Es triplica el pressupost d¿Igualtat i Feminismes des de la seva creació.

Tània Verge: "Estem fent polítiques pioneres que posicionen Catalunya com a líder mundial en polítiques feministes; aquests pressupostos són imprescindibles per avançar encara més"

query_builder   29 febrer 2024 19:36

event_note Nota de premsa

Tània Verge: "Estem fent polítiques pioneres que posicionen Catalunya com a líder mundial en polítiques feministes; aquests pressupostos són imprescindibles per avançar encara més"

  1. Amb un augment del 187%, es triplica el pressupost d’Igualtat i Feminismes des de la seva creació, que arriba als 132 milions d’euros.
  2. La partida destinada a la lluita contra les violències masclistes arriba als 48 milions d’euros, triplicant el pressupost des de l’inici de la legislatura.
  3. S’augmenten un 190% els recursos als ens locals perquè tot el país avanci al mateix pas cap a la transformació feminista.
Es triplica el pressupost d’Igualtat i Feminismes des de la seva creació.{"name":"2024/02/29/19/28/a7917c1d-d759-429a-a31a-2a5d87e10ae2.JPG","author":"Departament d'Igualtat i Feminismes","type":"0","location":"0","weight":3544367}

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha presentat aquest dijous al Parlament de Catalunya els pressupostos que el seu Departament desplegarà al llarg de 2024. En total, el Departament d’Igualtat i Feminismes comptarà amb €131.885.036 euros, un increment del 187% que triplica el pressupost des de la seva creació, quan tenia un pressupost de 46 milions.

“El departament d’Igualtat i Feminismes ha vingut per quedar-se", ha assegurat Verge, que ha destacat que són els pressupostos “més alts de la història, també en polítiques d’igualtat i feminismes”. La consellera ha reivindicat que “calen més que mai polítiques que protegeixin, garanteixin i ampliïn els drets de les dones, de les persones LGBTI + i de les persones migrants”. Per això, ha assegurat que el govern “ho té clar”, i és la raó per la qual es triplica el pressupost des de l’inici de la legislatura. “132 milions per accelerar la transformació feminista de la Catalunya sencera”, ha reblat Verge.

Els comptes evidencien el compromís del departament d’Igualtat i Feminismes amb l’equitat territorial a la Catalunya sencera. “Des de la creació del departament hem augmentat un 190% el finançament als ens locals, perquè tot el país avanci al mateix pas cap a la transformació feminista”, ha compartit la consellera Verge, que ha defensat que “els drets de les dones, de les persones LGBTI* i de les persones migrants s’han de poder exercir amb les mateixes condicions tant si estan a Terres de l’Ebre com a l’eixample”. Amb aquest augment del 190%, el finançament als ens locals arriba als 114 milions d’euros.

“Aquests pressupostos ens permetran seguir avançant per posar Catalunya al dia i projectar-la cap al futur, i sabem que el futur és verd, és feminista, és més democràtic i no ha de deixar ningú enrere”, ha continuat Verge. "Quatre pilars que comparteixen al cent per cent les polítiques d’aquest departament, que deixaran un llegat importantíssim pel país protegint i avançant en nous drets, com la que ens permetrà garantir l’equitat menstrual donant gratuïtament productes menstruals reutilitzables a totes les dones del país, o la lluita contra les violències masclistes”.


Compromís ferm per combatre les violències masclistes

La partida dedicada a combatre les violències masclistes s'enfila fins als 48M€, triplicant el seu pressupost des de l’inici de la legislatura. La consellera Verge ha recordat que “la lluita contra les violències masclistes ha sigut i és una prioritat absoluta d’aquest Govern”. “Ho hem demostrat i ho continuem demostrant amb més recursos” ha afirmat, mentre recordava que, des del 2021, s’ha passat de 16,6 milions d’euros a aquests 48 milions destinats a combatre les violències masclistes. “No descansarem fins que les dones del país puguin viure lliures de violències masclistes i no deixarem cap dona sola”, ha conclòs Verge.

L’any 2024 el pressupost té un nou increment del 26% envers el 2023, amb els 48 milions d’euros per combatre les violències masclistes. D'aquests 48 milions, es dediquen 34,2 milions als serveis d’atenció i recuperació a les dones supervivents de violència masclista. Això inclou incrementar tarifes i ampliar els serveis especialitzats d’atenció a les violències masclistes, amb la posada en marxa del nou Servei d’intervenció en Crisi (SIC), que garanteix atenció psicològica urgent i presencial especialitzada en violències masclistes a tot el país, les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any; 7 nous Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE), passant de 17 a 24 serveis; o el nou SIE especialitzat en violències digitals. També s'inclouen els Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD).

Pel que fa a la prevenció, s’inverteixen 4,3 milions d’euros en la creació de la xarxa lila de país, que està integrada per comerços, mercats, transports, espais veïnals, culturals i esportius, entre d’altres. També s'aposta per un servei d’assessorament a les pimes davant l’assetjament sexual a la feina, així com per subvencions per ens locals destinades a la prevenció de les violències masclistes.

El pressupost també contempla la reparació econòmica de les dones que pateixen violència masclista amb una partida de 5,5M€, que com a novetat inclou noves mesures de reducció de les càrregues fiscals per a les dones que pateixen violència masclista, per valor de 4,2M€. També inclou un increment de les indemnitzacions, cobrir el cost dels sepelis, del trasllat i de repatriació en cas de feminicidis, i la gratuïtat dels estudis universitaris per a les víctimes de violència masclista fora de la parella, una mesura pionera a l’Estat espanyol.


La legislatura dels Drets Sexuals i Reproductius

Els comptes incorporen una partida de 6M€ per a la defensa i ampliació dels drets sexuals i reproductius que inclou la distribució gratuïta universal de productes menstruals reutilitzables a través de les farmàcies, que es començaran a repartir el proper dilluns 4 de març. Totes les dones de Catalunya tindran accés al producte que prefereixin, garantint l’equitat menstrual a tot el país. Catalunya és el primer país del món en desplegar una política universal i gratuïta com aquesta.

“Estem desplegant polítiques pioneres que posicionen Catalunya com a líder mundial en la defensa dels drets de les dones”, ha reivindicat Verge. “Però encara volem avançar molt més, i per això aquests pressupostos són imprescindibles”.

Altres accions incloses en aquest pressupost són el desplegament de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius, la resta d’accions del Pla integral d’equitat menstrual i climateri, l’accés gratuït a l’anticoncepció de llarga durada o la posada en marxa del Pla d’abordatge de la violència obstètrica i la vulneració de drets sexuals i reproductius.


Uns comptes per avançar en l’equitat de gènere i garantir els drets de les dones

“Posar Catalunya al dia passa també per accelerar la transformació feminista”, ha defensat la consellera Verge, que ha recordat que “hem avançat molt en tres anys, revertint totes les retallades i enfortint com mai els serveis públics per millorar la vida de la ciutadania”.

En el marc dels pressupostos, es dediquen 31,5 milions al dret a les cures, al temps i a l’equitat en els treballs, incloent el programa pioner TempsxCures que ofereix serveis de cura gratuïts per infants de 0 a 16 anys. Els comptes també contemplen el finançament d’una xarxa de professionals de l’equitat en els treballs, així com l’acompanyament i assessorament en mesures d’igualtat a les empreses, formacions a les treballadores de les cures i l’impuls de la Xarxa Catalana pel Dret al Temps.

També s’incrementa en un 43% des de l’inici de la legislatura el pressupost de l’Institut Català de les Dones, que arriba fins als 15,1M€. Aquest pressupost incorpora polítiques com la convocatòria de recerca per fomentar els estudis de gènere, l’impuls del pla d'acció per combatre la pressió estètica i el suport a les entitats de dones.

Cal destacar l’augment del 62% de les subvencions per a les entitats des de l’inici de la legislatura, amb una inversió de 26 milions d’euros i 992 projectes finançats a la convocatòria 2023-2024.


Garantia dels drets LGBTI+

Els pressupostos de 2023 destinen 4,9M€ al dret a viure en llibertat l'orientació sexual i la identitat de gènere. Així, es destinen 3,7 milions d’euros anuals el finançament de la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI+, que garanteix el desplegament de polítiques públiques i serveis per a persones LGBTI+ arreu de Catalunya. Abans de la creació d’Igualtat i Feminismes, al 2021, el Govern destinava al finançament d’aquesta Xarxa 650.000 euros; la xifra d’enguany, doncs, multiplica per 6 aquesta partida.

Dins del pressupost hi ha una partida per crear un memorial LGBTI+. També es financen indemnitzacions per agressions LGBTI-fòbiques, un servei jurídic d’acompanyament en cas de denúncies, i un programa d’inserció laboral per a persones trans*.


22 M€ per garantir el dret a viure lliures de racisme i discriminacions

Es dediquen 22 milions d’euros a les polítiques d’acollida, antirracistes i de garantia de drets humans. Entre les accions finançades, es reforça i consolida l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No-Discriminació, el desplegament de les 70 mesures per una Catalunya lliure de racisme, una macroenquesta sobre discriminacions i l’Estratègia pel Dret a l’Empadronament.

Cal ressaltar que es dediquen un 49% més de recursos als serveis de primera acollida. En total, es dediquen 14M€ al dret a l’acollida, que inclou tant els serveis de primera acollida, com serveis d'atenció a les persones migrades i serveis d’atenció humanitària d’urgència. També s’inverteix en un nou model d’acollida, i es dediquen 2 milions d’euros a l’acollida lingüística.

Per avançar cap a un país lliure de racisme i discriminacions, es dediquen 2,1 milions d’euros a diverses accions, com el Pla d’acció contra el Racisme, o la commemoració del 275è aniversari de la Gran Batuda. A la defensa i promoció dels Drets Humans es destinen 0,8 milions d’euros, en accions com el desplegament del Pla de defensores de DDHH, formacions i assessoraments sobre el padró, o els premis Laya.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined