El president Aragonès i la consellera Serret han presentat la primera estratègia del Govern per als residents catalans a l'exterior.

President Aragonès: "Per primera vegada el Govern presenta una estratègia per al mig milió de catalans que viuen a l'exterior"

query_builder   18 desembre 2023 18:56

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Per primera vegada el Govern presenta una estratègia per al mig milió de catalans que viuen a l'exterior"

  1. El cap de l’Executiu i la consellera Meritxell Serret han presentat avui l’Estratègia Catalunya Exterior 2023-2026, la primera dissenyada específicament per al mig milió de catalans que viuen fora de Catalunya
  2. El Pla Retorn i el conjunt d’accions per facilitar la tornada dels catalans i catalanes que viuen a fora del país, forma part d’aquesta estratègia

El president de la Generalitat, Pere Aragonès Garcia, i la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, han presentat aquesta tarda al Palau de la Generalitat l’Estratègia Catalunya Exterior 2023-2026,la primera adreçada específicament als cinc-cents mil catalans que viuen fora del país.

La presentació ha tingut lloc amb motiu del Consell de la Catalunya Exterior, que es reuneix un cop l’any per posar sobre la taula els objectius i les iniciatives específiques del Govern en relació a la diàspora i a les comunitats catalanes que viuen a l’exterior. Un òrgan que, segons ha explicat el president Aragonès, “ens ajuda a orientar i aprofundir l’acció exterior de la Generalitat i en especial per aquells serveis, aquelles actuacions que el portem a terme pels catalans i catalanes que resideixen fora del nostre país”.

El president Aragonès i la consellera Serret han presentat la primera estratègia del Govern per als residents catalans a l'exterior.
El president Aragonès i la consellera Serret han presentat la primera estratègia del Govern per als residents catalans a l'exterior.
{"name":"2023/12/18/18/58/9fd483eb-d2b5-4c39-81c3-4242932632c7.jpeg","author":"Arnau Carbonell ","type":"0","location":"0","weight":178969}

El cap de l’Executiu ha destacat especialment el Pla de Retorn, una iniciativa ambiciosa integrada a l’Estratègia que enforteix i millora els serveis destinats a facilitar que tots els catalans i catalanes que viuen a l’estranger i que ho desitgen puguin tornar a Catalunya amb el màxim de facilitats. És per això que Aragonès ha afirmat que “cal articular els mecanismes, per mantenir els vincles i els llaços amb el país i alhora també facilitar totes les atencions i serveis que puguin necessitar.”

Aquest pla, fet amb una mirada transversal, té com a objectius “aglutinar, enfortir i millorar tots els serveis destinats a facilitar que tots els catalans i catalanes, que viuen a l'estranger i que ho desitgen puguin tornar a Catalunya amb el màxim de facilitats”, segons ha explicat el president de la Generalitat.

Aragonès ha volgut destacar algunes accions que es duran a terme dins d’aquest Pla de retorn com l'ensenyament a la llengua catalana a infants i adults, la creació d'un espai virtual per a persones residents a l'exterior i l'establiment d'un programa de beques per donar suport a les entitats l'any 2024. Unes accions pensades pels “ catalans i catalanes que viuen a l'exterior, reforçant l'atenció i la cura de la comunitat catalana de l'estranger”, ha afegit el president.

El Pla està liderat pel Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, en coordinació amb el Departament d’Igualtat i Feminismes i set departaments més de la Generalitat, i preveu tots els àmbits que afecten el fet emigratori i el retorn de talent: des de l’habitatge fins a l’educació, passant per la integració laboral o els serveis de salut. 

“El Pla Retorn ens ha de permetre acompanyar amb les condicions òptimes els catalans i catalanes que volen tornar al país, oferint-los tots els serveis de forma integral”, ha dit Serret. “Volem fer atractiu el retorn als catalans i catalanes”, ha conclòs.

És la primera estratègia de la història del Govern que engloba totes les polítiques destinades a la nostra diàspora”, ha destacat Serret. La consellera ha afegit que neix amb la vocació d'utilitat i compta amb una mirada transversal de les polítiques necessàries per als catalans residents a l’exterior. 

Els serveis als catalans que viuen a l’exterior és una prioritat del Govern. Per això la consellera ha remarcat que el 2024 la Generalitat treballarà per tenir en marxa un punt de referència únic que agrupi tots els serveis per als catalans i catalanes que viuen a l’exterior.

A més, de cara a l’any vinent, ha explicat Serret, l’executiu destinarà esforços per assegurar que els catalans que viuen a fora del país puguin votar amb normalitat als comicis europeus previstos pel mes de juny. Finalment, l’ensenyament del català a l’exterior serà una altra de les principals línies de treball.

El Consell de la Catalunya Exterior

El Consell de la Catalunya Exterior és el mecanisme de consulta, assessorament i participació dels catalans i catalanes residents a l’exterior. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, n’ostenta la presidència, mentre que la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, n’exerceix la vicepresidència.

L’objectiu del consell és regular les relacions de la Generalitat, les seves institucions i la societat de Catalunya amb els catalans i les catalanes que resideixen a l’exterior i intensificar i facilitar l’atenció cap a aquest col·lectiu. Es reuneix de manera ordinària una vegada a l’any.

1  

Fitxers adjunts

Dossier Consell Catalunya Exterior

Dossier Consell Catalunya Exterior
PDF | 343104

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined