La portaveu Plaja informa dels acords del Govern

El Govern treballa per aplicar la Llei d'amnistia amb la "màxima rapidesa" a tots als casos tan bon punt entri en vigor

query_builder   4 juny 2024 14:49

thumb_up Acords del Govern

El Govern treballa per aplicar la Llei d'amnistia amb la "màxima rapidesa" a tots als casos tan bon punt entri en vigor

  1. La Generalitat entregarà el 21 de juny el Premi Guillem Agulló i Salvador a persones i col·lectius antiracistes, després que el govern valencià l’hagi suspès
  2. La portaveu Plaja ha informat que la selectivitat ha començat “amb normalitat” i amb un nou rècord d’examinats que arriben als 42.500
  3. S’aprova destinar 53 milions a dues línies d’ajuts a les comunitats de regants i més de 60 milions per garantir l’I+D en energia renovable
La portaveu Plaja informant dels Acords del Govern{"name":"2024/06/04/14/42/880cd6a8-9733-48a5-bbbe-9c67117bf3f5.jpeg","author":"Ruben Moreno","type":"0","location":"0","weight":76621}


El Govern en funcions ha centrat aquest dimarts la reunió del Consell Executiu amb “l’aplicació pràctica i urgent” de la nova llei d’amnistia per part de la Generalitat. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha informat que “els serveis jurídics de la Generalitat ja treballen perquè els òrgans competents facin efectiva l’amnistia a tots i cadascun dels casos just en el moment que sigui vigent”.

Plaja ha remarcat que “no hi ha temps per perdre” per aplicar “amb la màxima rapidesa i diligència” una llei “imprescindible per acabar amb el patiment de milers de persones que han viscut, des de fa anys, les conseqüències judicials de reivindicar que Catalunya pugui decidir el futur del seu país”.

La portaveu ha assenyalat les decisions han de ser adoptades en el termini màxim de dos mesos, tal com marca la llei, sense perjudici de posteriors recursos, que no tenen efectes suspensius.

Actuacions dels serveis jurídics de la Generalitat

En els procediments tramitats davant l’ordre jurisdiccional penal, la Generalitat sol·licitarà sentència absolutòria, segons quin sigui el moment processal, i l’alçament de les mesures cautelars.

Quan ja s’hagi obert judici, es demanarà l’aplicació de l’amnistia preferentment. En cas que s’hagi dictat sentència i que no sigui ferma, s’interposarà recurs i, si el recurs ja es trobés en tramitació, s’instarà i es formularà al·legacions per aplicar la Llei d’amnistia.

En el cas de sentències fermes, se sol·licitarà la revisió i s’instarà a la finalització immediata de totes les penes, així com la llibertat de les persones beneficiades per l’amnistia establerta per l’esmentada Llei. També se sol·licitarà, quan escaigui, l’eliminació de qualsevol antecedent penal.

Totes aquestes iniciatives es duran a terme en els procediments tramitats davant del Tribunal de Comptes i en els procediments contra empleats públics i càrrecs electes per l’exercici de les seves funcions, en “procediments que queden emmarcats en la llei de l’amnistia”, ha remarcat la portaveu.

Premi Guillem Agulló i Salvador, el 21 de juny a Catalunya

D’altra banda, el Govern ha aprovat el decret que farà possible que, a partir d'ara, la Generalitat de Catalunya atorgui el Premi Guillem Agulló i Salvador, un reconeixement públic i institucional a persones i col·lectius que han destacat en la lluita antiracista. El premi honora el jove activista valencià Guillem Agulló i Salvador, que va morir assassinat per un grup de feixistes l'11 d'abril del 1993 a Montanejos (Alt Millars).

“El Govern va decidir, al març, assumir l’organització del premi fins que les institucions valencianes decideixin recuperar-lo”, ha recordat la portaveu Plaja. Ha afegit que “la mesura es va prendre d’acord amb la família Agulló i els impulsors del premi”. El guardó, que reconeix la lluita contra el racisme, la xenofòbia i els discursos d’odi, l’atorgava des del 2016 la Generalitat Valenciana. El passat mes de març, però, la majoria parlamentària formada pel PP i Vox va decidir suspendre'l.

Enguany, s’entregarà el 21 de juny a Catalunya i els propers anys es tornarà a lliurar el mes d’abril com s’havia fet fins ara.

42.500 alumnes s’examinen de la selectivitat

La portaveu ha informat que aquest matí han arrancat “amb normalitat” les proves de selectivitat, les PAU, a Catalunya, que s’allargaran fins a finals de setmana.

També ha detallat que “per tercer any consecutiu s’ha registrat un rècord de matriculacions a les PAU, concretament s'han inscrit 42.500 persones”.

Un cop finalitzin les proves, i en el termini aproximat de dues setmanes, els estudiants ja podran consultar el resultat. L’any passat el 97% dels estudiants que es van presentar a les proves de la selectivitat per accedir a la universitat les van aprovar.

53 milions per millorar la xarxa de regadius

El Consell Executiu ha donat a aprovat destinar 53 milions a dues línies d’ajuts a les comunitats de regants per a la millora i modernització de les xarxes de regadius.

En concret, es tracta d’una convocatòria de 25 milions per a la modernització i millora de regadius finançada al 100% per la Generalitat, i d’una altra de 28 milions per a obres declarades d’interès general subscrites pels regants amb l’Estat.

60 milions d’euros per investigació en renovables

Finalment, el Govern ha aprovat el contracte programa 2024-2026 entre la Generalitat i la Fundació Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) de 60 milions d’euros per investigar en tecnologies d’energies renovables.

Es referma així el compromís del Govern amb la transició energètica i l’impuls de la recerca en el nou model energètic del país.

4  

Imatges

Reunió de Govern I

Reunió de Govern I 220599

Reunió de Govern II

Reunió de Govern II 170826

Reunió del Govern III

Reunió del Govern III 135942

La portaveu Plaja durant la roda de premsa del Govern

La portaveu Plaja durant la roda de premsa del Govern 76621

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia