• La vicepresidenta del Govern es reunirà amb el ministre Chaves el proper 10 de març per tractar aquesta qüestió
  • El Govern també ha aprovat el Decret d’ordenació de la formació professional, que incorpora la competència en llengües estrangeres per a tots els cicles formatius, i que té com a objectiu oferir uns estudis més atractius tant per a l’alumnat com per a les empreses
  • L’Executiu ha nomenat els representants de la seva àrea exterior, que dirigirà Senén Florensa com a secretari general d’Afers Exteriors
Tall de vídeo del portaveu del Govern sobre els traspassos pendents
Tall de vídeo del portaveu sobre els traspassos pendents
El Govern ha fet un repàs exhaustiu dels 40 traspassos que l’Estat té pendents amb Catalunya a la reunió del Consell Executiu d’avui, a la qual ha assistit Josep Antoni Duran i Lleida en qualitat de president de les comissions mixtes de traspassos. El Govern també ha definit la seva estratègia per tal preparar la reunió que la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, té prevista amb el vicepresident tercer i ministre de Política Territorial i Administració Pública, Manuel Chaves el proper 10 de març.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha destacat que la majoria dels traspassos posats sobre la taula per l’anterior Govern de la Generalitat de Catalunya no s’han abordat, i ha recordat que fa tres anys que l’Estat “té la documentació sobre la taula”, per la qual cosa li ha reclamat garantir els traspassos pendents amb Catalunya. “El Govern ha tingut molt de temps per complir, es tracta de veure si tenen voluntat de complir”, ha manifestat.
 
Homs ha afirmat que el Govern farà “tot el que estigui al seu abast” per assolir els traspassos pactats, ha explicat que ho plantejarà “obertament i transparent”, i “sense por a que ens diguin que no”, perquè, segons ha indicat, “no és temps d’estudiar-ho, sinó de prendre decisions”.
 
Homs ha remarcat que el Govern “no té necessitat de fer veure que aconsegueix coses del Govern de Madrid” i que no es dedicarà a “tapar els seus incompliments”.
 
 
Una FP més atractiva per a alumnes i empreses
 
En l’àmbit de l’educació, el Govern ha aprovat avui el nou Decret d’ordenació de la formació professional (FP), que permetrà disposar d’una titulació pròpia en el marc de l’FP reglada i que té com a principal objectiu fer una formació professional més atractiva tant per a l’alumnat com per al teixit empresarial del país.
 
El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha destacat que el decret incorpora el coneixement de competència de llengua estrangera per a tots els cicles formatius per tal de fomentar la internacionalització d’aquests estudis També ha ressaltat que el reglament permetrà compaginar els estudis d’FP amb el desenvolupament de la tasca professional, que els currículums seran més adaptables als sectors i que els centres els podran desenvolupar en funció de les necessitats de l’alumnat. Amb totes aquestes mesures, segons ha explicat Homs, es pretén satisfer les necessitats de formació que donin resposta a la competitivitat del teixit econòmic del territori, i alhora impulsar la participació de les empreses en matèria de formació professional.
 
Encara en l’àmbit de l’ensenyament, el Govern ha aprovat la despesa per les gratificacions per les jubilacions anticipades de funcionaris docents. Aquestes gratificacions extraordinàries es concedeixen per als professionals que han exercit com a mínim 28 anys de serveis en compliment de la Llei orgànica d’educació
 

Nomenament de la “diplomàcia catalana”
 
El Govern ha nomenat els representants de tota l’àrea exterior de l’Executiu. Concretament ha nomenat Senén Florensa secretari general d’Afers Exteriors; Salvador Sedó director general de Relacions Exteriors; Carles Llorens director general de Cooperació al Desenvolupament; i Joan Prat delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea.
 
Homs ha destacat el currículum de les persones nomenades, que, segons ha explicat, tenen “un profund coneixement de les institucions internacionals” i quepermetrà “l’accés al centres de decisió al món” per tal de contribuir a la projecció econòmica exterior. “Avui nomenem els representants de la diplomàcia catalana al món”, ha afirmat el portaveu, que ha aprofitat per lloar la feina feta per Roser Clavell com a representant d’Afers Exteriors al Govern i ha destacat la transició “més que lloable i exemplar” que ha fet del seu càrrec.
 
D’altra banda, el Govern també ha nomenat Andreu Juan Martínez Hernandez com a director general d’Administració de Seguretat. Homs ha volgut fer un reconeixement públic a Joan Delort, fins ara secretari de Seguretat del Departament d’Interior, “per la seva contribució als Mossos d’Esquadra en un anys complicats pel propi cos”.
 
El Govern respon a les crítiques sobre l’augment del dèficit
 
El portaveu, Francesc Homs, ha valorat l’anunci de mesures més restrictives per part de l’Estat de control del dèficit i ha respost a les afirmacions que apunten Catalunya com una de les comunitats amb més dèficit. Homs ha manifestat la seva sorpresa pel fet que el 24 de novembre, “4 dies abans de les eleccions, Catalunya complia els objectius de dèficit segons el govern espanyol i ara es veu que som els pitjors”. Homs ha explicat que per això el pla econòmic i financer del Govern apunta a la responsabilitat del Govern de l’Estat en aquest sentit.
 
“Cansa que l’Estat vagi prenent decisions, ens faci gastar calers nostres, després no ens compensin amb res, i a sobre ens critiquen que generem dèficit”, ha afirmat Homs, que s’ha preguntat si al dèficit que apunta l’Estat s’hi apuntarà el cost de la rebaixa del tiquet de Rodalies.

2  

Imatges

Fotografia de la reunió del Consell Executiu

Fotografia de la reunió del Consell Executiu 3898

Fotografia del portaveu del Govern durant la roda de premsa

Fotografia del portaveu del Govern durant la roda de premsa 202

5  

Vídeos

Vídeo íntegre de la roda de premsa de Govern

Tall de vídeo del portaveu sobre els traspassos pendents

Tall de vídeo del portaveu sobre el decret de la Formació Professional

Tall de vídeo del portaveu sobre els nomenaments a l'àrea d'Exteriors

Tall de vídeo del portaveu del Govern sobre el dèficit

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern en format pdf

Acords de Govern en format pdf
PDF | 64