Budó
  • Durant la compareixença posterior al Consell Executiu, la portaveu Budó ha qualificat d”improcedent” la reobertura del sumari del jutjat 13 i les noves citacions per la causa de l’1-O

 

  • A la reunió d’avui, el Govern ha reservat 9,5 milions per finançar mesures d’inserció laboral per a les persones beneficiàries de la Renda Garantida de Ciutadania

 

  • L’Executiu també ha destinat 4,4 milions per finançar la Xarxa d’atenció i recuperació de dones en situació de violència masclista, que consta de 17 Serveis d’Intervenció Especialitzada i 206 places en serveis residencials

 

 

Després que ahir l’Audiència de Barcelona ordenés el Jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona tornar a citar a declarar els processats per nous fets incorporats en la causa de l’1-O, el Govern ha qualificat “d’improcedent” la “repetició d’uns fets que ja han estat jutjats pel Tribunal Suprem” i ha demanat l’arxivament d’aquest cas. Així s’ha expressat la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, durant la compareixença posterior a la reunió setmana del Consell Executiu, on ha afegit que “sembla que ara es vulgui reproduir al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el judici que ja es va dur a terme al Tribunal Suprem”.

 

Budó ha recordat que “ens trobem davant d’algunes persones que ja estan investigades des del febrer del 2017”, més de quatre anys, i encara “estan esperant judici”. Ha considerat que és un “retard inacceptable” que indica el “menyspreu per part dels estaments judicials cap a aquestes persones”.

 

Ajuts al sector cultural

 

Durant la roda de premsa setmanal, la portaveu del Govern també ha explicat que per seguir lluitant contra les conseqüències de la Covid-19, el Govern ha aprovat una nova partida per al sector cultural de 7,2 milions d’euros. Concretament, l’objectiu és crear línies de subvencions per compensar les pèrdues econòmiques derivades de les devolucions d’entrades i per cancel·lació sobtada d’activitats a causa del confinament comarcal. També es vol donar continuïtat a la línies existents, com ara la línia de subvenció de compensació de les pèrdues de les sales d’exhibició cinematogràfica de Catalunya pel seu tancament forçós, o la línia de compensació per les limitacions d’aforaments.

 

9,5 milions per a la Renda Garantida de Ciutadania

 

El Govern destinarà 9,5 milions per finançar el programa de mesures actives d’inserció laboral per a les persones beneficiàries de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), que es farà efectiva a través d’una convocatòria de subvencions per a entitats formatives sense ànim de lucre. La finalitat d’aquest ajut és, segons ha concretat la consellera, “reforçar totes les actuacions basades en l’orientació, la informació i la formació per tal de millorar l’ocupabilitat i la inserció laboral de les persones destinatàries de la RGC, especialment en el context econòmic i social actual”. L’import d’aquesta convocatòria per al 2020-2021 va ser de 8,3 milions d’euros, que es veu incrementat amb 1,2 milions per reforçar les actuacions basades en l’orientació, la informació i la formació que tenen per finalitat millorar l’ocupabilitat i la inserció laboral de les persones destinatàries de la RGC, especialment en el context econòmic i social actual. Actualment, són beneficiàries de la Renda Garantida de Ciutadania un total de 152.600 persones, un 135% més que les que reben l’ingrés mínim vital.

 

Millora del sector agrícola i forestal

 

El Consell Executiu ha pres diversos acords en l’àmbit agrícola i forestal. En primer lloc, ha aprovat el pressupost dels ajuts destinats a la Cooperació per a la Innovació, corresponents a la convocatòria 2021, per un import total de 7 milions. Un 43% del pressupost estarà cofinançat amb el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), d’acord amb el que preveu el Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya.

 

En segon lloc, ha destinat 6 milions d’euros per a ajuts a empreses i autònoms del sector forestal. Es tracta d’una línia que finança tant l’adquisició de maquinària forestal, com tractors, autocarregadors o processadores, així com de tota aquella maquinària necessària per a l’activitat, com són camions de transport o bàscules. D’altra banda, també se subvencionen inversions d’obra civil i maquinària en les empreses fins a l’entrada dels productes forestals a les línies de transformació.

 

En tercer lloc, ha reservat 1,4 milions per finançar les obres de millora d’un tram de la xarxa principal del regadiu de la Comunitat de regants de la Sèquia Vinyals. Es tracta d’una obra urgent a executar atès que, encara que s’han anat realitzant reparacions puntuals el canal actual presenta un elevat grau de deteriorament i l’estructura amenaça la ruïna a curt termini en certs trams.

 

Atenció a dones en situació de violència masclista

 

El Govern també ha aprovat una partida de 4,4 milions per garantir el funcionament de la Xarxa d'atenció i recuperació integral a les dones en situació de violència masclista. Es tracta, ha explicat Budó, del “conjunt coordinat de recursos i serveis públics de caràcter gratuït per a l'atenció, l'assistència, la protecció, la recuperació i la reparació de les dones que han patit o pateixen violència masclista i els seus fills i filles a Catalunya”. L’any 2020, el Govern va duplicar el nombre de serveis d’Intervenció Especialitzada, passant de vuit a principis de 2019 a 17 a finals de 2020. A més, va quadruplicar el nombre de places als serveis residencials per a dones i els seus fills i filles. Així, es va passar de nou Serveis Substitutoris de la Llar amb 36 places a 39 serveis i 156 places, a banda de les 50 places als Serveis d’Atenció i Recuperació, un altre tipus de recurs residencial per a dones en situació de violència masclista.

 

Altres acords

 

En un altre ordre de coses, el Consell Executiu ha aprovat subscriure un acord de col·laboració entre ONU-Hàbitat, que és l’organisme de Nacions Unides per als assentaments humans, i la Generalitat, mitjançant els departaments de Territori i Sostenibilitat i d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència. Segons aquest acord, el Govern català contribuirà amb 1,2 milions durant quatre anys al manteniment a Barcelona de la seu del Programa Global de Ciutats Resilients i ONU-Hàbitat utilitzarà Catalunya com a model per a l’enfoc regional de la seva Eina de Perfils de Ciutats Resilients. Aquest programa “forma part del Pla Estratègic 2020-2023 d’ONU-Hàbitat i té l’objectiu d’incorporar la resiliència urbana en les polítiques d’urbanització sostenible mitjançant un plantejament multisectorial” ha dit la portaveu.

 

A la reunió d’aquesta setmana, el Govern també ha impulsat la construcció d’una nova canonada de la xarxa Ter Llobregat, que permetrà millorar el subministrament d’aigua a les comarques de l’Anoia, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental, així com també ha destinat 1,4 milions per contractar les obres d'execució del projecte de condicionament i millora de la xarxa de reg de la Comunitat de Regants de la Sèquia de Vinyals, Sèquia Principal, en els termes municipals de Girona i Celrà (Gironès).

 

A més, ha transferit un milió d’euros al Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC) per desplegar el servei Decidim.Catalunya, que es coordinarà a través de la Xarxa de Governs Transparents, oferirà al món local un servei integral, en format “claus en mà” que inclourà aspectes tecnològics, organitzatius, i de suport tècnic i de negoci. Finalment, ha aprovat signar un conveni amb l’Estat perquè aquest publiqui les lleis i les altres normes estatals en català en un text que s’incorporarà com a annex en l’anomenat Suplement en català del BOE. Estarà editat per l’Agència Estatal Butlletí Oficial de l’Estat i comptarà amb la participació de l’Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions de la Generalitat de Catalunya.

2  

Imatges

Reunió del Consell Executiu

Reunió del Consell Executiu 382

La portaveu Budó durant la roda de premsa

La portaveu Budó durant la roda de premsa 206

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 748