• La reforma de l'oficina judicial pretén millorar l'agilitat del treball, incrementar l'eficiència i racionalitzar la feina de l’Administració de justícia
  • El Govern destina 93,6 milions d’euros al manteniment de 52.000 places de llar d’infants municipals
  • S’invertiran 5,5 milions d’euros en la renovació de 21 màquines llevaneus
  • D’altra banda, s’ha aprovat el Pla integral d’atenció a les persones amb trastorns mentals i addiccions
Consellera Tura
El Govern ha aprovat el decret que estableix els criteris d'estructura i organització de la nova oficina judicial, l'organització encarregada de donar suport a l'activitat de jutges i tribunals. La reforma de l'oficina judicial pretén millorar l'agilitat del treball, incrementar l'eficiència i racionalitzar la feina de l'Administració de justícia. L'objectiu és que els ciutadans obtinguin un servei més pròxim i de qualitat.


Segons ha declarat la consellera de Justícia, Montserrat Tura, aquesta reforma s'ha fet "per buscar l'objectiu que ha de tenir tot servei públic", que "ha d'anar enfocat i pensat perquè finalment tot sigui més comprensible, més àgil". Tura ha afegit també que un dels objectius de la reforma és que "el temps que passi entre els fets que es jutgen i la resolució definitiva, o bé d'arxiu o de vista pública i de sentència, sigui el menys possible".

Les línies bàsiques de la reforma de l'oficina judicial situen el secretari judicial al capdavant de l'oficina per tal d'alliberar el jutge de les tasques de gestió. Aquest fet li permetrà concentrar-se en la funció d'administrar justícia; millorar el suport directe a jutges en la seva funció d'administrar justícia; enfortir els mecanismes de direcció de l'oficina judicial, millorar l'organització i dotació de recursos, així com desenvolupar els processos de treball a disposició de l'oficina judicial.

La nova estructura trenca amb el model anterior d'oficina judicial, segregada en nombroses microoficines judicials (tantes com òrgans jurisdiccionals) amb una gran autonomia administrativa i criteris propis d'organització.
El Departament de Justícia ja ha dut a terme experiències pilot del nou model d'oficina judicial en deu partits judicials: Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Igualada, l'Hospitalet de Llobregat, Olot, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. En la resta de partits judicials catalans la implantació es farà esglaonadament del 2011 al 2014.

El Govern destina 93,6 milions d'euros al manteniment de 52.000 places de llar d'infants municipals

El Govern ha aprovat avui renovar el conveni de subscripció per al manteniment de les places de llars d'infants de titularitat municipal. Aquesta aprovació suposa una inversió de 93.600.000 euros per el 2011 i permetrà garantir el finançament de la Generalitat de 52.000 places de 0-3 anys. Amb aquesta subscripció del conveni, es gestionaran les despeses de l'alumnat de les 844 llars d'infants municipals que hi ha repartides a 509 municipis catalans.

El Govern destina 5,5 milions d’euros en la renovació de 21 màquines llevaneus
 
El Govern ha aprovat avui la inversió de 5,5 milions d’euros per renovar, mitjançant el sistema de renting, 21 màquines llevaneus d’empenta, en un període de cinc anys. Aquesta maquinària serà utilitzada per retirar neu i estendre sal a les carreteres, per tal de garantir unes condicions òptimes per al trànsit en cas de nevada o risc de glaçada.
 
Aquesta inversió permetrà, a partir de l’any que ve, renovar un 44% de les 48 màquines que el Govern gestiona directament a tot Catalunya. Actualment la Generalitat té disponibles 121 màquines per estendre sal i netejar neu de les carreteres de la xarxa de la seva titularitat, incloent les contractades i les gestionades per concessionàries.

El Govern aprova el Pla integral d'atenció a les persones amb trastorns mentals i addiccions

El Govern ha elaborat un Pla Estratègic d'Intervenció Integral per a la millora de la prevenció i atenció a la salut mental amb el consens de tots els departaments de la Generalitat que desenvolupen accions adreçades a aquesta població, associacions de professionals, entitats proveïdores i col•lectius de familiars i usuaris.
La missió del Pla Integral de Salut Mental i Addiccions és contribuir a la millora de la salut mental de la població i a la disminució de les desigualtats socials de les persones amb Trastorn Mental i Addiccions. Per això preveu diverses accions en l'àmbit de la prevenció, la detecció precoç, el tractament, la rehabilitació i la reinserció social i laboral, així com en el de suport social i educatiu i a les famílies.

El Govern autoritza la participació de la Caixa d'Estalvis del Penedès i la Caixa d'Estalvis Laietana en dos sistemes institucionals de protecció

El Govern ha aprovat avui autoritzar la participació de la Caixa d'Estalvis del Penedès i la Caixa d'Estalvis Laietana en els respectius sistemes institucionals de protecció (SIP), d'acord amb les competències que li atribueix la Llei de caixes d'estalvis. Es tracta d'una operació que enfortirà el sistema financer català de caixes d'estalvis i permetrà racionalitzar els costos operatius i millorar la gestió de les dues entitats. Es culmina així el procés de reordenació dels sistema financer català.

El Govern acorda la signatura d'un conveni amb l'Estat per instal•lar la seu de l'Institut de la Universitat de les Nacions Unides a l'Hospital de Sant Pau

El Govern ha aprovat la signatura d'un conveni de col•laboració amb l'Administració General de l'Estat per instal•lar la futura seu de l'Institut de la Universitat de les Nacions Unides per a l'Aliança de Civilitzacions a Barcelona (UNU-IIAC) al pavelló de Sant Manuel del recinte històric de Sant Pau, un cop estigui rehabilitat. El conveni el signaran demà el Ministeri d'Educació, el Departament de Vicepresidència i el d'Innovació, Universitats i Empresa.
El futur Institut, centrat en l'estudi de les relacions entre els països i les cultures per fer front als reptes de l'Aliança, serà el primer centre UNU del sud d'Europa i de la riba mediterrània.

Altres Acords de Govern

El Govern ha obert dues línies de préstecs a través de l'Institut Català del Crèdit Agrari (ICCA) per a les confraries de pescadors i els armadors de la flota d'encerclament. L'import supera els 2,3 milions d'euros i serveix per a avançar les prestacions d'atur que han de percebre els mariners afectats per l'aturada temporal.
Altres acords presos avui són: l'assumpció de noves competències en tasques humanitàries i en vigilància de la salut per part del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM); la millora i reordenació del registre de delegats de prevenció de riscos laborals a l'empresa; l'acord de col•laboració del Departament d'Agricultura amb el govern de Xile per assessorar-los en la lluita contra la plaga del cuc del raïm; i el traspàs de la gestió de quatre equipaments -118 places serveis d'atenció a la infància i l'adolescència i a persones amb discapacitat intel•lectual- al Consorci de Serveis Socials de Barcelona.

2  

Imatges

Fotografia del consell de Govern

Fotografia del consell de Govern 329

Fotografia de la consellera Tura durant la roda de premsa

Fotografia de la consellera Tura durant la roda de premsa 197

2  

Vídeos

La consellera Tura parla sobre el decret de la nova oficina judicial

Roda de premsa dels Acords de Govern a càrrec de la consellera Tura

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en format PDF

Acords del Govern en format PDF
PDF | 104