Portaveu

El Govern aprova un suplement de crèdit de 1.850 milions per atendre increments de despesa davant la no aprovació dels pressupostos de 2024

query_builder   9 abril 2024 14:46

thumb_up Acords del Govern

El Govern aprova un suplement de crèdit de 1.850 milions per atendre increments de despesa davant la no aprovació dels pressupostos de 2024

  1. Aquesta mesura, que permetrà garantir serveis bàsics, se suma a un decret llei de 145 milions aprovat fa dues setmanes, unes quantitats que sumen 2.000 milions i permeten compensar en part l’augment previst en els pressupostos per al 2024, estimat en 3.200 milions d’euros
  2. El Govern inicia la segona edició del val escolar, que serà de 60 euros per a tots els alumnes de primària i secundària
  3. També ha donat llum verda al Pla d’acció per al desenvolupament de la producció ecològica 2024-2027
Portaveu roda de premsa{"name":"2024/04/09/14/23/82778be6-5a2f-4e17-9d6b-271d5a2f5a06.JPG","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":2356934}

El Consell Executiu ha aprovat avui un suplement de crèdit de 1.850 milions d’euros per “donar resposta a les necessitats econòmiques que té el país i que no poden ni han d’aturar-se malgrat que no es disposin d’uns pressupostos vigents”. Així ho ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern en què ha recordat que aquest decret llei servirà per atendre els increments de despesa en situació de pròrroga pressupostària, després que el Projecte de llei de pressupostos de la Generalitat, que preveia un increment de recursos de 3.200 milions d’euros, no obtingués el suport necessaris dels grups parlamentaris per tirar-lo endavant. Els suplements de crèdit són una “fórmula vàlida i prevista en l’ordenament jurídic quan no s’aproven els comptes de l’any en curs”, ha recordat Plaja.

Davant d’aquesta situació i per tal de minimitzar les conseqüències negatives de la manca de pressupost sobre la ciutadania, des del Govern “hem treballat durant les darreres setmanes amb tots els departaments amb l’objectiu d’identificar i intentar salvar el màxim possible de la despesa prevista al pressupost” i “amb aquest suplement hem aconseguit recuperar 1.850 milions”, ha explicat la portaveu. Aquí s’hi inclouen, per exemple, les majors despeses previstes en àmbits com la salut o l’ensenyament, però també el compliment d’acords adoptats en els darrers mesos i l’execució de despeses vinculades a convenis i mandats legals com els increments retributius.

Concretament, en matèria d’educació amb l’import aprovat avui es garanteixen els docents necessaris per al curs 2023-2024 i el desplegament del mòdul econòmic per a alumnes amb necessitats educatives especials que es va començar a aplicar el curs passat o la cobertura del menjador escolar i de les majors sol·licituds de beca en centres públics i concertats.

En l’àmbit de la salut, es podran complir aspectes com les millores laborals aprovades per al personal sanitari i el finançament ordinari de fàrmacs i tractaments mèdics. També permeten executar inversions ja licitades i mantenir les subvencions concedides.

D’altra banda, l’actual pressupost 2023 prorrogat per al 2024 no preveu mesures suficients per fer front al funcionament ordinari de l’Administració de la Generalitat en matèria de personal. En aquest sentit, el decret llei aprova avui habilita els crèdits necessaris per cobrir la previsió d’increment retributiu del 2% per als treballadors públics (una vegada s’aprovi per normativa bàsica estatal) i el seu impacte proporcional sobre els concerts educatius, sanitaris, de serveis socials i d’igualtat i feminismes, i el del personal dels centres universitaris.

El decret llei aprovat avui se suma un d’anterior, per valor de 145 milions aprovat el 26 de març, amb l’objectiu de garantir l’execució d’inversions i ajuts urgents per pal·liar els efectes de la situació de sequera. Amb aquests dos decrets llei s’assolirà, per tant, un increment de despesa de 2.000 milions durant la vigència de la pròrroga, que permet compensar gran part de l’augment previst en els pressupostos per al 2024, estimat en 3.200 milions d’euros.

Segona edició del val escolar

Aquest matí el Govern també ha donat llum verda a la segona edició del val per comprar material escolar, que engany s’estén als estudiants de secundària obligatòria de tots els centres públics i concertats de Catalunya, els alumnes dels centres d’educació especial i cicles formatius de grau bàsic, a més dels de primària que ja ens van beneficiar l’any passat. En total, es repartirà gairebé a 790.000 persones.

Enguany el valor del xec és de 60 euros, 10 euros menys de l’anunciat inicialment, una disminució que ha vingut condicionada per “la no aprovació dels comptes i la conseqüent pròrroga pressupostària”, ha aclarit la portaveu. Aquest és un fet que ha obligat a no poder tirar endavant la partida del val escolar prevista als pressupostos del 2024, que creixia fins als 55 milions d’euros, i s’ha hagut de mantenir la partida de 50 milions de l’any anterior.

Les famílies podran bescanviar els vals en qualsevol dels establiments comercials adherits fins el 30 de novembre. Com a novetat, “i amb la voluntat de donar resposta a les demandes de diverses associacions de famílies d’alumnes, enguany els vals es podran bescanviar en qualsevol dels establiments comercials adherits o, com a novetat, cedir-los als centres educatius per a la compra conjunta de material escolar”, ha subratllat Plaja.

L’any passat, un 95,1% dels alumnes de primària de totes les escoles públiques i concertades de Catalunya van utilitzar el val escolar per adquirir material escolar en els més de 2.000 establiments que es van adherir a la iniciativa. En concret, un total de 424.838 estudiants van bescanviar 849.619 vals (un 94,2% del total) per un import de 42,3 milions d’euros.

Desenvolupament de la producció ecològica

Amb l’objectiu d’enfortir el sector agrícola i atendre les necessitats dels agents de la producció agroalimentària ecològica, el Govern ha donat llum verda al Pla d’acció per al desenvolupament de la producció ecològica 2024-2027. El document, que es concreta en 132 accions, parteix de les necessitats i les prioritats del sector de la producció agroalimentària ecològica i dona resposta al compromís de la Unió Europea d’accelerar la transició cap a un sistema alimentari sostenible, saludable i just. 

Enguany, ha fet 30 anys de la creació del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), organisme públic encarregat del control i la certificació dels productes agraris i alimentaris ecològics a Catalunya. Al llarg d’aquests 30 anys, el sector ecològic ha experimentat un creixement notable, la superfície certificada en producció ecològica s’ha multiplicat per 65 i el nombre d’empreses certificades relacionades amb l’obtenció d’aliments ecològics ho ha fet per 32. 

3  

Imatges

La portaveu del Govern durant la roda de premsa

La portaveu del Govern durant la roda de premsa 2356934

Fotografia de la reunió del Consell Executiu (Autor: Rubén Moreno).

Fotografia de la reunió del Consell Executiu (Autor: Rubén Moreno). 2203073

Fotografia del president Aragonès dirigint-se a la reunió del Consell Executiu (Autor: Rubén Moreno).

Fotografia del president Aragonès dirigint-se a la reunió del Consell Executiu (Autor: Rubén Moreno). 2282476

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern (09.04.24)

Acords del Govern (09.04.24)
PDF | 380006

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia