budó
  • La consellera de la Presidència ha explicat que durant la reunió del Consell Executiu d’avui “s’han fet reflexions sobre les dificultats polítiques” d’aquesta legislatura, a més de la “repressió i la pandèmia colpidora”, i hi també hagut un “agraïment comú entre tots els membres del Govern”

 

  • A la reunió d’aquesta setmana, l’Executiu ha aprovat l’acord que permetrà tancar les presons de Trinitat i Wad Ras i traslladar-les a uns solars de la Zona Franca cedits per l’Ajuntament de Barcelona, en un termini màxim de sis anys.

 

  • Per fer front a les conseqüències de la pandèmia, ha destinat un milió d’euros a reforçar els ajuts directes per a establiments de restauració situats en centres, galeries i recintes comercials tancats per la Covid-19

 

 

La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha explicat que “seria positiu un canvi d’actitud per part de l’Estat si vol abordar realment el conflicte polític existent” amb Catalunya, després que aquest matí la Mesa del Congrés dels Diputats no hagi admès a tràmit la proposició de llei d’Amnistia registrada pels partits independentistes. Budó ha fet aquestes declaracions durant la compareixença posterior a la reunió setmanal del Consell Executiu, on ha afegit que “és mala senyal” que l’Estat “ni tan sols vulgui permetre que es pugui debatre” i ha recordat que “la solució del conflicte polític entre Catalunya i l’Estat passa per l’amnistia i l’exercici al dret d’autodeterminació”.

 

La consellera també ha explicat que durant la reunió “s’han fet reflexions sobre les dificultats polítiques” que el Govern s’ha trobat en aquesta legislatura, a més de la “repressió i la pandèmia colpidora”, i hi hagut un “agraïment comú entre tots els membres del Govern per haver estat a ‘les dures i les madures’ en la gestió de la pandèmia”. “El nostre compromís és i serà fins al darrer moment”, ha reblat.

 

Tancament de les presons de Wad-Ras i Trinitat

 

Durant la roda de premsa, la portaveu també ha explicat que el Govern ha donat llum verda a la signatura de l’acord entre la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona que permetrà traslladar les presons de Trinitat i Wad Ras a uns solars de la Zona Franca cedits pel Consistori, en un termini màxim de sis anys. Amb el conveni es reprèn la substitució dels dos equipaments penitenciaris que havia quedat aturada en aparèixer restes de metalls pesants al subsòl de les parcel·les que l’Ajuntament es va comprometre a cedir a la Generalitat”, ha aclarit la consellera.

 

L’acord reparteix els costos de la descontaminació: l’Ajuntament n’assumirà el cost si és inferior a 8 milions d’euros i Justícia es farà càrrec de la diferència si és superior. La previsió de la Generalitat és traslladar l’antiga presó de Trinitat Vella a un solar de 6.500 m2 que suposarà una inversió de prop de 34 milions d’euros. Tindrà capacitat per a 800 persones i una superfície construïda de 13.000 m2. L’objectiu és que Trinitat Vella quedi buida el 2025 i es pugui estrenar llavors el nou equipament. Pel que fa a l’actual presó de Wad Ras, es traslladarà a l’altre solar, el més gran dels dos que l’Ajuntament cedirà, amb una superfície de 20.000 m2 . Serà una nova presó amb visió feminista, amb capacitat per acollir a l’entorn de 600 internes i una superfície construïda de prop de 55.000 m2. La inversió en aquest nou equipament se situa a l’entorn dels 65 milions d’euros. La previsió és que Wad Ras quedi buida el 2027 i es pugui estrenar el nou centre el mateix any.

 

Contra les conseqüències de la Covid-19

 

Per seguir fent front a les seqüeles econòmiques i socials provocades per la pandèmia, el Govern ha destinat un milió d’euros a reforçar els ajuts directes per a establiments de restauració situats en centres, galeries i recintes comercials tancats per la Covid-19. El Departament d’Empresa i Coneixement va tancar el 17 de març passat una línia d’ajuts dotada amb 10 milions d’euros adreçada a diferents tipus d’establiments afectats per les mesures de contenció de la Covid-19 decretades pel Procicat: 5.000 euros per als comerços de productes no essencials de més de 400 metres quadrats; 5.000 euros per als establiments de productes no essencials situats dins de centres comercials, i 7.000, per als establiments de restauració també situats dins de centres, recintes o galeries comercials.

 

La transferència aprovada avui permetrà cobrir la totalitat de les sol·licituds de bars, restaurants i cafeteries que s’han acollit a aquesta línia. L’ajut per aquests locals, de 7.000 euros, és superior a la resta de beneficiaris de la línia, donat que els establiments de restauració de centres comercials continuen tancats, en compliment de les darreres mesures aprovades pel Procicat, que estan vigents fins al 29 de març.

