Laia Rosich Solé, en la presentació del Servei d'Intervenció en Crisi a Manresa.

La directora general per a l'Erradicació de les Violències Masclistes, Laia Rosich Solé, en la presentació del Servei d'Intervenció en Crisi a Manresa. 2209443

Agents activadors del Servei d'Intervenció en Crisi han assistit a la presentació del servei.

Agents activadors del Servei d'Intervenció en Crisi han assistit a la presentació del servei. 2884497

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined