El Govern començarà el repartiment gratuït de productes menstruals reutilitzables el pròxim dilluns a totes les farmàcies de Catalunya

El Govern començarà el repartiment gratuït de productes menstruals reutilitzables el pròxim dilluns a totes les farmàcies de Catalunya

query_builder   29 febrer 2024 14:18

event_note Nota de premsa

El Govern començarà el repartiment gratuït de productes menstruals reutilitzables el pròxim dilluns a totes les farmàcies de Catalunya

  1. Dilluns 4 de març arrenca la distribució universal de productes menstruals reutilitzables a tot el país. Amb La meva regla, les meves regles totes les dones de Catalunya podran escollir entre una copa, unes calces menstruals o un parell de compreses reutilitzables i recollir-ho gratuïtament a la farmàcia.
  2. Ho ha anunciat avui la consellera Verge durant una visita a un dels quatre centres on s'emmagatzemen els productes. Ho ha fet acompanyada del president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi Casas Sánchez.
  3. Totes les farmàcies de Catalunya distribuiran els productes i oferiran assessorament personalitzat. Per a la recollida només caldrà presentar el codi QR personal que es troba dins l’aplicació La Meva Salut.

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre ha anunciat avui la data d’inici del repartiment universal de productes menstruals reutilitzables, que tindrà lloc el pròxim dilluns, 4 de març, de manera simultània a totes les farmàcies del país. “Som el primer país del món que distribuirà de manera universal i gratuïta productes menstruals reutilitzables acompanyats d’informació de qualitat i assessorament de les farmàcies” ha afirmat la consellera Verge en l’inici de la seva intervenció. “En un moment de qüestionament i retrocés dels drets sexuals i reproductius, des del Govern de Catalunya tenim molt clar que cal defensar-los però, a més, cal anar més enllà i per això apostem per introduir nous drets, com el de l’equitat menstrual” ha sentenciat la consellera d’Igualtat i Feminismes.

Ha fet l’anunci acompanyada del president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) i del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), Jordi Casas Sánchez, durant una visita al centre Logístic Alliance Healthcare de Viladecans, un dels quatre on s'emmagatzemen els productes que es podran recollir a les farmàcies.

L’acció La meva regla, les meves regles, inclosa en el Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025, converteix Catalunya en el primer país del món en garantir l’accés igualitari i universal als productes menstruals reutilitzables, a l’educació sobre el propi cos, i a la salut amb perspectiva de gènere. “I és universal perquè La meva regla, les meves regles no és una prestació ni una bonificació; és un dret, el dret a l’equitat menstrual. Un dret que ha vingut per quedar-se, i els drets són per a totes” puntualitzava la consellera. “Aquesta iniciativa permetrà, també trencar els mites i tabús sobre la regla que afecten el benestar i la salut de les dones; acabar amb la pobresa menstrual, que afecta una de cada cinc dones a Catalunya, i generar un estalvi a les dones i les famílies. A més la consellera també ha explicat que el projecte referma el compromís clar que té el Govern amb el planeta, amb el repartiment de productes sostenibles i reutilitzables ja que cada any a Catalunya es produeixen al voltant de 9.000 tones de productes menstruals no reutilitzables.

“Les més de 3.280 farmàcies catalanes estem preparades al 100% perquè la població vingui a recollir el seu producte menstrual sostenible i reutilitzable a partir de dilluns”, ha afirmat Jordi el president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC). I ha afegit: “Amb aquest projecte tenim l’oportunitat de demostrar novament la doble vessant social i sanitària que caracteritza la professió farmacèutica. Gràcies a la nostra proximitat i capil·laritat al territori, així com la confiança amb la ciutadania, contribuirem a fer més accessibles aquests productes”.

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre ha anunciat avui la data d’inici del repartiment universal de productes menstruals reutilitzables{"name":"2024/02/29/14/32/60dc331e-b97a-4e37-abb9-6bda0fe02639.jpg","author":"IFE","type":"0","location":"0","weight":80106}



La meva regla, les meves regles: Informació i assessorament especialitzat

A partir de dilluns, totes les dones de Catalunya, ja podran dirigir-se a la farmàcia més propera per rebre informació i assessorament i escollir de manera gratuïta el producte de la seva preferència bescanviant el codi QR que es trobarà, a partir de dilluns, dins l’espai personal de l’aplicació La Meva Salut (tant per telèfons mòbils com per web). Les opcions són una copa menstrual, unes calces menstruals, o un paquet de dues compreses de tela. “Les farmàcies són un element imprescindible en aquesta iniciativa, ja que no només seran els punts de distribució dels productes menstruals gratuïts, sinó que aclariran dubtes sobre la correcta utilització de cada producte. Sobretot per a les nenes i dones que utilitzin aquests productes per primera vegada” ha explicat Verge.

Per la seva banda, Casas ha posat en valor el paper de les farmàcies comunitàries, que “va molt més enllà de la dispensació”: “Al capdavant de les farmàcies ens trobem professionals sanitaris, que aportarem l’assessorament i orientació adequades per a la tria del producte, i oferirem educació en termes de salut sexual i reproductiva”. Alhora, ha posat de manifest la importància de “la col·laboració entre els diferents agents de la cadena del medicament”, en aquest cas, els 4 magatzems de distribució participants –Alliance Healthcare, Fedefarma, Cofares i Hefame- i les farmàcies comunitàries.

Les 3.284 farmàcies de Catalunya s’han adherit a l’acció i se’ls ha fet arribar un distintiu perquè siguin fàcilment identificables. La distribució simultània a tot el territori garanteix que totes les dones de Catalunya, visquin on visquin, tinguin garantit un dret fonamental clau com és poder decidir sobre el propi cos, així com a disposar d’educació menstrual i informació al llarg del cicle vital. Un fet imprescindible per poder prendre decisions lliures i fonamentades. En aquest sentit, la consellera Verge ha destacat que totes les dones "hem de poder decidir de manera lliure i informada com volem gestionar el nostre cicle menstrual al llarg de la nostra vida. I això només és possible si tenim accés als productes menstruals adequats i una bona informació sobre el nostre cos i la nostra salut.” L’acció, igual que tot el Pla d’Equitat Menstrual i Climateri on s’emmarca, té un enfocament transinclusiu i, per tant, també s’adreça a les persones no binàries i els homes trans* que menstruïn.

Per obtenir el producte de la seva preferència la persona interessada només haurà de presentar el codi QR, individual i intransferible, que obtindrà mitjançant l’apartat de Novetats: La meva regla, les meves regles de l’espai de salut digital La Meva Salut(tant via pàgina web o via aplicació mòbil). És important tenir en compte que en el cas d’utilitzar l’aplicació per a telèfon mòbil cal que aquesta estigui actualitzada. En el cas que tot i així, no aparegui el codi QR, s’ha habilitat un formulari en la mateixa aplicació per sol·licitar-lo.

En el moment de l’entrega els i les professionals farmacèutiques explicaran d'una manera senzilla quins són els productes menstruals que es reparteixen i assessoraran per facilitar l’elecció del producte que més s'ajusti a les necessitats de cada persona. Tot generant un espai de confiança on poder expressar-se i compartir dubtes i inquietuds. És per aquesta raó que es recomana anar a la farmàcia amb temps, per tal d’escollir el producte després de rebre tota la informació i l’assessorament especialitzat.

La informació personalitzada i l’assessorament de les farmàcies és clau per afavorir l’ús d’aquests productes, especialment per les persones que els utilitzen per primera vegada, i per fomentar el coneixement de la població sobre el cicle menstrual per això s’han dut a terme formacions arreu de Catalunya dirigides als farmacèutics i farmacèutiques.

L’entrega del producte serà immediata, sempre que la farmàcia disposi d'unitats disponibles del producte i la talla escollits. Si no és el cas, es podrà demanar, com es fa habitualment amb altres productes i medicaments, i estarà disponible en un termini màxim de 48H. Tanmateix, és important tenir en compte que si una persona ja ha fet la reserva d’un producte a la farmàcia, el seu codi QR quedarà temporalment bloquejat, fins que vagi a recollir-lo a la mateixa farmàcia on l’ha demanat.

El codi QR estarà actiu a l’espai de La Meva Salut mentre no s’hagi demanat el producte a la farmàcia i un cop lliurat el producte es desactivarà. No caduca i estarà disponible fins al 2025.

Tanmateix, per tal de poder donar resposta als dubtes que la ciutadania pugui tenir en relació amb la distribució dels productes menstruals reutilitzables, s’han habilitat dues línies de comunicació específiques: el telèfon 061 Salut respon i el subtema ‘Equitat menstrual’ del Gestor de consultes, queixes i suggeriments de la Generalitat de Catalunya.

La legislatura dels Drets Sexuals i Reproductius

El repartiment gratuït de productes menstruals reutilitzables forma part del Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025, impulsat pel Departament d’Igualtat i Feminismes amb la participació de tots els departaments de la Generalitat de Catalunya. El pla conté una seixantena de mesures i planteja actuacions en set àrees de treball: l’educació menstrual en la infància, l’adolescència i la joventut; l’educació menstrual en l’àmbit de la intervenció sociocomunitària; l’accessibilitat a productes i espais adequats com la distribució universal de productes reutilitzables i la instal·lació de dispensadors de productes menstruals orgànics en equipaments i serveis públics; les mesures en l’àmbit laboral; la formació de professionals; el foment de la recerca i el coneixement, i la divulgació i sensibilització.

Es tracta d’un pla de treball emmarcat en el desenvolupament de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius, que aprofundeix en els drets reconeguts i també n’introdueix de nous, com el dret a l’equitat menstrual.

8  

Imatges

Parlaments de la consellera Verge

Parlaments de la consellera Verge 7315338

Detall d'una copa

Detall d'una copa 8255665

Parlaments del president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya

Parlaments del president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya 3468845

La consellera sosté un dels productes que es repartiran dilluns

La consellera sosté un dels productes que es repartiran dilluns 8771937

Parlaments al centre logístic

Parlaments al centre logístic 6712249

Detall de compreses de tela

Detall de compreses de tela 8227862

Imatge de detall

Imatge de detall 8739506

Visita al centre logístic

Visita al centre logístic 8512104

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined