1. Més de 300 exemplars de cigonya blanca moren anualment a les torres

El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica té previst reunir-se les pròximes setmanes amb la companyia Endesa per exigir-li que prengui mesures correctores a les torres elèctriques per evitar la mort de cigonyes blanques, tal com recull la legislació.

El Govern recorda a l'empresa, que és propietària del 90% de la xarxa de distribució del país, que aquestes aus estan protegides per directives europees, lleis estatals i pel Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada de Catalunya.

La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque , ha assegurat que el Departament farà tot el possible per revertir aquesta situació i ha demanat a Endesa "que actuï amb la màxima celeritat i introdueixi mesures per aïllar o fer passar el cablejat per sota terra". La consellera ha demanat prioritzar l'actuació "en les zones de pas de les aus durant la migració, que acostumen a ser entre Osona i les comarques gironines".

Les cigonyes blanques estan en plena temporada de migració i actualment estan viatjant des del centre d'Europa fins a l'Àfrica, al sud del Sàhara. Durant el trajecte, descansen en punts elevats, sobretot en torres elèctriques, on s'electrocuten i moren a causa del contacte amb el cablejat. És habitual que morin entre 15 i 20 exemplars de cop. El cos d'Agents rurals aixeca anualment acta d'unes 700 aus mortes per culpa de les línies elèctriques, de les quals més de 300 corresponen a cigonyes blanques.