 

Per fer front a les despeses derivades de la Covid-19, el Govern també ha autoritzat a ACCIÓ a atorgar 5 milions d’euros a Fira de Barcelona. Es tracta de la “formalització de la subvenció que el Govern va acordar en el seu dia per facilitar que Fira de Barcelona pugui fer front a la situació provocada per la pandèmia, que ha impactat de forma directa en l’activitat firal amb la prohibició d’organitzar esdeveniments presencials i amb la necessitat d’adaptar-los a formats híbrids o digitals”, ha explicat la consellera. La subvenció vol garantir la continuïtat de l’activitat firal i donar-li suport per reorientar-se i adequar-se a les circumstàncies actuals i de futur. Així, es vol impulsar l’activitat d’aquesta institució considerada clau per a la recuperació econòmica pel seu impacte en l’economia i la internacionalització de les empreses catalanes.

 

Acords en l’àmbit educatiu i cultural

 

En el terreny educatiu, el Govern ha aprovat el decret pel qual es crea el títol de la Generalitat de tècnic o tècnica superior en Maquinària Escènica, que s’inclou en els ensenyaments d’arts escèniques, i se n’estableix el currículum. Aquest títol propi “es crea perquè no n’existeix cap de similar establert pel Govern de l'Estat que respongui a aquesta necessitat de qualificació”, ha especificat Budó. L’objectiu, doncs, és donar resposta a les mancances formatives i de qualificació detectades en el sector, fruit de la col·laboració entre el Departament d’Educació i les entitats del sector de la maquinària escènica. Amb aquest ja són vuit els títols propis creats per la Generalitat. El futur titulat d’aquest cicle formatiu podrà desenvolupar la seva professió aplicant tècniques de maquinària escènica i realitzant altres tasques d’escenografia  de forma autònoma o per a altri, en tota classe d'espectacles d’arts escèniques, música i actes en viu, amb presència de públic en directe, per a productores d’espectacles, companyies en gira, teatres, empreses de serveis i/o entitats que realitzin espectacles.

 

En l’àmbit cultural, el Govern ha acordat declarar Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric, La Ricarda (Casa Gomis), al Prat de Llobregat (Baix Llobregat), així com delimitar-ne el seu entorn de protecció. La declaració també inclou la protecció de diversos béns mobles que formen part del monument. L’edifici de la Ricarda és portador de valors històrics, arquitectònics i culturals que el fan mereixedor de la màxima protecció prevista a la Llei del patrimoni cultural català. A més, està considerada una de les obres cabdals de l’arquitectura moderna, no només a nivell nacional sinó també internacional. L’immoble va ser projectat per l’arquitecte Antoni Bonet Castellana, una de les principals figures del Moviment Modern.

 

Altres acords de Govern

 

El Govern ha aprovat a la reunió d’aquest matí la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de l’Institut Català del Sòl, INCASÒL, que modificarà la Llei que el crea. L’objectiu de la nova llei és solucionar aspectes que cal ajustar a la nova legalitat i actualitzar l’estructura organitzativa i de funcionament de l’entitat, uns canvis que li permetran seguir prestant el servei públic du a terme des de la seva creació. L’Avantprojecte preveu determinar també noves funcions per què l’INCASÒL pugui desenvolupar totes les seves potencialitats. La consellera Budó s’ha referit específicament a “les matèries relacionades amb l’urbanisme sostenible, la intervenció en el patrimoni històric, funcions patrimonials, d’explotació de dades derivades de la gestió de les fiances d’arrendaments de finques no residencials, i en la seva activitat d’assessorament i consultoria”.

 

En  un altre ordre de coses, el Consell Executiu també ha autoritzat el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya (CTTI) a licitar la contractació dels serveis de difusió audiovisual i ràdio de la Generalitat. El CTTI, ha explicat Budó, “com a ens encarregat de la provisió centralitzada i la gestió de solucions TIC de la Generalitat i el seu sector públic, ha de vetllar pel servei de transport i difusió audiovisual i altres serveis de radiocomunicacions”.  Per poder donar continuïtat a aquests serveis un cop finalitzat el contracte, és necessària una nova licitació dels serveis de difusió audiovisual i ràdio, que és el que avui hem acordat. Inclou la radiodifusió per TDT i via satèl·lit del múltiplex de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i altres serveis de connectivitat i contribució de senyals audiovisuals i dades. El valor estimat del contracte és de 88, 6 milions d’euros.

Finalment, el Govern ha acordat iniciar les negociacions amb l’Estat per resoldre les discrepàncies en relació amb articles de dues lleis catalanes:  la de les àrees de promoció econòmica urbana (APEU’S), i la de la desaparició forçada de menors a Catalunya. Aquesta negociació es farà en el marc ordinari de la Comissió Bilateral que va treballant tècnicament per resoldre conflictes competencials entre les dues administracions.

2  

Imatges

La portaveu Budó durant la roda de premsa

La portaveu Budó durant la roda de premsa 187

Reunió del Consell Executiu

Reunió del Consell Executiu 319

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 163