- L’aprovació dels pressupostos dins del calendari fixat i seguir treballant per avançar en el camí cap a la independència de Catalunya marcaran l’acció de l’Executiu els pròxims mesos
- L’Executiu aprova el II Pla d’acreditació i qualificació professional
- El Govern vol impulsar i facilitar la participació deliberativa i donar seguretat jurídica als processos de participació ciutadana a Catalunya amb l’elaboració de la llei de participació ciutadana
- Les commemoracions de l'any 2023 recordaran entre d’altres els 900 anys de la consagració de les esglésies de Sant Climent de Taüll i de Santa Maria de Taüll; els naixements del pintor Antoni Tàpies i de la pedagoga Rosa Sensat, o el centenari de les defuncions de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner i de Salvador Seguí
Aquest matí s’ha celebrat la primera reunió del Govern d’aquest nou curs polític, on, tal com ha explicat la portaveu del Govern, Patricia Plaja, i en tractar-se del primer Consell Executiu, “el president Aragonès ha demanat als membres del Govern continuar treballant sense descans per resoldre els problemes de la ciutadania i per trobar solucions concretes pels problemes que tenim i que es preveuen, per exemple, el preu de l'energia". Una situació, que com ha descrit la portaveu, és fruit de múltiples factors com la cronificació del conflicte bèl·lic a Ucraïna i el seu impacte en el mercat energètic a escala global i de retruc en l’escalada de preus i el cost de la vida.
Segons ha traslladat La portaveu, el president també ha compartit amb les conselleres i els consellers la necessitat de mantenir al centre de tota l’acció de Govern l’agenda social i econòmica per donar resposta als problemes immediats de la gent. “S’ha d’acompanyar, estar al costat dels ciutadans d’aquest país, amb especial atenció de la ciutadania més vulnerable”. Tot és prou complicat com perquè des de les administracions no fem tot el que està al nostre abast per fer-ho fàcil”, ha reiterat Plaja.
En aquest context socioeconòmic complicat, l’aprovació dels pressupostos “dins del calendari fixat”, serà un dels reptes marcats per l’Executiu, en un curs polític en què el Govern també seguirà treballant “sense descans” per avançar en el camí cap a la independència de Catalunya, ha assegurat la portaveu.
II Pla d’acreditació i qualificació professional
El Govern d’aquest matí ha aprovat avui el segon pla d’acreditació i qualificació professional que serà vigent fins al 2024 i que servirà per implementar el model català d’acreditació de competències en l’àmbit laboral basat en la simplificació i la continuïtat formativa dels professionals dels diferents sectors. Segons la Portaveu, aquest pla suposa un canvi de model rellevant en l’àmbit de la Formació professional. El Pla, “disruptiu i únic en l’àmbit de l’Estat Espanyol”, servirà per avaluar i reconèixer les competències professionals que les persones treballadores a Catalunya han adquirit a través de l’experiència laboral o de vies no formals mitjançant un servei estable i regular d’acreditació de competències professionals.
Estratègia catalana de millora de la compra pública
També avui el Govern ha aprovat l’Estratègia catalana de millora de la compra pública per als pròxims quatre anys. L'objectiu és garantir la qualitat dels serveis públics, tenint en compte criteris d’eficiència, responsabilitat, coherència, transparència i integritat amb la finalitat última d’obtenir la màxima relació qualitat preu en els contractes públics. L’estratègia catalana de compra pública contempla utilitzar la contractació com un instrument estratègic per fer polítiques públiques adreçades, per exemple, a la reactivació econòmica i a l’ocupació, facilitant la tramitació dels contractes finançats amb fons NextGenerationEU; a la millora del medi ambient i de les condicions socials i laborals; a la incorporació al mercat de treball de persones amb risc d’exclusió; o a l’impuls de la participació de les pimes i les entitats de l’economia social i solidària en les licitacions.
Commemoracions del 2023
El Govern ha aprovat avui les personalitats i esdeveniments que commemorarà l'any 2023 per posar en relleu, recuperar i divulgar la memòria d’esdeveniments i personalitats històriques, artístiques, científiques o culturals, que han deixat empremta en el patrimoni col·lectiu dels catalans. Entre les efemèrides que recordarà el 2023, hi ha els 900 anys de la consagració de les esglésies de Sant Climent de Taüll i de Santa Maria de Taüll; els naixements del pintor Antoni Tàpies i Puig i de la pedagoga Rosa Sensat i Vilà i el centenari de la defunció de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner i de Salvador Seguí i Rubinat, conegut com el Noi del Sucre. Podran trobar i consultar el llistat complet a la pàgina web del govern i també a les xarxes socials oficials.
Altres Acords del Govern
En l’àmbit legislatiu, el Govern ha aprovat avui la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de participació ciutadana. Amb aquesta llei l’Executiu vol impulsar i facilitar la participació ciutadana deliberativa i donar seguretat jurídica als processos de participació ciutadana a Catalunya. Com a objectiu general, es planteja la necessitat de fer valdre la participació ciutadana i assentar uns principis generals que facilitin la participació ciutadana deliberativa, a través de diferents mecanismes, establerts sense ànim exhaustiu, i que serveixin de punt de partida necessari per a la innovació en les formes de participació.
El Govern també ha aprovat la instal·lació d’una planta solar per fer el bombament d’aigua del regadiu a les Garrigues. “En l’actual context de crisi energètica és imprescindible seguir apostant per la progressiva implantació d’alternatives sostenibles i eficients i el bombament amb energia solar és una alternativa viable per reduir la despesa energètica i reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle i mitigar el canvi climàtic i els seus efectes”, ha assegurat Plaja. Les obres s’iniciaran al darrer trimestre de 2022 i tindran una durada d’un any amb un cost de 689.112,64 euros (IVA inclòs).
Finalment, el Govern ha aprovat un decret llei per afrontar l’increment del cost de l’energia en el funcionament de les depuradores públiques per al 2022 i 202. Amb la nova regulació l’import màxim de les atribucions ha de correspondre’s amb l’import que representi l’increment del cost en concepte de subministrament elèctric, preus dels reactius, i transport i gestió dels fangs. La mesura s’aplicarà en aquells casos en els quals el càlcul del cost directe d’explotació d’aquests sistemes no resulti, de manera directa i específica, d’un procés selectiu de pública concurrència que afecti la totalitat de la despesa del sistema.
1